VEHMED, la sfârşit de drum

Rodica Palade | 29.07.2013

Pe aceeași temă

Vineri, 26 iulie, 2013 a avut loc în Bucureşti, la Godot Café-Teatru, conferinţa de presă şi masa rotundă cu titlul “Faţă în faţă: Jurnalişti Vehmed şi angajatori, manifestare prin care a fost marcată închierea proiectului VEHMED – Vehicole media pentru formarea abilităţilor practice, televiziuni şi ziare operate de studenţi pentru studenţi, POSDRU 90/2.1/S/64002. La eveniment au participat reprezentanţi ai AUR, liderul de parteneriat al proiectului, reprezentanţi ai tuturor celor opt parteneri, studenţi din grupul ţintă, reprezentanţi ai angajatorilor, ai CNA, ai ONGurilor de specialitate, jurnalişti.

Nimic mai neconvenţional pentru o reuniune finală ce avea să marcheze încheierea proiectului european VEHMED, decât salonul de la Godot Café-Teatru din Centrul Vechi al Bucureştiului. “De ce Godot?”, a ţinut să explice încă de la început Ioana Mănăilă, managerul de proiect şi preşedinte/director executiv al AUR – A.N.S.R.U. “Am ales Godot, locul în care în fiecare seară are loc o piesă de teatru, pentru că, într-un fel sau altul, timp de trei ani am “jucat” toţi în piesa VEHMED, care a avut nouă “regizori”, partenerii proiectului şi patru sute de “actori”, studenţii din grupul ţinta de la Hyperion Bucureşti, Babeş Bolyai Cluj şi Danubius Galaţi. La sfârşit de drum, putem privi în urmă cu satisfacţie întregul efort al echipei VEHMED, efort care a avut ca unic scop acela de a-i ajuta pe studenţi să-şi creeze un profil profesional cât mai pronunţat şi cât mai autentic, astfel încât să poată înfrunta mai uşor  şi cu mai multe şanse reduta numită piaţa muncii, ţinând cont că pe piaţa muncii media situaţia din ultimii ani a devenit tot mai tensionată. Trecerea de la statutul de student la cel de angajat nu se face uşor, pentru că orice angajator cere întâi de toate, experienţă şi iar experienţă. În ciuda dificultăţilor, nu puţine, impuse de rigorile proiectului, în cei trei ani am putut vedea cum, în jurul proiectului, s-a creat o echipă adevărată compusă din specialişti care nu au ezitat să dea din ei tot ce e mai bun.”

Cât priveşte “actorii” proiectului VEHMED, studenţii, mai mulţi dintre ei deja angajaţi, ei au ţinut să mărturisească, acum, la sfârşit, câte beneficii au avut de pe urma proiectului: “Am plecat de la emoţii şi stângăcii şi am ajuns nu doar să cunosc mai bine meseria de jurnalist pe care vreau să o practic, dar am ajuns să mă cunosc mai bine şi pe mine.” “M-a ajutat enorm experienţa căpătată prin VEHMED, nu am avut deloc emoţii la probele practice pe care a trebuit să le dau pentru angajare, pentru că ştiam bine ce am de făcut”, spune o altă studentă.

Dar potenţialul angajator în industria media, el ce-şi doreşte de la tânarul aspirant, fie şi de la cel înarmat cu experienţa VEHMED? “Să aibă pasiune pentru meserie, un set de valori etice şi, dacă se poate, un gram de talent”, spune Andreea Pora, redactor şef adjunct la Revista 22. “Să ştie să-şi construiască acel gen de credibilitate pentru care publicul să-l caute”, adaogă Cristina Guseth, directoare la Freedom House România. “Să creadă şi să lupte pentru valorile etice de care orice societate are nevoie”, mai spune Gelu Trandafir, fost membru al CNA.

“Să ştie să lucreze în echipă. Cel care se află în faţa camerei de luat vederi, nu poate să facă nimic fără ceilalţi, operatorul, sunetistul, regizorul de montaj. O persoană nu este o insulă, vă dezvoltaţi într-un angrenaj complex alături de ceilalţi, iar evoluţia jurnalistului adevărat implică un dozaj bine echilibrat între pasiune şi răceală”, a mai spus David Velasco de la ARJE Formacion, Spania, partenerul trans-naţional al proiectului.

Pe scurt, aşa cum inspirat a spus o studenta, VEHMED a însemnat pentru beneficiarii proiectului, “şansă, şansă, şansă”.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22