Top 10 minciuni şi manipulări Antena 3

Andreea Pora | 11.06.2013

Pe aceeași temă

În Trustul Intact şi site-urile afiliate, min­ciu­na şi manipularea sunt la ordinea zilei, prin­cipiul fiind cel al bulgărelui de zăpadă. De regulă, Antena 3 preia informaţii de pe site-urile controlate de Dan Voiculescu, So­rin Roşca Stănescu, el însuşi un fost tur­nător, sau cotidianul.ro şi lumeajustitiei.ro şi apoi le prezintă pe post ca investigaţii.

 

1. Manipularea televotingului la dezbaterea Băsescu-Geoană

Televotingul organizat de Antena 3 pentru dezbaterea finală Băsescu-Geoană, din sea­ra zilei de 4 decembrie 2009, a început la ora... 8 dimineaţa, fiind înregistrate doar SMS în susţinerea lui Geoană. Un document transmis organizaţiilor PSD (publicat de jur­nalista Sorina Matei), semnat de Dragnea, atenţiona că „Înregistrarea votului se va re­a­liza prin transmiterea unui SMS cu textul GEOANĂ la numărul de telefon 1244“. Pe par­cursul dezbaterii, Antena 3 a afişat continuu rezultatele televotingului măsluit.

 

2. Bacalaureatul lui Daniel Funeriu

Pe 8 iulie 2011, Antena 3, prin Radu Tudor, a prezentat în direct un document care ară­ta că ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, nu ar fi promovat examenul de Bacalaureat în Franţa din prima încercare şi ar fi trebuit să susţină şi un examen oral, din cauza unor note slabe obţinute la proba scrisă. Do­cu­mentul era un fals grosolan, ministrul Fune­riu prezentând ulterior Diploma de Baca­lau­reat şi arătând că „Mi-am luat baca­lau­rea­tul în 1989 în Franţa, din prima sesiune“.

 

3. Băsescu, traficant de arme

În 2009, Antena 3 îl acuza pe preşedinte că ar fi decis ca România să cumpere, fără li­ci­t­aţie şi fără concurs de oferte, un sistem in­tegrat de rachete AA cu rază scurtă şi foar­te scurtă de acţiune. Preţul ar fi fost „în­căr­cat“ cu 80 de milioane de euro, co­mision pe care urma să-l încaseze o firmă în care figura ca acţionar Mircea Băsescu. In­for­ma­ţia a provenit de pe blogul lui Sorin Roşca Stănescu, iar în cadrul emisiunilor nu s-a pre­zentat nicio dovadă a afir­ma­ţiilor.

 

4. Campania de linşare colectivă - Danileţ, Motoc, Zegrean, Cojocaru, Hăineală

Magistratul CSM Cristi Danileţ a fost acuzat că ar fi „propagandist băsist“ corupt, că şi-a „lăsat familia să moară de foame“, pos­tul Antena 3 mergând până acolo încât i-a pus în cârcă acuzaţia de pedofilie, ară­tându-l re­petat într-o poză ală­turi de fetiţa sa. De te­roarea mediatică n-au scăpat nici ju­de­că­torii „lui Băsescu“ de la Curtea Cons­titu­ţio­nală: Augustin Zegrean a fost făcut „han­di­capat“, iar Iulia Motoc o „bolnavă psi­hic“. Ju­decătoarea Aspazia Co­jocaru a fost acuzată că şi-a obţinut toate ti­tlurile ono­ri­fice şi uni­versitare prin furt. As­censiunea Oa­nei Schmidt Hăineală a fost explicată prin faptul „că ta­tăl doamnei Hăi­neală îi pu­nea calificativul «foarte bine» Monicăi Ma­covei“. Lipsea un lucru esenţial: Ioan Hăineală mu­rise în 1993, pe când fiica sa era elevă de liceu.

 

5. Horia Georgescu, linşaj cu ajutorul unui condamnat penal

Campania împotriva şefului ANI, Horia Geor­gescu, a ţinut luni de zile, apogeul fiind în vara lui 2012. Georgescu a fost acuzat de An­tena 3 că este „alcoolic“, „dependent de droguri“, că a dat şpagă ca să ocupe postul de la ANI, fiind etichetat drept „maimuţă“, „bou“, „gunoi“. Pentru a susţine aria ca­lom­niilor, în studio era adus Adrian Mu­re­şan, fost lider al PNG Braşov, condamnat penal la 8 ani de închisoare cu executare pentru şantaj şi lipsire de libertate.

 

6. „Profesorul“, eliberatorul lui Hayssam

Fostul procuror Ciprian Năstasiu (cel care a cerut eliberarea din închisoare a lui Hays­sam pe motiv de boală şi care a fost dat afa­ră din magistratură) era adus într-o se­rie de emisiuni ca să susţină că Băsescu era la curent cu demersurile şi negocierile vi­zând eliberarea lui Hayssam. Dovezile in­vocate erau nişte stenograme în care Hays­sam vorbea cu „Profesorul“. Năstasiu şi jur­naliştii Antena 3 speculau că era Băsescu.

 

7. ICR, poneiul roz şi securiştii

Campaniile împotriva ICR au debutat în 2008 cu scandalul „Poneiul roz“, în care Cristian Neagoe, coordonator de co­mu­ni­care la ICR New York, a fost acuzat că este consumator de droguri şi că bea urină. În 2012, într-o altă campanie, şeful ICR, Horia Roman-Patapievici, a fost etichetat drept securist, mâncător al banilor poporului, slu­gă a lui Băsescu, iar despre directorii ICR s-a spus că sunt ofiţeri acoperiţi.

 

8. Cazul „Mirela bugetara“

Un reportaj apărut în principalul jurnal de știri al postului Antena 1 prezenta o tânără des­crisă ca fiind o bugetară cu salariul mi­nim şi care nu îşi permite să cumpere mai mult de două roşii din piaţă. Falsul este des­co­pe­rit când aceeaşi femeie este văzută în alt cadru vânzând la o tarabă din aceeaşi pia­ţă.

 

9. Le Désastre Rouge, pradă manipulării

În campania din 2012, pusă pe recuperarea memoriei rezistenţei anticomuniste, Antena 3 a căutat să se folosească de filmul do­cu­mentar Le Désastre Rouge (Belgia, 1988) al regizorului belgian Josy Dubié. Invitat să participe la emisiunea Secvenţial, Josy Du­bié şi-a argumentat refuzul afirmând că An­tena 3 reprezintă astăzi exact ceea ce fil­mul lui de atunci denunţa: naţionalismul de­magogic şi agresiv, populismul izola­ţio­nist, antieuropenismul manipulator. Rea­li­zatorii Antenei 3 nu au respectat interdicţia regizorului de a fi difuzate imagini din film şi l-au invitat pe unul dintre foştii săi co­legi, Jean-Jacques Péché, căruia i-au as­cuns faptul că autorul filmului refuzase să participe la emisiune, lăsând de înţeles că acesta ar fi autorul filmului.

 

10. Atac la jurnalişti

Mircea Badea i-a urat lui Cătălin Striblea, internat în spital la vremea aceea, să mai facă un atac cerebral, iar jurnaliştilor de la RTV să „moară în chinuri“. Antena 3 se ocu­pă sistematic cu atacarea şi insultarea jurnaliştilor care critică postul de tele­vi­zi­une şi pe Dan Voiculescu, prezentându-i ca pe „slugile lui Băsescu“. „Dacă vreodată, în această viaţă, voi avea ocazia să le fac rău, o să le fac rău. Meticulos, încet şi de­terminat“, spunea Badea.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22