Pe aceeași temă
Dusi de valul cianurilor, anesteziati de porcaiala Ponta- Antonescu si de agonia telenovelistica a USL, putini se mai uita, daca au facut-o cu de-a seriosul vreodata, la ce vraji mai face guvernul Ponta in economie. Acolo unde bagatul pixului prin cifre, coafarea raportarilor si scrisorile de buna intentie catre FMI nu reusesc decit pe termen scurt sa bata realitatea. Cit e cald si frumos, iar amarasteanul are ce rontai de prin gradina sau de pe tarabele din piata, nu da drumul la repartitoare si la gaze, nu face atac de cord in fata avizierului de la intretinere, treaba mai merge cum mai merge. O cianura, un scuipat politic, un dosar de lux, eutanasieri, proteste ale hipsterilor la Universitate zornaind din pietricele ( nu va lasati ametiti, Romania ailalta se uita deocamdata la ei ca la martieni, mai umblati si voi prin tara, mai schimbati o vorba- doua cu oamenii bransati la Teve si o sa intelegeti de ce pe Ponta il doare-n paraipan pina cind n-o fi vreun miting mare pentru salarii si stomac si apolitismul se va ofili), toate ocupa in mod placut timpul. Adrenalina e utila poporului cita vreme e canalizata spre orice dar nu spre realitatea din portofel si frigider. Intrebarea e ce-o sa se intimple cind s-o porni crivatul. Ma tem ca uselistilor nu le mai ramine decit sa divorteze de-a binelea ca sa tina romanul conectat la prizele care trebuie.
Dar chiar si asa, efortul si inventivitatea vor trebui sa fie maxime, pentru ca va veni vremea cind legatura dintre cifre si realitate se va face in mod natural. Sa vedem. Un document al Comisiei Europene, obtinut de Le Monde, spune ca Romania a reusit performanta sa se plaseze pe primul loc in Uniunea Europeana in ce priveste pierderile la incasarile din TVA, 10, 3 miliarde euro. Am depasit pina si Grecia, care ne urmeaza strins cu pierderi de 9,8 miliarde euro. Frumos! Asta reprezinta 7,86% din PIB, adica mult mai mult decit ipoteticele cistiguri de pe urma aurului de la Rosia Montana Gold Corporation. Evaziunea fiscala nu se lasa nici ea mai prejos, ajungind sub inteleapta guvernare a celor mai performanti dintre performanti sa creasca cu 5,6% in ultimul an, de la 76,8 miliarde lei in 2011 la 71,1 miliarde, adica 14% din PIB (cifrele sunt confirmate de raportul anual al Consiliului Fiscal). Socotiti cam cite Rosii Montane incap in acest procent. Nostim e ca atunci cind camarazii Ponta si Antonescu infierau evaziunea lui Boc, promiteau ca o vor stirpi la pachet cu coruptia, chestie trecuta si in programul de guvernare. Ceea ce nu e cazul Rosiei Montane. Somajul a crescut si el la 7,6% în iunie 2013 faţă de sub 7% la sfârşitul lui 2012, motivatia fiind numarul mare al ratatilor la BAC, desi acesta este constant in ultimii 2 ani de cind cu camerele de luat vederi si procurorii DNA. O alta cifra fatidica: rata anuala a inflatiei, care plaseaza Romania, cu 4,8% in luna februarie, in topul UE (potrivit Eurostat). Cu fondurile europene, alta ciuca a batailor din perioada cind cuplul de aur presta in opozitie, lucrurile sint incurcate in tot felul de minciunele. Ponta pompeaza in rata de absorbtie, suind-o pina la „aproape” 20% (iulie 2013), printr-o smecherie de contabil fara doctorat- aduna la platile efectiv facute de CE facturile trimise spre decontare, dar care nu au fost incasate-, cind in realitate absorbtia este de doar 15, 3% ( datele Ministerului Fondurilor Europe). Ca sa nu mai discutam de marea lovitura data cu Acordul de Parteneriat trimis la Bruxelles ( care regleaza modul de utilizare a banilor comunitari pentru 2014-2020), rambursat de vreo doua ori guvernului pe motiv de copy-paste (suna cunoscut), de „incoerenta si lipsa de prioritati clare”, document care trebuia refacut peste vara, ceea ce nu stim daca s-a intimplat.
Desigur, chestiile astea seci si abstracte nu au priza la multime, sensibila la disponibilizari, biruri, facturi. Nici aici cabinetul n-a umblat cu menajamente, normal, din moment ce veniturile la buget sunt sub asteptari. Metoda patentata deja de altii este cresterea taxelor, mai pe fata, mai pe dos, mai rebotezate si camuflate sub alte titulaturi. Aici Ponta 1 si Ponta 2 au fost adevarati campioni, din mai 2012 si pina in prezent au introdus 20 de noi taxe si au modificat Codul fiscal de vreo 14 ori, ca sa nu mai discutam de majorarea unor impozite si taxe locale sau de impozitele majorate în 2013). Desi spune ca ramine fidel cotei de 16%, guvernul a marit-o pe sest, introducind plata contributiilor la sanatate (CAS) pentru veniturile obtinute din chirii, pe sistemul muma pentru cei cu multe imobile inchiriate, ciuma pentru cei cu o camera, ca doar e guvern de stinga.
Ca de obicei, legaturile dintre incompetenta si hotia guvernantilor se fac mai greu in lipsa unei campanii mediatice a la Antena 3. De exemplu, pe esecul privatizarii Oltchim s-a pus batista pe tambal, cetatenii de acolo rontaind din firimiturile aruncate sub forma de ajutoare sociale, iar la CFR Marfa inca nu s-a spart buboiul, investitorul autohton cautind bani prin lumea larga. Intre timp insa, guvernul cauta sa rezolve la CFR SA- compania catre care au fost drenate niscaiva datorii de la surioara privatizata-, problema spinoasa a managementului privat. Recent au mai reusit sa scape de unul. Sorin Mandrutescu, presedintele Consiliului de Administratie al CFR SA, si-a luat si el talpasita. A rezistat exact 5 luni. Fostul sef al Oracle Romania si membru in conducerea Camerei de Comert Romano- Americane invoca "motive personale". Omul e decent si nu vrea probabil sa se amestece in troaca. La ce ar folosi? Cacealmaua e clara. Primita mostenire de la odiosii Boc si Ungureanu, presat de FMI si Comisia Europeana, guvernul Ponta a inghitit in sec, a numit de ochii lumii citeva nume sonore, cu pedegree in companii straine, dupa care a inceput actiunea matrasirea, operatie la care se pricepe mult mai bine. Mandrutescu este doar unul dintr-o lista care se va lungi de la luna la luna. Cu ipocrizia politrucilor de cursa lunga, cei de la Ministerul Transporturilor, condus acum de Ramona Maneascu, doamna care nu prizeaza calatoriile cu transportul in comun, il tamaiaza pe Mandrutescu intr-un comunicat de presa. "În cele cinci luni de conducere a companiei de către echipa condusă de Sorin Mândruţescu au demarat mai multe acţiuni de restructurare şi modernizare a CFR SA”. Dupa Mandrutescu, zic stiri din piata, vor pleca rapid si alti membri din CA si AGA, asta pentru ca ministresa vrea sa-si aduca o echipa noua, care sa fie mucles la toate mismasurile care se pregatesc. Oricum, deschizator de drumuri a fost condamnatul penal Relu Fenechiu, care a pus presiune pe prima echipa manageriala sa-si dea demisia. Dimitris Sophocleous, director general, si Lucian Isar, presedintele CA, au fost fortati sa plece dupa ce s-au opus adjudecării unui contract de 300 de milioane de euro, pentru repararea liniei feroviare Vinţu de Jos – Simeria de către asocierea FCC-Alpine-Azvi, afacere de multe milioane. Lucian Isar a povestit cu lux de amanunte interesele care fosgaie in jurul companiei. In locul grecului a fost numit director un om din sistem, George Micu, care a reluat imediat procedurile de achizitie publica a unor servicii de consultanta si asistenta tehnica, in valoare totala de 120,85 milioane lei, blocate de Dimitris Sophocleous.
Cei de la CFR nu sunt singurii de care, intr-o forma sau alta, guvernul a reusit sa scape. Pe lista scurta se mai numara şi Mustafa Aysun (fost preşedinte al CA CFR Marfă) şi Heinrich Vystoupil (primul director general al Tarom selectat prin concurs). În plus, actualului director general al TAROM, Christian Heinzmann, i-a fost redus mandatul de la patru ani la un an, la fel şi o parte din atribuţii. Nu atit ca salariile noilor veniti sint de oridinul a 8000-10.000 de euro pe luna ar conta, ci faptul ca rolul lor acolo este sa favorizeze afacerile clientelei politice.
Ce vreau sa spun e ca toate cele de mai sus, unele fara nici un fel de reverberatie la nivelul publicului, desi ele sunt la radacina raului, altele cu impact direct in buzunar, mai mult decit Rosia Montana sau maidanezi vor duce la subrezirea cabinetului. Lipsa guvernarii isi va spune in final cuvintul, oricit ai incerca sa acoperi asta cu alte subiecte. Mai ales cind, spre ghinionul tau, sunt si subiecte cu impact emotional, capabile sa coaguleze fortele pina acum inerte ale societatii. Sorocul teleguvernarii se apropie.
Comentarii 23
ines - 09-24-2013
Doamna Pora ,expediati mult prea repede protestele din ultimele 20 de zile(hipsterii nu sunt de luat in seama,celmult peste picior...). Ciorba reancalzita pe care ne-o serviti,in ambalaj plin de cifre (nu intotdeauna prea bine alese pentru a va ilustra ideile) nu face decat sa imi confirme ca,pe undeva ,ramaneti fixata in peisaj,anuntand triumfatoare din timp in timp ca ..."Sorocul teleguvernarii se apropie." Cand romani,excedati de continua persiflare practicata de politicieni impotenti in a rezolva problemele tarii care le-a delegat pentru 4 ani puterea,de eschivarea continua in a-si asuma cea mai mica responsabilitate,ies in strada,va cam put...Asteptati duminica viitoare cand studentii li se vor alatura...
Răspundedoras - 09-23-2013
Foarte pertinente luarile de pozitie ale domnaei Pora dar cu asta, ce-am facut? Cei care ar trebui sa ia aminte la semnalele de alarma, o ignora cu desavarsire stiut fiind ca respectiva jurnalista nu prea canta nici unui politruc in struna. Sunt cativa cei cu bun simt ce-i urmaresc aparitiile atat cele televizate cat si cele jurnalistice, dar sunt mult prea putini in comparatie cu cei ce se complac intr-o dulce lancezeala mioritica. Chiar acum, intaiul plagiator al tarii, vorbeste de cat de bine conlucreaza politicienii finlandezi in spre binele obstii. Ceea ce uita sa recunoasca este ca nicicand Finlanda n-a atins nici pe jumatate nivelul coruptiei din Romania. Cu politicieni ce 80% sunt doar pusi pe furat si pe afaceri mai mult sau mai putin la vedere si ma putini cinstite, despre ce vorbeste acest demagog notoriu, demn urmas ai lui nastcase si iliescu ? Pesedeii au impresia ca pe toti ne pot prosti la fel cum o fac cu"abonatii"antenelor.
RăspundeLiviu din Timisoara - 09-23-2013
Astia credeau ca bla-bla-ul de pe la TV poate tine loc de responsabilitate ? Cu cativa dintre ministrii lor, s-au facut pur si simplu de ras , ca sa nu mai vorbesc de cei doi impostori care vor disparea " pre limba lor ". Vine ea vremea socotelilor foate concrete. Vorba altuia, ceausescu a avut in mana toata suflarea si tot a fost pus la zid de catre realitatea saraciei si minciunilor.
Răspunde22fil - 09-23-2013
Are dreptate Viorel ! Viorel are dreptate cand spune : 'astia, opozitia si strada nu ma lasa sa-mi guvernez tara, sa imi fac datoria fata de poporul pe care mi l-a dat Cel de Sus (Dumnezeu, nu Basescu!); trebue sa stau in studiourile TV, de dimineata pana seara, sa ma desvinovatesc, sa scap de acuzatiile ca n-as guverna tara, ca sunt un las, ca nu-mi iau nicio raspundere, ca as fi plagiator, un arogant bancos!' -'Trebue sa ma pitesc mereu in subterana Antena3. La ei mai gasesc alinare, incurajare, ei imi amintesc de esenta promisiunilor mele din campania electorala : "Jos Basescu!' -'Ma ajuta si Romania TV dar ei n-au experinta celor din subterana Antena3- campioni in categoria A. Ei -Romania TV sunt o subterana din categoria B. Mai au de tras, ca sa ajunga in A !'
Răspundesanis - 09-22-2013
Iliuyta tata, poti sa ne explici si noua CE inseamna "intr-un timp scurt,"? Au trecut 15 luni, un an jumate aproape. E nevoie de doi ani? De patru? Opt? Cit timp esti dispus sa acorzi acestei "formatiuni politice cu tineri bine pregatiti" sa faca CEVA?
Răspundeeoopinie - 09-22-2013
In bulibaseala asta mediatica mie mi se parea ca parca totusi lipseste ceva. Tocmai mi-am dat seama: asteptam, in subconstientul meu, anuntul lui Sova ca a gasit in sfarsit contractul Bechtel dupa minutioase si eroice cautari pe dupa scheletii din dulapurile din Pta Victoriei. Nu se mai aude nimic. Imi pusesem atatea sperante in promisiunea lui... O intrebare: cum va imaginati acum Romania in varianta planificata si propusa de USL? In acea lume ideala, la ora asta dezbatem de zor ultimele detalii ale noii Constitutii, liderii de opinie polemizau argumentat si respectuos pe sticla in jurul rolului bisericii in cultura si istoria romanilor, a semnificatiei filozofice a identitatii sexuale a cetatenilor romani, faceam ultimele retusuri la planul USL de regionalizare, totul intr-o atmosfera pozitiva generala de lucru constructiv. Fruntasii PSD si PNL abia ieseau sporadic in scurte pauze din lungi sedinte extenuante dar foarte fructuoase, apareau, perfect scuzabil, in camasi cu maneci suflecate si cravate slabite neceremonios, numai pentru a mai informa presa avida si poporul de stadiul avansat al proiectului de regionalizare, aflat in durerile facerii. Apropo, oare mai lucreaza la el? Fiindca, din nepricepere, populatia ar putea sa gandeasca -eronat, fireste- ca ciondanelile intre PSD si PNL, sunt din cauza neintelegerilor cu privire la impartitul hartzii intre PSD si PNL. Iar teava aia catre Moldova, ramane sau nu pe decembrie, sa stim?
RăspundeJosef Svejk - 09-22-2013
Poate ca sorocul guvenrarii va veni, dar asta nu se va intampla prea curand. Cat despre momentul in care romanii vor vota rational nu cred ca s-a nascut omul care sa apuce sa vada acel moment.
RăspundeValer Morarescu - 09-22-2013
Atentie la cifre!!!!!Articolul este bun, chiar foarte critic si realist,...doar ca trebuie sa dam mai multa atentie cifrelor la care se face referire.1.)Evaziunea fiscala nu poate creste de la 76,8 miliarede de lei in 2011 la 71,1 miliarde lei in prezent .(76,8 >71,1).2.) Pierderile din incasarea TVA de 10,3 miliarde de euro reprezentand 7,86% din PIB ,la un curs de 4,5 lei/euro rezulta un PIB de 131 miliarde euro,insa 71,1 miliarde lei adica 14% din PIB rezulta la acelasi curs de 4,5 lei/euro un PIB de 112,8 euro.Proiectul de buget pe anul2013 a fost construit pe un PIB de 140 miliarde de euro, estimat la un curs tot de 4,5 lei/euro. Care e cifra PIB la care va referiti?!? Nu cred ca incercati sa ne manipulati.In rest numai de bine . Un pensionar.
RăspundeFelix - 09-22-2013
Sorocul teleguvernarii se apropie... si va veni cand electoratul romanesc se va comporta rational.
RăspundeScifi - 09-22-2013
Poftim! Iliuta vine din fibra poporului si ne arata cata dreptate am. Ce dovada mai vreti? Zi-le tu, Iliuta, tata!
Răspundeilie - 09-21-2013
poporu a votat USL,pentruca este singura formatiune politica,cu tineri bine pregatiti,nu mincinosi ca vechi guvernanti,care va aduce un plus de bine poporului,apropo,ce vreti voi ce criticati actualu guvern,sa faca minuni intr-un timp scurt,?vreti sa traiti bine de azi pe maine?sunteti orbi?nu ati vazut in ce hal au lasat tara cei din gasca portocalie?
Răspundenadia - 09-21-2013
D-na Pora, Aveti dreptate in toata aceasta analiza dar cred ca fiecare punct pe care il atingeti incepe sa fie plin de nuante, nuante care se infig intr-o realitate mai simpla care este dincolo de ce inseamna viata in Bucuresti. Spuneti ca un miting pentru salarii si stomac ar fi cel care ar "cutremura"linistea unei clase politice iar eu va spun ca asa ceva nu poate fi un miting, ci o rascoala ca in 1907 cu furci si topoare, care nu poate avea loc in Bucuresti (acolo oamenii sunt mai ghiftuiti). Ba din contra cred ca plecand de la proteste asa zis apolitice - gen Rosia Montana , prin numar de protestatari, se pot cumula in strada si toate celelalte nemultumiri majore pe care le traieste populatia. Cei care s-au lipit la manifestantii din nucleul dur pentru RM ( de la 5000 in sus, sunt cu alte prioritati in nemultumiri). Multi cu revolta impotriva jafului facut cu legea in mana si altii cu ofuri personale. Deci ceea ce cred eu este ca ar trebui eliminat din limbajul jurnalistilor acest termen de "hipster" care nu duce decat in derizoriu (in mod voit) demonstratiile din strada. Vreau sa va spun ca daca eu nu uit ceva legat de memoria tatalui meu este ca de zeci de ori i-am analizat urmele de gloante primite in razboi (au fost trei) si acum in ultima luna m-am gandit ca el a crezut si s-a luptat pentru o Rosie Montana - gratis. Nu sunt nationalista, anticapitalista, impotriva corporatiilor dar sunt FURIOASA ca acum dupa revolutie suntem ciuruiti cu pixul. Citiva vremelnici potentati se aseaza pe scune si dau cu pixul pe hartie binecuvantand fel si fel de intelegeri si vanzari din care obligatoriu noi toti iesim in pierdere In esenta cred ca asta este revolta majora in toti. - .... si pentru asta si eu merg la miting...... Si ca sa va mai amintesc cat de departe este lumea lor , a guvernantilor, de realitate va atentionez ca vor de anul viitor sa modifice impozitul pe spatiile cu alta destinatie decat locuinta. In orasele mari, de celelate nu mai zic - exceptie Bucurestiul - spatiile zac neinchiriate (minim 1/3 din ele) pentru ca nu mai au cum sa le foloseasca. Din ce se poate plati acest impozit? (de vandut nici nu poate fi vorba ca nu le vrea nimeni) Si asa cu unii care au probleme cu foamea, cu legea data pe interese, cu CFR, cu Tarom, cu furtul generalizat, s-ar putea sa duca la un cutremur politic. Pentru mine ar fi multumitor caderea guvernului Ponta si inocularea fricii in clasa politica. Si ca sa fiu si putin visatoare imi doresc cand vor fi urmatoarele alegeri tinerii sa-si incuie in casa parintii si bunicii si sa se duca la vot. Cei care au votat pana acum au dovedit ce au ales, basca votul inseamna viitor si cred ca viitorul le apartine!
Răspundeun cetatean - 09-21-2013
Din acest articol se vede clar, pentru orice om rezonabil, ca problemele noastre prioritare sunt cu totul altele decat cele declarate de guvern. Sistemul creat de acesti securisto-comunisti, fundamentat pe coruptie, cumetrie și furt, pur si simplu nu mai este viabil! Iar televiziunile inregimentate politic nu sunt decat o prelungire a acestui sistem catastrofic, un instrument de indobitocire a populatiei. Insa manipularea TV-urilor incepe sa iasa la iveala la fel ca incompetenta guvernantilor. Sa le fie tarana usoara!
RăspundeMihai - 09-21-2013
Clar ca uselimea a votat din pura PROSTIE. Nimic nu recomanda varianta uselista.
Răspundejeans - 09-21-2013
Epoca teleguvernarii a cam apus,au fost doua perioade de acomodare in guvernele Ponta_1 si Ponta_2,s-au invocat grele mosteneri de la guvernarea Boc,apar gauri negre in economie,convulsiile sociale sunt in crestere si ignorate,in fiecare zi apare un bir impovarator,se taie fonduri de la investitii si se dau la consum,legile sunt facute la comanda penalilor pentru interese personale,singura reforma temporara a guvernului Ponta este reducerea TVA la paine(10-20 de bani) si cresterea in contra partida a altor biruri!!!Fara reforme in economie,politica,icombaterea coruptiei Romania este condamnata la saracie si predispusa la explozii sociale!!!
RăspundeScifi - 09-20-2013
Hai ca-ti raspund eu: Da, ne-am intrebat de nenumarate ori, si singura explicatie pe care am gasit-o a fost mereu aceeasi: DIN PROSTIE. Intr-o tara cu oameni mai rasariti nitel, puteau sa apara si 20 de infractori la care le tremura izmenele de frica puscariei, sa-si deschida fiecare cate 10 Antene3, tot nu puteau pacali pe nimeni. Nu trebuie sa fii un geniu sa-ti dai seama ca angajatii lui Felix au cu totul alte interese decat sa ma informeze pe mine corect. Deci tot de prostie e vorba. Imi pare rau daca ti-am dat o veste proasta.
Răspunde22fil - 09-20-2013
DEX : glagóre s. f. – Inteligență, istețime, capacitate intelectuală. ====== PSD are sange din sangele comunistilor, al celor ‘esential-comunisti’. Ei poarta ochelarii de cal mosteniti de la inaintasii lor, din care se trag. In sange au mentalitatea, adevaratele convingeri privind capitalismul si sarcina de a lupta impotriva acestui sistem exploatator al celor ce muncesc. Din aceasta mentalitate, sub controlul careia se afla, izvoraste si specificul solutiilor pe care le genereaza, in orice domeniu. Ei nu pot si nu vor sa caute solutii noi, potrivite epocii in care traim, ei aplica permanent, la orice, numai solutia ‘fuga inainte’, ei sunt cum ii acuza Liiceanu, ‘impietriti in proiect’. De aceea orice decizie iau ei nu se potriveste nevoilor actuale ale tarii si nici practicii moderne, din tarile civilizate, autentic capitaliste. Ei mimeaza ca fac eforturi sa deprinda noul tip de politica dar, din nefericire, o fac ‘dupa ureche’, n-au nici nici dorinta, nici ‘glagore’ ca sa reuseasca. Politica pe care o invata ‘la locul de munca’ necesita multi ani, multe mandate ca sa poata sa inceapa sa o priceapa, sa deslocuiasca mocirla politicii comuniste, care le naclaieste capul. Pe vremuri, cand scoala era scoala, inainte de razboi si in primii doi, trei ani dupa, medicina era considerata cea mai grea facultate, se avansa, an de an, numai de catre cei foarte dotati cu multa ‘glagore’ si prin munca istovitoare, permanenta. Cam la fel era si cu politehnica. Adevarate sperietori pentru cutezatori. In acele vremuri, fiindca se avansa greu, de la un an la altul, circula vorba, in legatura cu medicina : ‘primii zece ani sunt grei, pana treci in anul trei’, medicina avand sase ani de invatamant. La fel de greu le patrunde in cap, urmasilor comunistilor, noile concepte politice, noul fel de a face politica. Ca sa parcurga prima jumatate din perioada necesara depriderii cinstite, a meseriei de politician modern, unui PSD-ist, vajnic urmas al comunistilor, i se potriveste vorba de pe vremuri, din medicina : ‘primii zece ani sunt grei, ca sa treci in anul trei’, adica decenii. Liberalii, degradati “datorita†straduintei si priceperii lui Somnorila, s-au contaminat de la scoala pesedista, le copiza metodele, filozofia politica, se stradueste sa fure locul unu ocupat in prezent de PSD, in fruntea clasei muncitoare, mimand lupta pentru apararea drepturilor acestora, adica ‘lupta pentru voturi.
Răspunde22fil - 09-20-2013
DEX : glagóre s. f. – Inteligență, istețime, capacitate intelectuală. ====== PSD are sange din sangele comunistilor, al celor ‘esential-comunisti’. Ei poarta ochelarii de cal mosteniti de la inaintasii lor, din care se trag. In sange au mentalitatea, adevaratele convingeri privind capitalismul si sarcina de a lupta impotriva acestui sistem exploatator al celor ce muncesc. Din aceasta mentalitate, sub controlul careia se afla, izvoraste si specificul solutiilor pe care le genereaza, in orice domeniu. Ei nu pot si nu vor sa caute solutii noi, potrivite epocii in care traim, ei aplica permanent, la orice, numai solutia ‘fuga inainte’, ei sunt cum ii acuza Liiceanu, ‘impietriti in proiect’. De aceea orice decizie iau ei nu se potriveste nevoilor actuale ale tarii si nici practicii moderne, din tarile civilizate, autentic capitaliste. Ei mimeaza ca fac eforturi sa deprinda noul tip de politica dar, din nefericire, o fac ‘dupa ureche’, n-au nici nici dorinta, nici ‘glagore’ ca sa reuseasca. Politica pe care o invata ‘la locul de munca’ necesita multi ani, multe mandate ca sa poata sa inceapa sa o priceapa, sa deslocuiasca mocirla politicii comuniste, care le naclaieste capul. Pe vremuri, cand scoala era scoala, inainte de razboi si in primii doi, trei ani dupa, medicina era considerata cea mai grea facultate, se avansa, an de an, numai de catre cei foarte dotati cu multa ‘glagore’ si prin munca istovitoare, permanenta. Cam la fel era si cu politehnica. Adevarate sperietori pentru cutezatori. In acele vremuri, fiindca se avansa greu, de la un an la altul, circula vorba, in legatura cu medicina : ‘primii zece ani sunt grei, pana treci in anul trei’, medicina avand sase ani de invatamant. La fel de greu le patrunde in cap, urmasilor comunistilor, noile concepte politice, noul fel de a face politica. Ca sa parcurga prima jumatate din perioada necesara depriderii cinstite, a meseriei de politician modern, unui PSD-ist, vajnic urmas al comunistilor, i se potriveste vorba de pe vremuri, din medicina : ‘primii zece ani sunt grei, ca sa treci in anul trei’, adica decenii. Liberalii, degradati “datorita†straduintei si priceperii lui Somnorila, s-au contaminat de la scoala pesedista, le copiza metodele, filozofia politica, se stradueste sa fure locul unu ocupat in prezent de PSD, in fruntea clasei muncitoare, mimand lupta pentru apararea drepturilor acestora, adica ‘lupta pentru voturi.
RăspundeBad Toro - 09-20-2013
ronea;te-ai intrebat macar vreo fractiune de secunda de ce au votat 70% USL daca Base si compania au fost atit de buni in comparatie cu ei?
Răspundeema - 09-20-2013
Acesta ar fi trebuit sa fie rolul opozitiei. Inteleg ca in cateva zile o sa aflam compozitia cabinetului "din umbra"al "prim-ministrului" Catalin Predoiu. Si sper ca vor ajunge si la o motiune de cinzura, ca motive au cu duiumul!
Răspunderonea - 09-20-2013
Cei 70% care au votat cu Ponta trebuie intr-un fel sa-si asume responsabilitatea. Nu mi-ar place sa o intoarca smecher peste citva timp sa spuna ca nu credeau ca..., nu au auzit ca..., etc. Acestia nu au nici o scuza. Este pentru prima oara cind alegerile nu au avut loc numai pe promisiuni electorale, dar USL a guvernat 1 an inainte de alegeri si s-a vazut clar ce face: nu-si tin promisiunile, mint, ataca statul de drept, fura. Nimeni din votantii USL nu are NICI O scuza! Ar trebui fie sa-l apere pe Ponta pina in pinzele albe, fie daca nu sa recunoasca ca sint oligofreni politic si fie sa nu mai participe la vot fie sa-i asculte pe cei 30% care nu sint oligofreni. Votul este un drept, dar trebuie exercitat cu responsabilitate. Daca nu, de ce nu ar vota pisicile, cateii si maimutele?
Răspundepilat - 09-20-2013
Date peste date, dovezi peste dovezi,lucruri la indemana daca vrei sa le gasesti,dar cine fratilor s-o faca, pentru ca suntem prea putini!Urlam degeaba,grosul doarme in papusoi si asteapta sa li se dea!Mai incapabili ca astia nu s-a pomenit,asa e cand te bazezi doar pe ura si pe mintea scurta a maselor de proletari,proletari cu numele,ca astia nu mai sunt nici asa si nici altminteri,poate doar drojdieri.
RăspundeScifi - 09-20-2013
As vrea s-o vad si pe asta: poporul de retardati antenisti zombi pupatori de moaste sa-si dea cu palma peste frunte si sa zica: Bai, ce fraieri am fost cand i-am crezut pe mascaricii aia doi de Ponta si Antonescu si cand am pus botul la minciunile slugilor varanului. Ce manipulati am fost, neicaaa!!!
Răspunde