Lungul drum al studentului de la jurnalism din amfiteatru intr-o redactie

Rodica Palade | 01.04.2011

Pe aceeași temă

„Dar unde sa ne ducem dupa ce terminam facultatea, cine sa ne angajeze daca nu avem experienta? - a fost intrebarea unuia dintre studentii inclusi in proiectul european VEHMED (Vehicule media pentru formarea abilitatilor practice, televiziuni si ziare operate de studenti pentru studenti POSDRU/90/2. 1/S/64002).

Intrebarea a fost stirnita de sesiunile de dezbateri „Angajatori si studenti in industria media”, ajunsa la a doua editie din faza actuala a proiectului, inceputa cu Universitatea Hyperion din Bucuresti, in 18 martie, a.c. A fost prilejul pentru managerul de proiect, Iona Manaila, de a constata ca VEHMED  prinde un contur tot mai pronuntat: la intilnirile initiale, studentii din primii ani de studiu cooptati, afisau o nonsalanta nepasare, intrucit cautarea unui job si angajarea pareau intimplari inca indepartate. Deja sesiunile de dezbateri cu angajatorii „i-au trezit” pe viitorii jurnalisti, care au inceput sa-si puna probleme totmai multe si tot mai aplicate. Dona Tudor, conf. Univ. Dr. la Hyparion a moderat intilnirea din 18 martie, fiind amfitrionul cald, dar ferm, care a intretinut atentia si curiozitatea studentilor pe parcursul intregii intilniri.

Asadar, Ioana Manaila a intarit esenta proiectului VEHMED care are chiar acest scop,  de a asigura tranzitia de la scoala/facultate, la viata activa a unui loc de munca, incarcat cu responsabilitati, cum este cel din industria media. Raul Grigorescu (director executiv FILMNOTIC SRL si partener in proiect) s-a aratat gata de a asista cu experienta sa intrepriderile simulate ce vor constitui viitorul studio tv, lucrul cu camera, editarea etc. Ceilalti parteneri, Cezar Ion (presedintele Asociatiei Jurnalistilor din Romania si Director editorial in TVR) si Rodica Palade (redactor sef la Revista 22) i-au asigurat pe studentii inscrisi in proiect ca vor avea la dispozitie intreaga expertiza profesionala pentru a face fata impactului cu viata reala, si, mai ales riscurilor traite pe viu, dar asist, ale inevitabilelor greseli din care insa studentii vor putea extrage experienta. Invitat special al dezbaterii a fost Tiberiu Lovin, director general al site-ului www.reportervirtual.ro, el incercind sa „demonteze” teama studentilor care, ca prospeti absolventi, vor avea la angajere handicapul lipsei de experienta. Celor pe care ii angajez eu nu le cer experienta, le cer un singur lucru: talent.

Ce aduce presa online? - au vrut sa stie studentii. Continut, onorabilitate, adica aceleasi principii care guverneaza si presa scrisa ori electronica, avind in plus avantajul rapiditatii si, practic, al actualizarii permanente a stirilor. La intrebarea capitala privind salariu, Tiberiu Lovin i-a „dezamagit” pe tinerii aspiranti: nu, la inceput de drum in jurnalistica, indiferent de suportul pe care este ea produsa, salariul e modest, uneori, inexistent, iar in online, desi reprezinta viitorul presei, deocamdata, banii sunt putini. Adevaratul jurnalist insa, a tinut sa precizeze Tiberiu Lovin, e „minat” nu atit de dorinta de cistig, ci de „drogul” meseriei.

Adevarata senzatie a sesiunii din 18 Martie de la Hyperion a creat-o fara indoiala, aparitia lui Robert Turcescu. Dar mai bine sa citez ceea ce noteaza pe forumul proiectului Gia Tudoran, in calitate de „beneficiar”, persoana a „grupului tinta” a VEHMED: „Domnul Robert Turcescu ne-a tinut un discurs memorabil care ne-a trezit, intr-adevar, la realitate. Trebuie sa fim pusi la punct cu gramatica limbii romane; la urma urmei, cum putem educa si forma poporul daca noi insine nu suntem educati? Trebuie sa scriem cit mai mult, sa profitam de timpul liber pe care il avem la aceasta virsta. In acest sens, ne-a fost propus un exercitiu interesant: sa scriem timp de sase luni cite un editorial in fiecare zi. Daca reusim sa efectuam acest exercitiu, chiar daca nu avem experienta intr-o institutie de presa, cu siguranta ca vom reusi sa impresionam angajatorul la interviu cit si sa ne dezvoltam ca viitori jurnalisti.”

Discursul lui Robert Turcescu a fost, asa cum noteaza Gia, memorabil, intrucit jurnalistul a jucat in fata studentilor partitura „durului”: la inceput, nimeni nu te baga in seama intr-o redactie. Faci cafele, incercind sa te „lipesti”, sa „furi” meseria. Jurnalismul nu are nevoie de talent, ci doar de o matematica pregatire, iar experienta ti-o faci singur. Epatant, usor teatral desi incerca sa fie non conformist, Robert Turcescu a adoptat o pedagogie a incurajarii prin comotii repetate, reusind, asa cum consemneaza Gia, „sa ne trezeasca la realitate”.

Metodic si temeinic, asa cum bine ii sta ardeleanului, Clujul (Universitatea Babes-Bolyai) a venit cu ideea ca dezbatere „Angajatori si studenti in industri media” din 19 martie, a.c., sa porneasca de la un set de probleme propuse de studenti si inscrise pe tabla de Andreea Mogos, Lect. Univ. Dr. la catedra de Jurnalism a Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii din Universitatea BBC. Iata problematica studentilor clujeni in jurul careia s-a desfasurat dezbaterea: Care sunt oportunitatile proiectului VEHMED, adica, ce cistiga un student inclus in proiect? Ce astepta un angajator de la tinarul absolvent? De ce un absolvent ar raminea in tara si nu ar pleca sa lucreze in strainatate? Cum arata un interviu de angajare? Care e difereta dintre un jurnalist „generalist” si unul „specializat”?

Expertii proiectului (aceiasi ca la intilnirea de la Hyperion- Bucuresti) au avut ocazia ca, inca o data, sa evoce avantajele participantilor la VEHMED de a lucra in mediu real, pus la dispozitie in studiouri tv si redactii de presa scrisa. Cit priveste „subtilitatile” tehnicii de angajare, ale unei scrisori de intentie, CV si interviu, studentii au aflat ce greseli trebuie sa evite si care sunt acele puncte „tari” asupra carora trebuie sa insiste pentru a-si maximiza sansele de angajare. Adrian Popa, presedintele Asociatiei Profesionistilor din Presa-Cluj, el insusi ziarist, le-a vorbit studentilor despre importanta presei locale, indemnindu-i sa fie proactivi, sa scrie, sa aibe bloguri, sa-si „faca” mina, pentru a stapini cit mai bine tehnica scrisului. Intre participanti, citiva studenti trecusera deja prin experienta (nefericita) a unui interviu de angajare, relatind etapele si cerind lamuriri. Expertii proiectului au analizat in fata studentilor ce si unde lucrurile nu au mers. Surpriza intilnirii a venit de la o studenta inscrisa in proiect care colaboreaza la un radio local inca de la virsta de 16 ani si care, intre timp, adevenit si proprietara postului; ea este astazi nu doar in postura invatacelului, ci chiar a angajatorului, solicitindu-le colegilor ei sa concureze pentru un post la studioul ei de radio.

Si la Galati, la Universitatea Danubius, cel de-al treilea loc de desfasurare a proiectului VEHMED, in sesiunea de dezbateri ce a avut loc in 21 martie, a.c. studentii au cerut relatii despre „cistigul” lor rezultat din participarea la proiect, cum si unde se vor putea angaja, ce abilitati vor trebui sa prezinte viitorilor lor patroni. Mirela Aur, redactor sef la Monitorul de Galati, le-a relatat studentilor criteriile dupa care se fac angajarile in redactia ei, la ce se uita atunci cind are in fata un CV, in fine, ce apreciaza un angajator de presa la un candidat: interesul, entuziasmul, cunostintele, seriozitatea, puterea de munca. Mirela Aur si Rodica Palade i-au invitat pe studentii afiliati programului sa scrie articole si sa le trimita spre evaluare la Monitorul sau 22.

Gazdele VEHMED de la Universitatea Danubius din Galati, le-au aratat tehnicienilor de la FILMNOTIC spatiile in care se vor amenaja studiourile tv, raminind sa fie puse la punct toate detaliile tehnice pentru asigurarea unei functionari optime.

Studentii din cele trei universitati, toti aflatii la inceput de drum, incep sa se desprinda de „cuibul” familiei si al scolii, iar VEHMED ii va ajuta ca trecerea de la universul protector, la cel al responsabilitatilor sociale sa se faca fara traume si in conditii cit mai bune pentru ei.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22