Test mogulesc pentru justitie

Andreea Pora | 12.04.2016

Povestea de coruptie a lui Orban si a spionilor lui Kovesi incepe sa fie povestea toxicitatii mogulilor si a televiziunilor pe care le au in stapinire.

Pe aceeași temă

 

Cu procurorii DNA roind ca viespile in jur, gestul lui Ludovic Orban de a cere bani de la un om de afaceri (probabil unul de incredere) pentru a plati sefimea din doua televiziuni, pare prostie curata la prima  vedere. De fapt, nici el, nici alti politicieni nu inteleg sensul legii, care iti interzice sa-ti platesti apartiile in talk-show-uri, stirile pozitive, imaginea roz bonbon din campanie. Nu inteleg ca asta e coruptie, asa cum e si datul de sacose. Asa s-au invatat. Asta li se pare normalitatea, de aceea cred ca Orban nu era cu adevarat costient de riscul la care se expune. Retragerea sa intempestiva din cursa merita insa consemnata pentru ca a fost demna prin comparatie cu altii care se agata de functii, candidaturi, se proclama victime si invinovatesc procurorii.

 

Pentru PNL este insa o lovitura mortala- pierde al doilea candidat la primarie, trebuie sa scoata din joben un altul in timp record, astfel incit sa aiba timp sa adune semnaturile si sa-si refaca cit de cit imaginea sifonata. Nu e usor si daca nu reuseste o miscare-surpriza pierde alegerile. Dar asta e o alta discutie. PNL e in degringolada de multa vreme si pina nu-si schimba complet garnitura de lideri si pozitionarea in raport cu PSD, nu are sanse reale de cistig, mai ales ca Iohnnis nu mai poate fi o locomotiva, chiar daca ar vrea.

 

Partea cea mai interesanta din toata povestea lui Orban e cine sunt ziaristii, sefii de televiziuni pe care trebuia sa-i plateasca. Bani negri, sa ne intelegem, campaniile fiind gratuite. Nu e niciun secret ca regula televiziunilor asta este, politicienii (si  nu doar ei) isi platesc aparitiile, stirile si campaniile pozitive, precum  si cele negative la adresa adversarilor. Nu m-ar mira sa aflam nume faimoase, mai ales daca ne gindim la frecventa cu care Orban si alti penelisti frecventau studiourile Antenei 3 si RTV, de exemplu.

 

DNA nu s-a ocupat pina acum serios de aceasta zona, dupa cum arata un articol al lui Catalin Tolonan, dar cred ca momentul a sosit. Mai ales daca se confirma si informatia ca doi moguli (penali) de presa au platit firma israeliana Black Cube s-o spioneze si calomnieze pe Laura Coruta  Kovesi. Este o depasire a limitelor chiar si pentru ticalosia moguleasca de la noi. Evaziune fiscala, campanii de linsare la comanda, intoxicarea si manipularea publicului, atac constant la justitie si magistratii incomozi, bani negri in campanii, mai nimic nu a ramas pina acum nebifat de televiziunile maogulesti. Totusi, angajarea de firme straine pentru intimidarea, spionarea si, probabil, santajarea si calomnierea sefei DNA (cred ca asta se urmarea de fapt) ­­e parca prea mult, seamana izbitor cu Rusia lui Putin. DIICOT si noul procuror general, dl Lazar, au obligatia sa aduca toate informatile la lumina si sa rezolve cazul. Va fi un test pentru ei. Din acest  punct de vedere, cazurile Orban si Kovesi, sunt de importanta capitala pentru insanatosirea spatiului public si increderea in independenta justitiei. Presarii si stapinii lor trebuie adusi in fata justitiei daca au facut ceea ce se spune.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22