Retrospectivă Geta Brătescu la Muzeul de Arte Frumoase din Gent

Fara Autor | 14.09.2017

2017 / 09 / 16

Pe aceeași temă

Din această toamnă, Muzeul de Arte Frumoase (MSK) din Gent găzduieşte prima retrospectivă din Belgia consacrată Getei Brătescu, una dintre figurile centrale ale artei postbelice est-europene. Expoziţia Geta Brătescu: An Atelier of One’s Own (16 septembrie 2017 - 14 ianuarie 2018) celebrează creativitatea remarcabilă a artistei, care s-a manifestat timp de şase decenii în diverse medii, de la desen şi colajul textil, la film, instalaţie şi performance.

 

Geta Brătescu: An Atelier of One’s Own este prima expoziţie majoră a unui artist român găzduită de celebrul spaţiu expoziţional belgian şi doar a patra mare frescă monografică a artistei în afara României. Retrospectiva oferă ocazia unică de a descoperi opera variată şi încă necunoscută a Getei Brătescu şi se articulează pe rolul longeviv al atelierului ca spaţiu de (auto-)critică, performativ şi contemplativ, un spaţiu care încurajează reflecţia artistului asupra locului său în lume. Proiectul expoziţional reuneşte un grupaj de lucrări fundamentale ale artistei, 52 la număr, provenite din colecţii internaţionale, precum şi o serie de lucrări din atelierul său, care vor fi expuse în premieră în Belgia. Curatoarea Magda Radu va conferenţia despre viaţa şi activitatea Getei Brătescu şi despre lucrările expuse.

 

Expoziţia este realizată de MSK Gent în colaborare cu Camden Arts Centre din Londra, cu susţinerea Institutului Cultural Român Bruxelles, Consiliului Municipal Gent, Regiunii Flandra, Fondurilor InBev-Baillet-Latour, Galeriei Hauser & Wirth, Ivan Gallery şi al Radio Klara.

 

Supranumită „Marea doamnă a artei conceptuale din România“, Geta Brătescu (n. 1926) este o reprezentantă importantă a avangardei postbelice, a cărei contribuţie artistică pluridisciplinară este rezultatul studiilor în literatură şi filosofie, urmate în paralel cu cele de artă. Scriitoare, ilustratoarea printre altele a traducerii lui Faust semnate de Ştefan Augustin Doinaş, director artistic al revistei Secolul 20/Secolul 21, a fost distinsă în 2008 cu titlul de „Doctor Honoris Causa“ al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti pentru contribuţia sa la dezvoltarea artei contemporane româneşti. Geta Brătescu reprezintă România la Bienala de artă de la Veneţia cu expoziţia Apariţii curatoriată de aceeaşi Magda Radu. Printre proiectele sale recente se numără expoziţiile de la Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive (SUA), precum şi expoziţia personală de la Tate Liverpool (2015). În 2016, Hamburger Kunsthalle i-a dedicat o amplă retrospectivă, iar Camden Arts Center din Londra a organizat o expoziţie personală, curatoriată de Jenni Lomax, în acest an. Presa internaţională i-a acordat spaţii ample după alegerea sa ca reprezentant al României la Bienala de la Veneţia si succesul expoziţiei de la Londra. Geta Brătescu a obţinut recunoaşterea internaţională abia în ultimii ani, după participarea la evenimente artistice majore - Bienala de la Istanbul (2011), Trienala de la Paris (2012), şi Bienala de la Veneţia (2013) - şi achiziţionarea operelor sale de către muzee şi galerii importante precum: MoMA (New York), Centre Georges Pompidou (Paris), Tate Modern (Londra), Hammer Museum (Los Angeles), San Francisco Museum of Modern Art sau Muzeul Naţional de Artă Contemporană (Bucureşti).

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22