Pe aceeași temă
La doar o oră după ce Administrația Prezidențială anunța ora și locul întâlnirii dintre ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, și președintele Klaus Iohannis, Liviu Dragnea a declarat în fața presei că ministrul de Externe poate să meargă la Palatul Cotroceni, doar cu acceptul premierului Viorica Dăncilă.
Liderul PSD a explicat că la întâlnirea pe care a avut-o cu Klaus Iohannis după instalarea Guvernului Dăncilă s-ar fi convenit că dacă președintele vrea să discute cu unul dintre membrii cabinetului îl contactează pe premier și îi spune că vrea să se întâlnească cu un ministru și pe ce temă.
„Președintele sau consilierii prezidențiali nu convoacă și nu cer miniștrilor să vină la Cotroceni, ci ca e o discutie intre presedinte si premier si ii spune ca vrea sa se intalneasca cu un ministru. Acest lucru nu s-a respectat. Va decide doamna premier ce se intampla, pentru ca presedintele nu conduce Guvernul, chiar daca asta isi doreste", a spus Dragnea.
Putin dupa declarația liderelui PSD, prim-ministrul Viorica Dancila a confirmat ca, daca presedintele Iohannis vrea sa vorbeasca cu Melescanu, va trebui sa o sune pe ea ca sa-i ceara voie.
"Daca vrea sa mearga un ministru la Cotroceni, trebuie sa vorbeasca cu primul ministru, asa este normal. Dansul (n.red. - Klaus Iohannis) hotaraste daca trebuie sa sune sau nu. Intr-un guvern, ca sa chemi un ministru, trebuie sa vorbesti cu primul ministru, aceasta este regula si aceasta regula trebuie respectata de toata lumea, cum si eu respect toate regulile care tin de presedinte. Este opinia dumnealui daca vrea sa mearga ministrul acolo, trebuie sa sune. Presedintele trebuie sa sune daca vrea sa mearga un ministru la Cotroceni, suntem totusi un guvern, exista anumite reguli care trebuie respectate de toata lumea", a declarat Viorica Dancila la Parlament, unde a participat la sedinta BPN al PSD.
Interesant cum vorbește Viorica Dăncilă despre propria persoană la persoana a III-a singular, probabil o nouă tendință în Guvernul PSD-ALDE: „Domnul Melescanu a vorbit cu mine, a vorbit cu primul ministru, si, bineinteles, daca isi va da acordul primul ministru, va merge. Eu nu pot sa-mi dau acordul pentru ceva in care nu am fost intrebata", a spus premierul în stilul sau inconfundabil care o caracterizează.
Scandalul blocării unei declarații comune a UE de către România, Ungaria și Cehia
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la Blaj, că Guvernul nu s-a consultat cu el când a acţionat pentru blocarea declaraţiei UE, că PSD face politică externă după ureche şi riscă să ne scoată din UE.
Declaratia comuna ar fi subliniat ca Ierusalimul ar trebui sa fie capitala a doua state - Israel si Palestina, statutul orasului ar trebui rezolvat doar in urma negocierilor de pace, iar tarile UE nu isi vor muta ambasadele la Ierusalim.
”Iată un nou exemplu cum PSD guvernează foarte prost. Aceşti pesedişti s-au folosit de lipsa unei clarităţi în legislaţia în vigoare şi au blocat un document la nivel european fără să se consulte cu preşedintele. Este deja a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche, aşa cum au făcut şi salarizarea după ureche, cum fac multe lucruri după ureche. Iese prost, iese foarte prost, fiindcă blocarea unei declaraţii... Iată că dintr-odată România este readusă la marginea Uniunii împreună cu ţări pentru care am tot respectul, dar care sunt de esenţă mai degrabă eurosceptică. Vreau să reamintesc acestor pesedişti că românii sunt europeni, sunt pro-europeni, iar aceste măsuri din ce în ce mai frecvente antieuropene, care vin pe linia PSD, care vin pe linia unei guvernări contraperformante a PSD, aceste măsuri riscă realmente să ne scoată din Europa. Aşa ceva nu se poate, nu este admisibil ca PSD printr-o guvernare după ureche, nefundamentată să ia din ce în ce mai des decizii care eu sunt convins că sunt dictate de la nivelul partidului, nu de la nivelul Guvernului şi să ne readucă în marginea Europei. Românii îşi doresc să fie parte integrantă din nucleul Europei, românii nu-şi doresc să aibă aceste abordări eurosceptice sau antieuropene”, a declarat preşedintele.
Klaus Iohannis a spus că îl va chema pe ministrul de Externe pentru a-i da explicaţii..
În privința mutării ambasadei României din Israel la Ierusalim, Iohannis a spus că aceasta nu se poate realiza fără acordul Președintelui: "In mutarea ambasadei Romaniei, nu s-a facut nicun pas. Nu se poate muta fara acordul meu. Punct", a declarat Iohannis.
SUA inaugureaza luni, ziua in care a fost facuta declaratia de infiintare a statului Israel, noua ambasada din Ierusalim, insa mai multi diplomati europeni, inclusiv din Marea Britanie, Franta si Germania, vor boicota ceremonia, au declarat surse diplomatice.
Chiar si asa, duminica seara, Romania a fost reprezentata la receptia organizata cu acest prilej de Ministerul israelian de Externe, in conditiile in care majoritatea covarsitoare a statelor din UE au boicotat evenimentul.