Cinci elevi, sufocaţi după ce au jucat Balena Albastră - ultimul trend suicidar pe net

Dora Vulcan | 17.03.2017

Un eveniment deosebit de grav a avut loc în dimineaţa zilei de vineri, 17 martie, la Şcoala gimnazială „Veronica Micle“ din Iaşi, unde mai mulţi copiii au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce ar fi jucat un joc periculos, de întrerupere a respiraţiei, „Balena Albastră“, jocul care împinge la sinucidere.

Pe aceeași temă

 

 

Jurnaliștii Adevărul au investigat fenomenul

 

 

 

 Directorul Şcolii Gimnaziale „Veronica Micle” nr. 2, profesorul Gabriel Gavriluţ, a explicat că patru din cei cinci copii internaţi au jucat un joc periculos, iar al cincilea s-a simţit rău după ce i-a văzut pe ceilalţi în stare alterată. Profesorul a precizat că nu crede că este vorba despre jocul sinucigaş „Balena Albastră” şi că va oferi un răspuns sigur după ce va finaliza ancheta, transmite Adevărul.

 

 

 

După incident, elevii de clasa a VI-a au fost trimişi acasă. „Am vorbit cu copiii şi mi-au spus că patru dintre elevii care au ajuns la spital jucau un joc cunoscut de zeci de ani: cine îşi ţine respiraţia mai mult, ajutat de altcineva din spate. Când au renunţat la joc, copii prezentau probleme de respiraţie şi au intrat în panică. Profesorul de servicu şi întregul colectiv didactic a acţionat imediat, a chemat asistentul medical al şcolii şi apoi a a sunat la 112. Părinţii copiilor au fost chemaţi la şcoală, apoi au mers la inspectorat şi la spital. La joc au participat patru copii. Al cincilea s-a simţit rău după ce a văzut ce se întâmplă cu colegii lui. Până în acest moment ştim că elevii au jucat un joc periculos, dar nu avem informaţii potrivit cărora au jucat «Balena Albastră»”, a declarat Gabriel Gavriluţ.  

 

 

 

Reprezentanţii Spitalului de Copii „Sfânta Maria” au precizat pentru „Adevărul” că doi dintre cei cinci elevii ajunşi în Unitatea de Primire Urgenţe sunt în stare gravă, dependenţi de oxigenoterapie. Starea celorlalţi este stabilă, arată medicii ieşeni.

 

 

 

„Cei cinci pacienţi au ajuns la spital după ce Într-o pauză au practicat un joc colectiv. Un coleg le-ar fi ordonat copiilor să nu respire, iar altul i-a strâns în braţe până şi-au pierdut starea de conştienţă. Doi pacienţi sunt mai grav după ce au suferit o sincopă şi au nevoie de oxigenoterapie. Copiii au fost investigaţi în echipă multidisciplinară şi au rămas internaţi pentru supraveghere”, a arătat dr. Tamara Roşu Solange, şefa UPU de la Spitalul de Copii din Iaşi.

 

 

 

Potrivit medicului, unul dintre copiii care nu se află în stare gravă i-ar fi explicat că jocul din cauza căruia i s-a făcut rău nu ar avea legătură cu „Balena Albastră”.

 

 

 

„Copiii au arătat că este un joc pe care îl cunoşteau, dar pe care nu l-au mai practicat până acum. Cei cinci elevi nu aveau niciun semn pe mâini sau pe picioare, aşa cum prevede jocul Balena Albastră”, a mai arătat medicul ieşean. Remintim că până la această oră nu este foarte clar dacă elevii din şcoala din Iaşi chiar jucau „Balena Albastră“ sau doar un joc periculos de întrerupere a respiraţiei. La puţin timp după incident, unul din copiii din şcoală a declarat presei că una din fete s-a simţit rău după ce a jucat jocul Balena Albastră.

 

 

 

 

Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi, apelul iniţial la 112 a fost înregistrat la ora 11.15. Iniţial, solicitarea a fost făcută pentru doi elevi cu vârsta de 12 şi 13 ani care se confruntau cu tulburări respiratorii. „Solicitarea s-a făcut pentru doi pacienţi cu insuficienţă respiratorie. Iniţial a intervenit un echipaj medical cu asistent. Odată ajunşi la locul solicitării, întrucât simultan au mai apărut trei cazuri, a mai fost făcută o solicitare pentru un echipaj. Echipajele medicale au aflat că este vorba despre un joc colectiv prin care copiii îşi ţineau respiraţia, îşi încrucişau mâinile în formă de «X» pe piept, iar altul îi strângea pieptul, să rămână fără aer. Prin jocul acesta, doi copii au intrat în stare de inconştienţă şi au căzut, lovindu-se la cap şi la coloană”, a arătat Nicolai Pralea, purtător de cuvânt al SAJ Iaşi. Până la această oră, nu este foarte clar dacă elevii din şcoala din Iaşi chiar jucau „Balena Albastră“, sau doar un joc periculos de întrerupere a respiraţiei. 

 

 

 

Corespondentul „Adevărul”a luat legătura telefonic atât cu purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean cât şi cu directorul Şcolii „Veronica Micle” din Iaşi. Ambii au refuzat să ofere detalii despre incident.   

 

 

 

Elevii preluaţi de la Şcoala gimnazială „Veronica Micle” au fost transportaţi în stare stabilă la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. Potrivit medicilor, copiii ar fi leşinat încercând să-şi ţină respiraţia. „Două echipaje ale SAJ Iaşi s-au deplasat la locul solicitării şi au preluat cinci copii cu vârste cuprinse între 12 şi 13 ani, patru fete şi un băiat, cu stări de lipotimie şi cu traumatisme prin cădere de la acelaşi nivel. Pacienţii au fost transportaţi în stare stabilă la Spitalul de Copii «Sfânta Maria»”, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.  

 

 

 

 Copiii care au avut nevoie de îngrijiri medicale au vârste cuprinse între 12 şi 13 ani. Colegii lor spun că ar fi primit o provocare pe Internet în timp ce jucau „Balena Albastră” însă autorităţile nu confirmă momentan această ipoteză.    

 

 

  În ce constă "Balena Albastră" 

 

Flagelul a pornit în Rusia. Între 2013-2016, iniţiatorul său, un rus cu numele Phillipe Budeikin, a creat opt grupuri dedicate pe reţeaua socială VKontakte (n.r. – varianta rusească a Facebook). Din noiembrie 2015 până în aprilie 2016, 130 de tineri ruşi s-au sinucis aruncându-se în gol sau în faţa trenului.    Jocul în sine mizează pe o provocare psihologică: cu un anunţ pe una dintre paginile oficiale ale jocului de pe VKontakte, potrivit căruia sunt interesaţi să joace „Balena Albastră“, tinerii pot adera la grupurile care promovează conceptul. Adolescenţii sunt contactaţi imediat după înscriere de „călăuze“. Ulterior, timp de 50 de zile, primesc câte o sarcină de îndeplinit, una mai sinistră decât alta: li se cere, de exemplu, să se automutileze pe antebraţ, unde să deseneze o balenă cu o lamă de bărbierit. Mai sunt provocaţi să se trezească la ora 4.20 şi să vizioneze un film de groază sau să se plimbe, în echilibru, pe marginea unei clădiri. Ultima sarcină este sinuciderea, prin metode diverse.  Jocul morţii s-a răspândit puternic atât în spaţiul ex-sovietic, cât şi în Estul Europei sau în Occident. Ucraina, Letonia şi Republica Moldova au înregistrat cazuri recente de sinucideri la adolescenţi care şi-au postat pe conturile personale de pe platformele sociale simbolurile provocării. Deşi diverşi lideri de opinie sau părinţi avertizează asupra implicaţiilor deosebit de grave, avertismentele sunt aproape ignorate în prezent

 

investigația integrală a jurnaliștilor de la Adevărul, AICI

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22