Pozitia prostiei nostalgice. De la Iliescu la Cristea

Andreea Pora | 25.09.2013

Alesul pesedist Vasile Cristea a ramas incremenit in nostalgia cenzurii ceausiste in care tot ce nu proslavea "maretele realizari", era o "denigrare" a poporului, partidului si maretului sau cirmaci.

Pe aceeași temă

Alesul pesedist Vasile Cristea a ramas incremenit in nostalgia cenzurii ceausiste in care tot ce nu proslavea "maretele realizari", era o "denigrare" a poporului, partidului si maretului sau cirmaci. Modul in care deputatul a infierat filmul lui Calin Peter Netzer, "Pozitia copilului", premiat cu trofeul "Ursul de aur" la Festivalul de Film de la Berlin, cea de-a 63-a editie, aminteste de  propaganda politrucilor vremurilor ceausiste.Faceti o comparatie intre viziunea lui Cristea si cea a lui Iliescu si Ceausescu. Fragmente din stenograma şedinţei Secretariatului CC al PCR din 10 februarie 1970, in contextul scandalului iscat de filmul « Reconstituirea »al lui Lucian Pintilie, retras din cinematografe dupa 3 zile de la lansare.

 

Deputatul PSD Vasile Cristea in plenul Parlamentului Romaniei, 24 septembrie 2013

« Am vrut sa ies din sala cand a inceput filmul.... Cu cuvinte atat de urate.... Noi ne chinuim sa dam o educatie copiilor la scoala si in filmul ala numai niste obscenitati, trivialitati, injuraturi... Copilul catre mama, ii spunea tot felul de lucruri urate.

Nu cumva acel film a fost premiat pentru ca se doreste denigrarea poporului roman si minimalizarea activitatii in invatamantul nostru? Si noi venim sa-i mai dam artistului... Pe ce bani?... Sa-l si legiferam sa denigreze si sa ne faca inculti. Cu ce bani a facut acest film, l-a facut cu bani din buzunarul lui, din salariul lui?".

 

Ion Iliescu in sedinta Secretariatului CC al PCR din 10 februarie 1970
 

(…) Forţa cinematografiei noastre va consta numai în modul în care va fi capabilă să abordeze cu forţă artistică marile probleme sociale ale dezvoltării societăţii noastre şi din acest punct de vedere noi nu am făcut nişte filme care să abordeze cu mare forţă artistică problemele care constituie trăsăturile specifice ale societăţii noastre (...)

Î(...)nsă există o stare de spirit foarte nocivă din acest punct de vedere şi trebuie să se stabilească nişte raporturi de muncă foarte precise, foarte clare, principiale, şi oamenii să înţeleagă răspunderea care le revine şi că sunt salariaţi plătiţi de stat şi nu este numai treaba lor pentru ceea ce pledează filmul respectiv (...)

(...) Dacă regizorul se situează pe alte poziţii din punct de vedere politic el nu va lucra cu convingere şi nu va ieşi o operă artistică. (…) Cinematografia mondială este dominată de filme cu violenţă, cu probleme sexuale, filme comerciale şi destul de rar apar filme de mare valoare ideologică (...)

 

Nicolae Ceausescu in sedinta Secretariatului CC al PCR din 10 februarie 1970

 

În legătură cu filmul „Reconstituirea“ mie mi se pare că lucrurile se cam exagerează. Critică nişte miliţieni. Ei şi? În ţările capitaliste poliţiştii sunt criticaţi în fiecare zi. Ceea ce este negativ, după părerea mea, este faptul că se prezintă tineretul nostru ca un tineret primitiv, iar acest lucru nu este real şi pe urmă felul cum este prezentat publicul, gloata aceea de oameni ». Pe miliţieni pot să-i critice, că avem mulţi proşti. (…) De aici a pornit toată problema, cum că miliţia nu ar fi de acord că este criticată. (…) Pe urmă, în filmul acesta nu există nimic din punct de vedere artistic. Să-l ţineţi pe piaţă atâta timp cât vin spectatori şi să-l trimiteţi şi la concurs, dar între timp să luăm măsuri ca să facem numai filme care să corespundă (…)

 

Fragmentele de mai sus sunt din stenograma şedinţei Secretariatului CC al PCR din 10 februarie 1970, Arhivele Naţionale, fond CC al PCR – Cancelaria, Dosar 14/1970, filele 3, 5, 34–53 si au fost publicate in Revista 22 in 16 februarie 2010.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22