Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFMiza pe Ierusalim: ce câștigă România?
2018-04-24
11
Mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim ar înseamna, de fapt, decizia României de recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului și în același timp denunțarea legislației internaționale, la care este parte, cu toate consecințele ulterioare.

 

Politica externă a României intră în zodia angajamentelor schimbătoare, făcute brutal, grosier și rudimentar, fără niciun fel de calcule de eficiență. Nimeni din guvern nu a putut explica ce câștigă România, prin decizia intempestivă de a-și muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim și niciun oficial român nu a avut curajul să spună ce pierde Bucureștiul printr-o mișcare de felul acesta.

 

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că „această decizie este luată și încep procedurile“. Ministerul de Externe susține că ar fi vorba doar despre „un proces de analiză și evaluare“ și că „tradițional“  România „a avut o poziție echilibrată în gestionarea dosarului israeliano-palestinian“, „inclusiv de recunoașterea, în plan bilateral, de mai bine de trei decenii a statului palestinian“. Totuși, la ședința de guvern din 18 aprilie 2018, unde s-a discutat memorandumul de mutare a ambasadei, a participat și secretarul de stat din ministerul de Externe, George Ciamba, care n-ar fi prezentat nicio opoziție.

 

Mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim ar însemna recunoașterea explicită a faptului că acest oraș este capitala Israelului, prin încălcarea hotărârilor internaționale și rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU. Ierusalimul, spun istoricii, a fost 1.000 de ani exclusiv al evreilor, 400 de ani al creștinilor și 1.300 de ani islamic. Acest oraș, pe care scriitorul evreu Amos Oz îl compară cu „o bătrână nimfomană care-și sufocă iubiții unul după altul, apoi se descotorosește de ei cu un căscat“ (Poveste despre dragoste și întuneric, Humanitas, 2008), a rămas un loc disputat.  După războiul arabo-israelian din 1948-1949, partea vestică a Ierusalimului a intrat sub controlul Israelului, iar cea estică, unde se află locurile sfinte ale celor trei religii monoteiste, Zidul Plângerii, Biserica Sfântului Mormânt și Moscheea al Aqsa, sub administrarea provizorie a Iordaniei.  Apoi, Războiul de Șase Zile din 1967 a schimbat din nou echilibrul, armata israeliană a ocupat și partea de est a orașului, iar în 1980, parlamentul a declarat Ierusalimul capitală „eternă și indivizibilă“ a Israelului. Mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate ONU, care au culminat cu documentul istoric din 20 august 1980 (Rezoluția 478), au condamnat anexarea de către Israel a Ierusalimului de Est. Această ultimă rezoluție, adoptată cu abținerea Statelor Unite, precizează că „acele state care și-au stabilit misiuni diplomatice la Ierusalim și le vor retrage din Orașul Sfânt“.

 

Deocamdată, nu există nicio ambasadă la Ierusalim. Donald Trump a anunțat la sfârșitul anului trecut că „a venit momentul“ recunoașterii „oficiale“ a Ierusalimului drept capitală a Israelului, dar diplomații americani au încercat imediat să relativizeze declarația președintelui Trump, sugerând că ar fi vorba doar despre un „concept“ și că oricum „mutarea“ Ambasadei SUA de la Tel Aviv ar dura ani la rând. Guatemala și Honduras au fost primele care au răspuns cu entuziasm acestei idei. Spre deosebire de cele două state din America Centrală, România are alte repere de politică externă, se află în apropierea regiunii levantine, a fost implicată în negocierea procesului de pace în anii ’70, este parte a Uniunii Europene, care, chiar dacă nu are încă o politică externă și de securitate comună, încearcă să vorbească pe aceeași voce.

 

Pe de altă parte, e adevărat că Israelul nu are încredere în Uniunea Europeană și în Națiunile Unite, în vreme ce arabii îi resping pe americani, dar îi acceptă pe europeni. Rusia are la rândul ei interese în regiune: anul trecut, ministrul de Externe Serghei Lavrov a anunțat o schimbare în viziunea Moscovei, atunci când a declarat că Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala viitorului stat palestinian, iar cel de Vest, capitala Israelului. Până în 2017, Rusia milita pentru controlul internațional asupra Ierusalimului.

 

Mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim ar înseamna, de fapt, decizia României de recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului și în același timp denunțarea legislației internaționale, la care este parte, cu toate consecințele ulterioare. Ambasada Palestinei la București precizează că intenția guvernului de a muta ambasada la Ierusalim „pune în pericol interesul statului român, precum și al cetățenilor săi în lumea arabă și musulmană“, iar Comisia Europeană i-a transmis Executivului român că „toate ambasadele statelor membre ale UE se află la Tel Aviv“ și că Ierusalimul, ca viitoare capitală a celor două state, este o chestiune care trebuie stabilită între cele două părți: Israel și Palestina.

 

Președintele Klaus Iohannis este principial și legalist, deci de partea europenilor și împotriva guvernului, iar prerogativele lui constituționale nu pot fi trecute cu vederea, mai cu seamă că „decizia“ lui Liviu Dragnea nu vine ca urmare a unei strategii clare de politică externă, luată în urma unei analize serioase din care să rezulte care sunt avantajele României dacă ipoteza lui ar fi pusă la lucru. În 1940, analizând eșecul țării pe plan extern, Grigore Gafencu, el însuși fost șef al diplomației (1938-1940), notează: „politica noastră externă, când nu a fost înrâurită de salturile și excesele politicii noastre interne, nu a purtat povara nici unei vini și nici unui păcat“.

 

Excesul lui Dragnea s-ar putea baza de data aceasta doar pe interese personale sau de grup, care vin împotriva interesului general.

 

S-ar putea vorbi de curajul țării de a merge împotriva valului, dacă acest curaj întruchipat de guvern n-ar fi o trădare a intereselor României.

TAGS : ambasada ierusalim politica externa israel tel aviv melescanu dragnea iohannis ONU trump lavrov uniunea europeana
Comentarii
Josef Svejk 2018-04-25
Autoarea are o poziție părtinitoare și lipsită de logică:

1. Nu e vorba de faptul că lui Trump i s-a năzărit să recunoascăIerusalimul drept capitala a Israelului. Olege votată cu majorități depeste 90% în 1995 în ambele camere ale Congress-ului SUA obliga administrația să mute amabasada SUA la Ierusalim. Președintele ar posibilitatea să amâne timp de 6 luni prin rdin executiv punerea în aplicare a unei legi pe motive de situație de urgență. Clinton, Bush jr.și Obama au emis câte un decret la fiecare6 luni pentru amânarea punerii în plicare. Trump a refuzat pur și simplu să o mai facă. Din momentul ăasta are mai puțin de 3 ani la dipoziție să o facă. Gargarabirocraților din Deprtamntul de Stat e irelevantă. E vorba de aplicarea unei legi.

2. Securitatea Roâniei depinde 100% de relația cu SUA. România e incapabilăsp se apere. E firesc să ia partea SUA în chestiuni de politică externă, maiales atunci când România nu are nici un fel de interes în acea problemă. UE nu garantează securitate României și UE chiar dacă ar vrea să o garnateze nu re nici un mijloc să o asigure li foarte probabil că nu îl va avea niciodată.

3. Aia cu legislația internațională e de-a dreptul haioasă. Câte rezoluți ONU garanateză legitimitatea statului Israel? Cu toate astea cam toate statele musulmane, cu excepțiaTurciei, Egiptului și Iordaniei, refuză să-i recunoască dreptul la existență. După logica șchioapă a autoarei România ar trebui să rupă imediat legăturile diplomatice cu Emiratele din Golf, Iran, Pakistan, Indonezia, etc. Evident că interesele economice ce leagă România de acle state sunt mult mai puternice ca interesul (0 - zero) pe care-l are România în conflictul arabo-israelian.
Josef Svejk 2018-04-27
@emil

Dragnea e desigur un farsor și nu face figura cu mutarea ambasadei din înalte considerente de politică externă ci pu și simplu penru că speră să „cumpere” tăcerea administrației Trump. Din punctul ăsta de vedere se îmbată cu apă rece. Trump e confruntat acaă cu corupția hidoasă a stângii „ptogrrsiste” americane și e puțin probabll să o înghită pe cea europeană. Însă până la urmă și în mod clar neintenționat manevra cu mutarea ambasadei la Ierusalim e una corectă.

Aia cu antisemitismul orgnic al ortodocșilor e o tâmpenie fără pereche. După câte știu eu nici Hitler și nici poporul german ce au pus-o de extrminara la scră industrialp nu erau ortodocși. La fel cum nici scandinavi iși nici britanicii ce impun tot soiul de sancțiuni economice bizare companiilor israliene ce opereaza su au au angajați evrei din ierusalimul de Est sau Cisiordaia, nu sunt deloc ortodocși.
emil 2018-04-26
Dragnea e un farsor...70% ortodocsi urasc deschis evreii pentru tradarea lui Isus iar restul pentru inteligenta si succesul in afaceri. Cehia e singurul stat UE motivat istoric pentru a recunoaste anticipat Ierusalimul capitala Israelului..
Josef Svejk 2018-04-26
@Stefan Bragarea

Nu. Nu mă supăr. N-ați vrea să mă luminați dumneavoastră? Ce anume e greșit?

Până una alta observ că într-o propoziție ce conține 14 cuvinte ați comis o eroare de ortografie: „Limba Română” se scrie cu majuscule conform deciziei Academiei Române din 1993, reconfirmată în 2005... Deci poate n-ar strica să puneți mâna pe carte. Niciodată nu e prea târziu :)
Stefan Bragarea 2018-04-25
Nu vă supărați, nu vreți să începeți prin a scrie corect în limba română?
Maria R. 2018-04-24
România nu câștigă nimic altceva decât confirmarea opiniei multora că nu te poți baza pe cuvântul unui român...
Șase decenii am dus o politică perfect echilibrată în zonă,vine acum momentul să „sărim din baie” cu mutatul ambasadei la Ierusalim,fiindcă așa vrea un țărănuș incult ca o cizmă,NU fiindcă s-ar fi făcut un studiu cu participarea unor factori responsabili.
Maria R. 2018-04-24
România nu câștigă nimic altceva decât confirmarea opiniei multora că nu te poți baza pe cuvântul unui român...
emil 2018-04-24
Romania se apropie de mormantul sfant.
gigi 2018-04-24
" Apoi, Războiul de Șase Zile din 1967 a schimbat din nou echilibrul, armata israeliană a ocupat și partea de est a orașului, iar în 1980, parlamentul a declarat Ierusalimul capitală „eternă și indivizibilă“ a Israelului. Mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate ONU, care au culminat cu documentul istoric din 20 august 1980 (Rezoluția 478), au condamnat anexarea de către Israel a Ierusalimului de Est. Această ultimă rezoluție, adoptată cu abținerea Statelor Unite, precizează că „acele state care și-au stabilit misiuni diplomatice la Ierusalim și le vor retrage din Orașul Sfânt“."--->> Ok, facand abstractie de ceea ce vrea Dragnea si de declaratiile lui cu privire la ambasada, cred ca pana la urma Ierusalimul apartine Israelului , mai ales ca in '67 armata a ocupat estul orasului iar parlamentul a declarat orasul sfant capitala indivizibila. Ce nu inteleg , este de ce Consiliul ONU, o institutie bizara care face jocul Rusiei si Europei, a condamnat asa-zisa anexare, din moment ce Israelul a obtinut Estul prin propriile forte? Nu cred ca vrea nimeni sa vada o demonstratie de forta din partea Israelului, care ar putea in cateva ore sa rada 10 state arabe in jur, mai putin Iranul care are arma atomica se pare.
gigi 2018-04-27
Desigur ca as vrea sa vad autostrazi care leaga Romania de alte state mai civilizate, insa aici era vorba de Ierusalim si cui ii apartine de fapt acest oras. Apropo, investitiile americane exista in Romania doar ca mai trebuie sa le si vedem. Din pacate politicienii nostri, prin masurile economice luate, ii cam sperie pe acesti investitori. Si nu este problema evreilor si nimanui daca politicienii nostri sunt in stare ori ba sa construiasca drumuri. Poate data viitoare cand poporul va vota mai bine, se va schimba ceva si in bine in tara aia. Pana atunci...nimeni nu ne construieste drumuri doar asa de dragul nostru.
zeiss 2018-04-26
Bla bla, bla.....n-ati vrea sa vorbim despre autostrazi,cai ferate de mare viteza,terminarea canalului Dunare Bucuresti si inca vreo suta de subiecte importante? Credeti ca pe evrei ii intereseaza de problemele noastre?Ei au doar interese la fel ca fratii lor de cruce americanii.
Total 11 comments.
Recomandari
4224
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22