Pe aceeași temă
Neindraznind sa faca chiar toate treburile murdare cu propriile maini, Victor Ponta le paseaza pe cele mai mocirloase si urit mirositoare la Parlament. Acolo, sub faldurile celor 80% se poate intimpla orice, caci, nu-i asa, alesii sunt reprezentantii neamului, vocea poporului, doar interesele sunt ale gastii politice. Metoda de a hotomani statul cu legea in mina nu-i noua, n-a descoperit Ponta roata, doar a perfectionat-o si a scos-o la drumul mare.
Ultima gaselnita pentru legalizarea hotiei cu dedicatie pentru clientii politici este o Ordonanta de Urgenta "imbunatatita" corespunzator de onor parlamentarii. Legea achizitiilor publice a fost "coafata" la citeva articole. Unele esentiale, alese pe sprinceana. Regiile autonome si companiile nationale la care statul este actionar majoritar, adica mai toate, nu mai sunt obligate sa atribuie contractele prin licitatie, fiind scoase din categoria "autoritatilor contractante". De aici incolo drumul este liber si afaceristii pot sa-si suflece minecile, sa pregateasca spagile si sa se alinieze la rind la partid. Se vor da, probabil, bonuri de ordine, in functie de contributia la vistieria USL, pentru ca atributia contractelor se va face prin incredintare sau negociere directa. Singura scapare a legii e ca nu se precizeaza birourile in care se va petrece dealul.
Nu-i vorba ca si pina acum licitatiile erau fentate, dar mai greu, era ca un sport de performanta. E suficient sa te uiti pe SEAP ( site-ul de licitatii) ca sa-ti dai seama ca baietii destepti care voiau sa puna mina pe contracte grase prin negociere directa sau incredintare trebuiau sa depuna niste eforturi, sa dea dovada de niscaiva inventivitate, sa nascoceasca motive pentru "situatia de urgenta" aparuta. De aici inainte va fi mura-n gura.
Si pentru ca serviciul sa fie complet, sa nu lipseasca nimic de la masa, sa ajunga la toata lumea, a mai fost ridicat si plafonul minim de la care se impune organizarea unei licitatii- 30.000 de euro (in loc de 15.000) pentru "bunuri si servicii" si 100.000 euro ( in loc de 15.000) pentru "lucrari". Articolul prin care s-a operat miscarea este cu dedicatie generala, sa nu se supere nimeni, sa prinda cite un tun si aia mai micii.
Toata treaba a plecat, asa cum spuneam, de la Ordonanta 77/2012 care invoca „necesitatea adoptării unor măsuri urgente pentru perfecţionarea şi flexibilizarea sistemului achiziţiilor publice“, care nu a cutezat insa modificari de substanta. Greul a fost lasat in seama majoritatii, care s-a pus vitejeste pe treaba, reprezentantii executivului sustinind afacerea de pe margine. Interesant este ca in parlament autorul amendamentelor este necunoscut, adica "grup PNL", asta ca sa nu cada magareata pe cineva anume.
Ca argument pentru eliberarea regiilor autonome si companiilor nationale de greaua povara a licitatiilor a fost invocat "riscul blocarii activitatii", iar pentru reducerea pragurilor minime de licitatie "flexibilizarea procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica si cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene". Si pentru ca hotia sa nu bata prea tare la ochi, "entitatile" vor trebui sa "elaboreze norme procedurale interne care să asigure respectarea principiilor nediscriminării şi egalităţii de tratament, transparenţei, proporţionalităţii şi recunoaşterii reciproce“. Minunat! Ce cuvinte frumoase pentru a acoperi clientelismul si furaciunea din borcanul cu miere al banului public. Guvernului Ponta nu i-a mai ramas decit sa-si frece multumit mainile.
Partea cea mai interesanta va fi ca firmele si oamenii de afaceri ramasi cu buza umflata de la imparteala, sau cei cinstiti, ca mai sunt si din astia, care se simt nedreptatiti sau constata manevre in atribuirea contractelor, nu vor mai putea reclama. Desfiintindu-se licitatiile, nedreptatitii nu se mai pot adresa nici Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) sau instanţelor de judecată.
Va mai aduceti aminte ce scandal, ce strigaturi, ce acuze, ce invective si batai cu pumnul in pupitrele parlamentului au iesit atunci cind, in 2010, guvernul Boc a vrut si el sa majoreze pragurile de la care sa fie organizate licitatii? Cum mai vociferau atunci Ponta si uselistii, cum mai fluturau ei spectrul devalizarii banului public pe la Antene! Asta, desi lui Boc nu i-a trecut niciodata prin cap sa scoata regiile si companiile de la licitatii. Acum, cind Ponta legifereaza practic coruptia, nu se aude niciun murmur de protest de la opozitie. Intr-un fel e normal, coruptia a fost intotdeauna transpartinica.