Ordonanța «Revoluţiei Fiscale» a fost adoptată în Senat, cu amendamente

E.b. | 04.12.2017

Senatul a adoptat luni, în calitate de primă cameră sesizată, cu 71 de voturi "pentru" și 37 "împotrivă", proiectul de lege pentru aprobarea OUG 79/2017 referitoare la modificarea Codului fiscal, cu amendamente.

Pe aceeași temă

 
 

 

Plenul și-a însușit raportul Comisiei de buget prin care ordonanța a fost amendată astfel încât firmele care realizează venituri până la un milion de euro, au un capital social de minim 45.000 de lei și cel puțin doi angajați pot opta între impozitul pe profit și impozitul pe cifra de afaceri.

 

Alte amendamente incluse în raportul comisiei și adoptate de plen vizează majorarea plafonului de deductibilitate la cheltuielile cu dobânda de la 200.000 euro, cum stabilise Executivul, la trei milioane de euro și reținerea la sursă a impozitului aferent câștigurilor obținute din jocurile de noroc, conform Agerpres.

 

De asemenea, a fost adoptat un amendament propus în plen de senatorul PSD Ecaterina Andronescu.

 

"Finanțarea proiectelor de cercetare-dezvoltare-inovare nu este purtătoare de TVA. Documentul justificativ pe baza căruia se face decontarea proiectelor este situația de lucrări", se stipulează în amendamentul propus de Andronescu și aprobat de plenul Senatului.

 

Senatorii Nicoleta Dinu (USR) și Florin Cîțu (PNL) au solicitat susținerea în plen a celor 60 de amendamente depuse de Opoziție și care nu se regăsesc la amendamente admise sau respinse în raportul Comisiei de buget, dar cererea acestora a fost respinsă prin vot de plen.

 

Președintele de ședință, Claudiu Manda, PSD, a explicat că, potrivit Regulamentului Senatului, în cazuri deosebite, se poate solicita formularea de amendamente în plen.

 

Liderul grupului PMP din Senat, Dorin Bădulescu, a atras atenția că prin votul plenului s-a deschis posibilitatea ca orice senator să poată depună amendamente în plen, și nu doar Ecaterina Andronescu.

 

"Nu puteți cenzura susținerea și supunerea la vot a amendamentelor altor colegi", a spus Bădulescu și a anunțat votul împotrivă al PMP.

 

De asemenea, plenul a respins prin vot retrimiterea la Comisie a actului normativ pentru o săptămână, formulată atât de PMP, cât și de USR.

 

Liberalul Florin Cîțu consideră că OUG în forma actuală "mai mult încurcă lucrurile în economie decât le descurcă".

 

"Ordonanța 79 este cea care a reușit să-i unească pe cei din Opoziție cu sindicatele care au susținut acest Guvern să ajungă la putere. Din păcate, OUG, așa cum arată ea azi, încurcă mai mult lucrurile decât le descurcă în economie. Singura soluție este ca Guvernul să ia o decizie de prorogare. PNL va vota împotrivă", a declarat liberalul Forin Cîțu.

 

La rândul său, senatorul UDMR Tanczos Barna a explicat că modificarea succesivă a Codului fiscal "duce la o lipsă totală de predictibilitate în domeniu".

 

"Problema cea mai mare cu care se vor confrunta și persoanele fizice, și persoanele juridice, societățile comerciale, dar și autoritățile publice locale este problema predictibilității (...). Este o OUG care are și elemente bune, și elemente mai puțin bune. Cu siguranță ar fi fost nevoie de o pregătire mai amplă și de calcule mult mai bine puse la punct, astfel încât ele să fie implementate predictibil de către societățile comerciale și UAT-uri", a spus Tanczos Barna.

 

For decizional în acest caz este Camera Deputaților, în dezbaterea căreia va intra actul normativ. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22