Ponta, las-o jos ca macane! Nimeni nu poate promulga legi in locul presedintelui in exercitiu

Andreea Pora | 16.11.2013

Pe aceeași temă

Iata un vis marturisit cu voce tare: „Daca nu o promulga (legea referendumului cu 30% n.a.), au voie sa o promulge cei doi presedinti ai Camerelor”. Nu au voie. Inteleg ca i-ar place, inteleg ca asta e dezideratul, dar nu se poate. Asta-i viata, Victoras! Articolul 77 din Constitutie zice clar:

(1) Legea se trimite, spre promulgare, Preşedintelui României. Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire.

(2) Înainte de promulgare, Preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii.

(3) Dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea”.

Deci, legea se trimite spre promulgare presedintelui. Punct. Nu exista derogare de la aceasta prevedere. A, daca USL vrea sa introduca una in noua Constitutie e liber s-o faca, doar are 70%. Poate sa spuna, de exemplu, ca doar primul-ministru promulga legile. Sau unul din presedintii celor doua camere, doar daca inainte l-a sunat pe premierul Ponta. Sau ca legile nu se mai promulga pur si simplu. Pina atunci insa Constitutia, asa cum este ea, neconvenabila pentru pofta USL de control total, trebuie respectata.

Mai zice Ponta:” De altfel, s-a mai intamplat acest lucru, pentru ca presedintele si-a mai incalcat obligatia. S-a intamplat in 2007, 2008, ca presedintele sa refuze sa isi exercite atributiile si, atunci, cei doi presedinti publica in Monitorul Oficial cu semnatura lor. Exista precedente in acest sens”. Serios? Care precedente? Cind? Vreau un singur exemplu, unul singur, de lege promulgata prin semnatura vreunuia dintre sefii camerelor atunci cind presedintele era in exercitiul functiei. Ma gindesc, asta ca sa-i acord circumstante atenuante marelui habarnist manipulator, ca s-o fi referit la cele doua situatii cind presedintele era suspendat si interimar ajunsese presedintele Senatului. Prima oara Vacaroiu, a doua pucistul Antonescu. Atunci da, tot Constitutia prevede ca in atributiile interimarilor intra si promulgarea de legi. Chestia e ca ei erau presedinti interimari, in calitatea asta promulgau legi, nu in cea de presedinti ai Senatului. Hai, ca nu-i chiar asa greu ca priceput pentru un doctor in drept!

Cred ca era mai simplu, mai eficient si mult mai aproape de adevar ca premierul Ponta sa-l ameninte cu suspendarea pe Basescu. Chiar ar fi avut dreptate, pentru ca acelasi articol 77, alineatul 3, spune ca presedintele „promulga legea in cel mult 10 zile” (situatia de fata). Nu spune ca e „obligat”, ca „trebuie”, ci ca o promulga, fiind de natura evidentei ca daca nu face asta incalca Constitutia. Vad tot felul de discutii ca 10 zile de la publicarea in Monitorul Oficial sau 10 zile de la decizia Curtii Constitutionale, nu ma bag in ele, chestia e ca presedintele trebuie sa promulge legea referendumului intr-un interval de 10 zile. Nu o face, sare Voiculescu si zice „out dictatorule”, la suspendare cu tine.

Intrebarea e, a facut vreodata Basescu asa ceva, adica sa nu promulge vreo lege potrivit Constitutiei, fiind, repet pentru baietii care dau cu plagiatul, in exercitiul functiei? Nu. N-a facut-o nici cind ii ardea buza, adica in vara lui 2012. Atunci despre ce vorbim?

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22