Licențe

Tia Serbanescu | 13.09.2013

Pe aceeași temă

Înainte de a muri în dezbaterea parlamentară, Roșia Montana a intrat într-o dezbatere publică atât de intensă încât i-a făcut pe politicieni să se despartă chiar și când votează la fel. E cazul domnilor Ponta și Antonescu care deși votează împotrivă, nu se mai regăsesc pe aceeași undă. Și nici nevestele lor: a lui Ponta e împotrivă, a lui Crin e pentru. „Antonescu se poartă ca o fată mare“, a zis dl. Ilie Sârbu, socrul premierului, făcând aluzie la faptul că PNL a avut perioade când a cochetat cu Roșia – ca și dl. Ponta, de altfel.

De când premierul a avertizat Parlamentul că Roșia Montană ne-ar costa două miliarde de dolari dacă pică, Gabriel Resources (Roșia Montană) a și dublat suma: patru miliarde. Șantaj pe față. Nu degeaba unii analiști suspectează RM că este doar afacere speculativă care extrage profit din jocul acțiunilor la Bursă. Așa că l-au plasat pe miliardarul Soros, (specialist în Bursă), în spatele protestelor din Piața Universității. Ideea că tinerilor le pasă de moștenirea lor, nu le trece prin cap. Ca răspuns la Roșia Montană 22 de mineri s-au blocat în mina „Cătălina“ cerând votarea proiectului iar liderul sindical vorbea despre sărăcie, foame și bombă socială.

TVR a difuzat însă un reportaj publicitar al Roșia Montană unde mina „Cătălina“ era prezentată ca muzeu fiind închisă de mult și găzduind exponate arheologice. Așadar, în ce galerie s-au blocat minerii? Într-o galerie de artă? Prea mult teatru în acest film – ce pare făcut de Sergiu Nicolaescu, tot cu o distribuție uriașă: din ’97 și până acum, nu există miniștri de resort, premieri sau președinți care să nu fi rostit măcar o replică în această coproducție româno-canadiană sau să nu fi făcut figurație. Pe bani. Partizanii RM susțin însă că s-ar crea astfel mii de locuri de muncă pentru 16 ani. Și apoi? Cum din ’97 și până acum au trecut fix 16 ani, înseamnă că astăzi ne aflăm exact ca în situația de după: Roșia s-a terminat, s-a închis, nu sunt locuri de muncă. În schimb, au rămas munții întregi, aurul și metalele rare au rămas intacte. Suntem în câștig, carevasăzică, nefăcând nimic.

Cum facem ceva, cum pierdem și prăpădim. Așa că dl. Ponta l-a iertat pe Crin: „El, Oprescu și Daniel Constantin sunt camarazii mei“. Camarade, nu fi trist. Asta-i viața de artist. „Eu am fost contra proiectului Roșia, fiindcă-l susținea Băsescu“, a mărturisit premierul. Adică nu din convingere, ci din ură. Acum e împotriva proiectului fiincă-l susține el însuși? Sau îl susține fiindcă e contra economiei?

Articol publicat si pe site-ul curentul.ro.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22