Toader sugerează că va cere demisia lui Kovesi când va prezenta raportul de evaluare

Dora Vulcan | 10.02.2018

Ministrul Justiţiei lasă să se înţeleagă că până la finele lunii în curs vom afla dacă va cere sau nu revocarea şefei DNA din funcţia de procuror-şef, pentru că atunci va prezenta în faţa Parlamentului un raport despre activitatea Ministerului Public: DNA, DIICOT şi Parchetul General.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Cu anunțul său, făcut în studioul Antena 3 Toader a reluat o declarație la fel de parcimonioasă pe care a făcut-o și la televiziunea națională în urmă cu o seară.

 

 „Există articolul 79 şi articolul 88 din Legea 304, care, printre altele, prevăd pentru ministrul Justiţiei o obligaţie: de a prezenta în Parlament, în camerele reunite, un raport privind activitatea Ministerului Public, a procurorilor, cu cele trei componente: Ministerul Public, DNA, DIICOT. De la DIICOT deja am primit raportul. Probabil, până la sfârşitul lui februarie trebuie să-l primesc de la Ministerul Public, de la DNA. Eu le voi primi, pentru că aşa scrie acolo. Trebuie să le prezinte ministrului Justiţiei şi CSM-ului, dar voi cere procurorului general să facă un raport de sinteză pe cele trei componente. Sigur că eu am raportul meu, pornind de la evaluările pe care le am eu. Şi mă voi prezenta, voi solicita preşedinţilor celor două camere să-mi creeze cadrul pentru îndeplinirea acelei obligaţii legale pe care o am, să prezint raportul în timpul pe care mi-l vor acorda. Şi ce voi spune acolo dumneavoastră veţi vedea şi veţi concluziona, dar şi eu voi explica. Asa spune legea care azi e inca in vigoare, eu trebuie sa ma comport in baza legii care e in vigoare", a spus Toader la Antena3.

 

 

Toader a spus vineri seara că nu a făcut o solicitare oficială președinților celor două camere ale parlamentului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, pentru a stabili cand va avea loc sedinta. El a recunoscut, însă, că "informal", a vorbit cu ei despre acest subiect la ceremonia de depunere a juramantului a Cabinetului Dancila si cei doi i-au spus atunci ca "asteapta momentul".

 

 

Întrebat de moderatorul emisiunii dacă are de gândă să facă, la prezentarea raportului în parlament, propuneri pentru înlocuirea lui Kovesi și Lazăr de la conducerea DNA și a Parchetului General, Toader a amintit că în ultimul raport al Inspecției Judiciare s-a vorbit de repararea, în șase luni a deficiențelor manageriale și că ”au cam trecut 6 luni".

 

 

Amintim că, la închiderea recentă a dosarului Microsoft, anunțată de conducerea DNA care a sesizat și Inspecția Judiciară împotriva procurorului care a administrat dosarul, pentru că faptele de care erau acuzați șase dintre miniștrii cercetați erau deja prescrise, Toader a reacționat și a vorbit, la rându-i, de ”grava deficiență managerială”.

 

 

La întrebarea unuia dintre invitații permanenți din studioul Antena 3 ”când ne scăpați de Koves și Lazăr”,  Toader a răspuns: "Eu va cunosc aceasta dorinta, asteptare, optiune si am repetat mereu si in seara asta cand se va intampla ceea ce imi cereti". 

 

 

Imediat, însă, Toader a făcut o declarație aparent fără legătură cu întrebările care i-au fost puse și care țin de decizia mult așteptată privitoare la schimbarea sau menținerea în funcție a celor doi șefi de Parchete. Declarația sa, însă, poate fi înțeleasă și ca preț al trocului care ar putea exista între el și liderii politici ai coaliției aflate la guvernare și care ar viza propria sa menținere în funcția de ministru al Justiției ca preț al demiterii celor doi în perioada preluării de către România a președinției JAI, postură din care va avea rolul de coordonator al întregului legislativ al UE: 

 

 

"Ministrul Justitiei reprezinta statul, nu uitati un lucru, faptul ca ministrul Justitiei face parte din Consiliul JAI, ca ministrul Justitiei, cine va fi el la anul, va lua presedintia rotativa a JAI, va coordona tot ce inseamna legislativ la nivelul UE.

 

 

Sigur ca din perspectiva asta, ministrul Justitiei are o responsabilitate, dar sa nu uitam ca raspunderea, indiferent cum este ea, are caracter personal", a spus Toader, citat de ziare.com.

 

 

Și pentru că a fost întrerupt de moderatorul care pare să nu fi înțeles mesajul său, Toader a fost mai explicit:

 

 

"Nu, ma refeream la altceva. La faptul ca in proiectul de lege care a plecat de la Minister si preluat de comisia speciala (a lui Florin Iordache, n.red.) a existat si exista raspunderea magistratilor, respectand dreptul constitutional, impotriva carora statul trebuie sa se indrepte daca constata eroare vadita", a conchis Toader.

 

 

Raportul pe care Toader anunță că îl va prezenta în parlament - și care vizează activitatea celor trei parchete, DNA, Parchetul General și DIICOT, după ce va primi raportul întocmit de procurorul general Augustin Lazăr, care coordonează activitatea întregului Minister Public - ar fi cel de al doilea raport pe care Tudorel Toader îl face celor doi șefi de Parchete, Lazăr și Kovesi, după cel din luna martie a anului trecut.  El a mai făcut un raport DNA și Parchetului General după ancheta declanșată de procurori împotriva modului în care a fost adoptată de guvernul Grindeanu OUG 13. Atunci, CCR a apreciat că DNA și-a depășit atribuțiile prin anchetarea modului în care a fost emisă OUG 13. Toader a refuzat atunci să-i demită pe Lazăr și Kovesi, după ce primul a preluat ancheta de la DNA și avea să o închidă ulterior. 

 

În iunie trecut, însă, Toader a sesizat Inspecția Judiciară pentru un control de management la ambele Parchete. Cele două controale au fost incluse în calendarul de activități pentru anul 2017 ca urmare a propunerii ministrului Justiției, Tudorel Toader. Pe 19 iunie, Toader a trimis la Inspecția Judiciară o cerere prin care solicita efectuarea unor controale la DNA și Parchetul General. Cererea era motivată de faptul că la cele două instituții nu au mai fost efectuate controale de foarte mult timp.

 

După controlul făcut la DNA și la Parchetul General, Inspacția Judiciară a făcut propriul raport în care a constatat că nu sunt motive pentru revocarea celor doi șefi de instituții. Secția pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat pe 31 octombrie raportul întocmit de către Inspecția Judiciară privind controlul efectuat la Direcția Națională Anticorupție. Raportul a ajuns la ministrul Justiției Tudorel Toader cu recomandarea îndreptării deficiențelor manageriale iar pe 21 noiembrie 2017 CSM a preluat concluziile IJ care au stabilit că managementul Parchetului General este unul eficient. 

 

Tudorel Toader a spus la scurt timp de la formularea celor două rapoarte de evaluare că va da propria sa soluție, lansând la diferinte intervale de timp avertismente privind luarea unei decizii cel puțin în ceea ce o privește pe șefa DNA. Deși, inițial, a spus că va face publică decizia până la finalul anului 2017, și-a delegat competențele și a plecat în concediu până la finalul anului,  pentru ca la începutul lui 2018 să tot reia același tip de declarație ultimativă. Joi seara și vineri seara a anunțat, la cele două televiziuni, că va lega această decizie de raportul pe care-l așteaptă de la procurorul general Augustin Lazăr, șef al Ministerului Public, în urma căruia va prezenta propriul raport în parlament. 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22