Acuze:ploaia ar fi stins, de fapt, incendiul de la Palatul Episcopal din Oradea

Dora Vulcan | 27.08.2018

Rămân multe semne de întrebare privind cauzele producerii incendiului şi modul în care s-a intervenit la producerea celui mai mare incendiu din ultimii ani din Oradea.

Pe aceeași temă

 

 

 

Martorii susţin că intervenţia salvatorilor a lăsat de dorit și că salvatoare a fost ploia, cea care ar fi stins incendiul și nu pompierii care au avut probleme ba cu scara autospecialei, ba cu presiunea apei, ba cu promptitudinea intervenției.

 

Martorii spun că pompierii au fost depășiți de situație: deși se aflau în zonă aproximativ zece autospeciale de pompieri, doar cele două cu scară au fost folosite pentru stingerea flăcărilor, una în Piața Unirii, iar cealaltă pe strada Mihai Pavel. Alte două autospeciale erau folosite pentru alimentarea celor două cu scară. Nici măcar acestea nu erau folosite în continuu, deoarece pompierii au rămas și fără apă, acuză martorii.

 

Pompierii au avut de-a face și cu presiunea prea mică din cei doi hidranți de pe străzile Alecsandri și Mihai Pavel. Problema alimentării cu apă a fost rezolvată după ce s-a apelat la o moto pompă pentru a scoate apă din Crișul Repede.

 

 

 

 

 Nu doar flăcările violente le-au pus probleme pompierilor, ci şi propriul echipament. În timp ce focul mistuia acoperişul palatului episcopal, salvatorii s-au chinuit minute bune să ridice scara maşinii speciale.

 

„Mă miră că au scara asta mare şi nu lucrează cu scara de la 40 de metri cu ea. Că ar putea să lucreze deasupra. 

 

„Dar trebuia din partea asta să dea cu furtunul!”

 

„Pompierii nu-şi fac treaba cum trebuie. Atâtea maşini să nu stingă un foc, e ceva... „ - povesteau oamenii prezenţi la faţa locului.

 

Martorii spun că intervenţia pompierilor a fost îngreunată şi de faptul că doi dintre cei cinci hidranţi din apropierea palatului episcopal nu funcţionau. Localnicii sunt contrazişi însă de prefectul de Bihor, reprezentantul guvernului în teritoriu.

 

Ioan Mihaiu, prefect de Bihor: „Informaţii false, referitor la sursa de apă, cum că a fost o pauză de 20-30 de minute în care nu s-a acţionat pentru că nu au funcţionat hidranţii. Într-adevăr, hidranţii nu au avut presiune. Exista apă, dar hidranţii nu au avut presiune”.

 

Cu o oră înainte de a izbucni incendiul la Episcopie, pompierii nu ar fi intervenit deloc la un apel care anunţa că un cablu de pe un stâlp de electricitate din zonă a luat foc. La ora 20. 45 de minute, un cetăţean a sunat la numărul de urgenţă 112. Le-a transmis autorităţilor că pe strada din dreptul Episcopiei mirose puternic a fum, iar un cablu de la iluminatul electric era cuprins de flăcări.

 

Martor: „Între timp am observat că şi poliţia locală a observat acelaşi lucru şi au anunţat şi ei prin dispecerat. Au zis repede prin staţie să vină pompierii şi după nu s-a întâmplat absolut nimic. Am ramas în zonă aproximativ 20-30 de minute. Nu am observat să vină o maşină de la pompieri”.

 

Pompierii nu au apărut, în schimb a venit ploaia care a stins flăcările.

 

„Au ajuns autospecialele de pompieri in numar de trei si fara absolut nicio exagerare, le-a luat 10 minute pana au reusit sa intinda singura scara si sa porneasca furtunul cu apa…jenant…”

 

 

 

Acuze de incompetență

 

 

Locuitorii din zonă, simplii privitori, preoți ori dascăli de la Liceul Greco-Catolic au criticat aspru intervenția pompierilor, acuzându-i de incompetență.

 

,,Nu putem înțelege de ce nu au intervenit imediat ce au sosit autospecialele. Am strigat la ei să dea drumul la furtune și să stingă flăcările care se răspândeau incredibil de repede. Ei au așteptat circca o jumatate de oră, motivând că nu au primit ordin să acționeze’’, a declarat unul dintre dascălii Liceului Greco-Catolic, citat de www.bihon.ro. 

 

Același lucru l-a acuzat și preotul Anton Cioba, rectorul Seminarului Greco-Catolic din Oradea, care a denumit incendiul ,,un colectiv II, fără victime”.

 

 

,,Pompierii au fost nepregătiți, să nu spun incompetenți. Nimeni nu poate să înțeleagă de ce au așteptat o jumătate de oră să vadă cum arde acoperișul. Inițial, a ars numai turnul. Eram de față, împreună cu PSS Virgil Bercea, dar și alții care au asistat. Nu au acționat imediat. Este inadmisibil’’, a declarat preotul Anton Cioba. Nici episcopul Bercea nu s-a arătat mulțumit de timpul de reacție al pompierilor. La fel ca Anton Cioba, acesta a criticat lipsa lor de promptitudine.

 

Întrebat cum comentează aceste declarații, șeful ISU Bihor, Sorin Caba, cel care a coordonat echipele de intervenție, a explicat: ,,Când se anunță un incendiu, mașinile pleacă spre locul indicat. Prima dată, ajunge o mașină, pe urmă a doua, a treia și așa mai departe. Astăzi am avut 12 autospeciale. Când ajunge prima mașină, ea desfășoară intervenția cu un dispozitiv, care înseamnă o țeavă. Urmează a II-a, a III-a, a IV-a etc. Acesta este filmul la toate incendiile’’, a explicat Boca.

 

Pe urmă, el le-a arătat celor prezenți o filmare cu acoperișul arzând, explicându-le că înainte a fi anunțați de incendiu, podul Palatului a ars complet în interior.

 

,,În momentul în care a pătruns flacăra în afara acoperișului, abia atunci s-a făcut apel la 112 și am fost anunțați. Ce văd eu aici, pe filmare, este la câteva minute din momentul anunțării. Toți colegii din țară mi-au spus: Imposibil, cum l-ați oprit. Dar l-am oprit’’, le-a mai spus pompierul celor prezenți.

 

 

 

 Cu oră înainte, un tânăr a anunțat la pompieri flăcări la cablajul de pe Mihai Pavel

 

 

Un tânăr, aflat în zonă, la părinții săi a relatat că la ora 20:45 a sunat la 112 pentru a anunța că pe stradă, foarte aproape de clădirea Episcopiei Greco-Catolice, cablajul de pe lângă o lampă de iluminat a luat foc. Potrivit tânărului, pompierii nu au venit atunci la fața locului pentru a vedea despre ce e vorba. Aceasta în condițiile în care ar fi fost anunțați atât de el, cât și de un echipaj de la Poliția Locală, scrie www.bihon.ro.

 

,,Am ieșit de la părinții mei și din poartă am văzut cum cablajul de pe lângă o lampă de iluminat s-a aprins. Am sunat imediat la 112 și mi-au făcut legătura cu Pompierii. După ce am sunat, am mai rămas acolo vreo 20-30 de minute. Între timp, am văzut că și cei de la Poliția Locală au aflat că arde cablajul și imediat au anunțat prin stație. Știu de la părinții mei că au fost probleme cu curentul zilele trecute, ba chiar nu au avut deloc. Însă acum seara, la ora la care am sunat la 112, era curent pe stradă. Apoi, a început să plouă și din cauza ploii flacăra s-a stins. Pompierii nu au venit, deși am anunțat și eu, și Poliția locală. Pe urmă, când am văzut că nu mai este nimic, am plecat acasă. La scurt timp, prietenii mei mi-au scris pe Facebook că arde clădirea care a adăpostit cândva Biblioteca Județeană. Mi-am sunat părinții și am venit imediat la ei. Ce m-a șocat e că, deși incendiul era în clădirea lipită de locuințele unde stau ai mei, nimeni nu i-a anunțat că este incendiu, nimeni nu i-a evacuat’’, a declarat Istvan Gyorgy – Csaki

 

 

 

 

foto: www.bihon.ro

 

 

Un alt orădean, care lucrează la terasa de lângă Palatul Episcopal, spune că a văzut primele mașini de pompieri la 21:45.

 

În momentul respectiv ardea o porțiune de circa 4 metri pătrați din acoperis. La fața locului a venit o autospecială pentru lucru la înălțime, pe care consider că pompierii nu au folosit-o cum trebuia. În loc să incerce să stingă focul care atunci nu era mare și putea fi stins cu acea autospecială, pompierii au spart ușa de jos să intre în clădire. În acel moment, de la oxigen, a luat foc tot acoperișul. Și de acolo focul a fost de neoprit”, a declarat I.F.

 

 

 

Anchete pentru stabilirea cauzelor incendiului de la Palatul Episcopal

 

 

1.300 de metri pătrați din clădire au fost afectați. Acoperișul și nivelul I al clădirii au fost distruse în totalitate. Incendiul a fost stins după aproape patru ore. Pompierii, Poliția și Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea au demarat o anchetă pentru a stabili cu exactitate cauzele incendiului și pagubele produse. Și Episcopia Greco-Catolică de Oradea și-a rezervat dreptul de a porni propria anchetă în acest caz.

 

Prefectura Bihor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Crișana” și Inspectoratul Județean pentru Poliție Bihor au organizat, duminică după amiază, o conferință de presă comună pentru a face precizări în legătură cu modul în care s-a acționat, sâmbătă seara, la stingerea flăcărilor care au cuprins Palatul Episcopal din Oradea.

 

 

 

,,Este bine ca cetățenii să fie informați corect cu privire la evenimentul neplăcut care s-a petrecut aseară în municipiul nostru – respectivincendiul la Palatul Episcopal. Au apărut unele informații, unele complet neadevărate, altele total rupte de realitate și vrem să informăm despre ce s-a întâmplat, modul în care s-a acționat’’, a spus prefectul Ioan Mihaiu, reprezentant al guvernului în teritoriu, în conferința de presă.

 

 

Potrivit prim-adjunctului Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Bihor, Alexandru Csilik, apelul la pompieri a fost dat la ora 21:49. Acesta spune că pompierii s-au deplasat la locul incindentului la două minute de la preluarea apelului.

 

 

,,Sesizarea a fost primită la ora 21.49, moment în care au fost alertate primele echipaje ale Detașamentului 1 de Pompieri Oradea, care au ajuns la locul incendiului după două minute, mai exact la ora 21.51. La sosirea echipajelor la locul intervenției, incendiul se manifesta violent la acoperișul Palatului și la o parte a etajului I. În prima fază, au plecat către locul incendiului două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autoscară de lucru la înălțime. După sosirea la locul intervenției, șeful de tură a ordonat primului echipaj să realizeze un dispozitiv format din două țevi de refulare a apei în interiorul Palatului, la etajul I. Echipajul a avut misiunea de recunoaștere, de verificare a posibilității existenței unor victime în Palat, respectiv de stingerea incendiului. Primul dispozitiv, cel din interior, s-a realizat în aproximativ 5 minute de la sosirea echipei de intervenție. Concomitent, s-a realizat calarea autoscării, care a durat puțin mai mult, după care s-a început refularea apei, la înălțime, direct pe acoperișul Palatului. Șeful de tură, văzânt amploarea incendiului, a solicitat forțe și mijloace în sprijin, Astfel, au fost suplimentate forțele de la locul intervenției cu încă o autospecială de lucru cu apă și spumă, din cadrul Detașamentului 1, respectiv o alta din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea. La ora 22.15, am ajuns la locul intervenției. Văzând amploarea incendiului am solicitat sprijin la locul incendiului, a tuturor forțelor și mijloacelor disponibile la nivelul municipiului, am cerut în sprijin două autospeciale din cadrul Gărzii 1 de Intervenție 1 Mai și încă una de la Stația de Pompieri Săcuieni. A fost activată grupa operativă a ISU, iar în total, la locul evenimentului a fost mobilizat un efectiv de 114 subofițeri, pompieri și șase ofițeri care au acționat cu 10 autospeciale de lucru cu apă și spumă și două autoscări”, a explicat Csilik.

 

 

Csilik a spus că asolicitat ajutor și din partea Poliției și Jandarmeriei, pentru a elibera Piața Unirii de populație. În acest fel, s-au gândit ei să-i protejeze pe cetățeni de eventualele pericole.

 

 

,,De asemenea, persoanele care domiciliau în apropiere s-au autoevacuat. Din fericire, nu au existat victime – nici în rândul populației, nici în rândul pompierilor. Incendiul a fost lichidat duminică, la ora 00.35 de minute, împiedicându-se propagarea acestuia la parterul clădirii, respective la clădirile învecinate’’, a mai adăugat Csilik.

 

 

114 pompieri au intervenit la fața locului, cu 12 autoutilitare. Ei s-au confruntat cu probleme de presiune la cei cinci hidranți pe care i-au folosit.

 

 

„A existat o colaborare foarte bună între noi, Prefectură, Primărie, Compania de Apă, Distrigaz, Poliție și Jandarmerie. Am cerut viceprimarului Mircea Mălan să sune la Compania de Apă pentru a mări presiunea în hidranți, iar celor de la Distrigaz să oprească alimentarea cu gaz a imobilelor din zonă. De asemenea, a fost întreruptă electricitatea pentru a nu exista alte pericole. Și circulația tramvaielor în zonă a fost oprită, pentru că până s-a remediat presiunea apei în hidranți, pompierii au luat apă din Criș”, a spus Csilik.

 

 

Duminică, la nivelul ISU Crișana Bihor s-a instituit o comisie de cercetare care va stabili cauzele incendiului. Csilik a anunțat că ancheta va fi una de durată. În paralel cu această anchetă, comisarul-șef Alin Haniș, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Bihor, a anunțat că instituția pe care o conduce s-a autosesizat și, împreună procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, au deschis un dosar penal sub săvârșirea intracțiunii de distrugere.

 

 

Anchetatorii anunță că au luat mai multe ipoteze în calcul și promit că toate acestea vor fi analizate.

 

 

 

 

Simț civic: autoturism ridicat pe sus de orădeni pentru a nu fi afectat de incendiu

 

 

În jur de douăzeci de orădeni au luat pe sus o mașină pentru a nu fi cuprinsă de flăcările care au afectat Palatul Episcopiei Greco Catolice.

 

Cuprins de flăcări, unul dintre turnurile Palatului Episcopal s-a prăbuşit pe strada Episcop Mihai Pavel. Cu puțin timp înainte 20 de orădeni au fugit și au mutat pe sus o mașină parcată în zona respectivă.

 

 

 

 

 

De ce este important edificiul pentru arhitectura autohtonă și în ce constă unicitatea sa arhitecturală 

 

 

Palatul Episcopiei Greco-Catolice este un monument de arhitectură din Oradea ridicat pe locul vechiului palat al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea Mare. Lucrările de construcție au avut loc între anii 1903-1905. Clădirea a fost construita în stilul eclectic (neogotic dominant, împletit cu mai multe stiluri: romanic, rococo, baroc, art nouveau) după proiectul arhitectului Kálmán Rimanóczy.

 

Edificiul a fost inaugurat de episcopul Demetriu Radu pe 11 iunie 1905.

 

Arhitectura sa este sub semnul crucii. o arhitectură spirituală, dată de elementele sale: mitre episcopale, blazoane, cruci, simbolul euharistic al viței de vie. 

 

Clădirea a fost ridicată pe două niveluri: jos - biblioteca, administrația, birouri, sus -  saloanele episcopale.

 

Întregul frontispiciu este asimetric și foarte variat, elementele neogotice dominând vizual edificiul.

 

Ancadramentul accesului este continuat până la nivelul acoperișului, de la baza acestuia pornind două turnulețe de o parte și de alta a porții.

 

Colțul clădirii este marcat de un turn aparent, doar acoperișul colțului clădirii creează această iluzie prin forma sa conică, diferită de restul învelitorii.

 

Încadrată de două turnuri laterale şi dominată de un altul care face legătura dintre cele două aripi, clădirea este o combinaţie cu elemente decorative romanice şi bizantine. În interior, încă de la intrare, ies în evidenţă ornamentele ce împodobesc pereţii, dar şi un vitraliu art-nouveau, dar cu elemente renascentiste.

 

Episcopii care s-au perindat şi-au lăsat amprenta asupra locului, dar mai ales asupra comunităţii din care au făcut parte. De palatul episcopal sunt legate şi numele reginei Maria şi al regelui Ferdinand care au locuit în clădire, unde au şi primit audienţe.

 

Episcopia Greco-Catolică de Oradea a marcat anul trecut 240 de ani de la înfiinţarea ei.

 

În 1948 a fost sechestrată de comuniști și transformată în școală populară, iar ulterior a devenit sediul Bibliotecii Județene.

 

În 1992, după căderea regimului, edificiul a fost retrocedat proprietarilor de drept, dar fizic aceștia au intrat în posesia lui abia în 2005-2006, după mai multe dispute cu conducerea Bibliotecii Județene.

 

În 2007, fațada a fost reabilitată, dar interiorul a ajuns în stare avansată de degradare, nefiind supus niciunei renovări de peste un secol.

 

 

 

Reportaj Digi 24

 

Foto: www.bihon.ro

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22