Pe aceeași temă
Dupa conferinta de presa a sefei DNA, intilnirea Dancila-Dragnea-Iohannis de la Palatul Cotroceni si aminarea verdictului de catre Tudorel Toader, baronii PSD in frunte cu Dragnea au mai pus batista pe tambalul revocarii. Au incercat sa se derobeze de responsabiliatea directa a unui astfel de gest, pasind intreaga povara pe umerii ministrului. Dragnea a repetat ostentativ in ultimele zile ca are ”incredere” in ministru, dar miercuri intrebat ce asteptari are de la Toader a raspuns sibilinic ” sa nu se faca de ris”. Mesajul pentru PSD si ministru era insa limpede: se va face de ris daca nu va propune revocarea si va proceda ca pina acum. Ce inseamna asta? Adica, fie sa prezinte un ”raport” in care matura pe jos cu Kovesi si DNA pentru ca in final sa spuna ”nu e, totusi, cazul”, fie sa amine din nou. E posibil asa ceva? Cred ca da.
Oricit de oportunist ar fi Tudorel Toader, intelege si el citeva lucruri simple: absolut toti partenerii Romaniei, incepind cu Statele Unite, Comisia Europeana, Germania, Franta si cine mai vreti percep asaltul asupra DNA si Codrutei Kovesi ca pe un atentat la statul de drept, lucru care se poate lasa cu sanctiuni, inclusiv aplicarea articolului 7 din Tratatul UE, dupa cum sună avertismentele. Chiar daca nu-i pasa prea mult de ”tarisoară”, lui Toader ii pasa de imaginea sa, care este in relatie directa cu postul pe care il vineaza la Bruxelles (presedintia JAI, de exemplu). Daca propune revocarea poate sa-si ia adio de la el, chiar daca Dragnea si Tariceanu i-au promis nominalizarea. Pur si simplu nu va fi acceptat cu o asemenea tinichea de coada. In plus, pe plaiurile mioritice va fi perceput de opinia publica si ”colegii” magistrati ( partea nepesedizata) drept cel care a facut pe placul Cartelului mafiei penale. Bibliografiile si pagina de istorie ii vor rezerva locul cuvenit, sa nu aiba dubii! Ii pasa de asta? Cred totusi ca da, altfel nu si-ar fi atras faima de maestru al jocului la doua capete si al tergiversarilor. Pina acum, tragind linie, nu a prea dat satisfactie pretentiilor PSD: s-a spalat pe maini de legile justitiei, nu a dat visata ordonanta cu abuzul in serviciu si, mai ales, nu a cerut revocarea lui Kovesi. E insa o strategie pe care PSD, Dragnea, Tariceanu si toti penalii nu o mai inghit. S-au saturat si cer actiune, ”masuri radicale”. Pe unde va scoate camasa Tudorel Toader? Vom vedea.
Pina atunci, e vorba de citeva chestiuni ”tehnice”. Ce raport poate prezenta ministrul? Ultima evaluare pe care a ordonat-o la DNA a concluzionat ca activitatea DNA a fost eficienta si ca nu se impune sanctionarea Codrutei Kovesi. Raportul Inspectiei judiciare a fost votat, cu observatii, de Sectia de procurori a CSM in luna octombrie 2017, cu toate ca Ghita & Voiculescu Tv au facut mare scandal din cauza unor inspectoare IJ care s-au plins de presiuni si a adjuntului Inspectiei, un domn Stan, care si-a inregistrat ilegal colegii si care s-a ales cu plingere penala. Cu alte cuvinte, ministrul Toader nu poate folosi ca argument acel raport de evaluare, care in concluziile sale e favorabil Codrutei Kovesi. Nu poate acum, dar nu stim ce rezerva viitorul. Asta pentru ca, la trei luni si jumatate de la votul din CSM, exact cu o zi inainte de anuntul lui Toader, Inspectia judiciara a anuntat ca vrea sa conteste in instanta decizia Sectiei de procurori a CSM asupra raportului privind activitatea DNA. Plingerea preliminara are 11 pagini si a fost publicata pe pagina de facebbok a IJ desi fost respinsa de Sectia de procurori in 19 februarie, deci acum 3 zile. In fapt, Inspectia cere nici mai mult nici mai putin decit anularea observatiilor favorabile DNA si mentinerea celor nefavorabile, precum si revocarea partiala a raportului. Interesanta miscare, nu? Doar ca mai dureaza pina la un deznodamint, ceea ce nu-l prea ajuta acum pe Toader.
Din cauza grabei Cartelului anti-DNA de a rezolva chestiunea Kovesi, ministrul nu are la indemina alte rapoarte. DNA isi va prezenta bilantul de activitate ( care contine numar de achitari, clasari, dosare restituite, condamnari, etc.) in 28 februarie, iar Pachetul General cindva in martie, dupa ce va centraliza si analiza propriile date și cele de la DIICOT si DNA. Mai mult, procurorul general Augustin Lazar a dispus miercuri ca sefii DNA si DIICOT sa efectueze controale prin care sa verifice suspiciunile de ”abateri disciplinare” ale magistratilor si aspectele care pun in discutie integritatea procurorilor in cazurile prezentate de presa. Lazar cere si verificarea capacitatii procurorilor de a-si indeplini atributiile legale, scopul fiind acela de a ”preveni si de a combate potentialele vulnerabilitati in cadrul unitatilor de parchet”, in special acelea care au facut obiectul unor materiale jurnalistice. Interesat. Adica cam ceea ce ar trebui sa contina raportul de evaluare al lui Tudorel Toader de abia de acum incolo demareaza.
Altfel spus,Tudorel Toader e in contratimp, iar pentru un ”profesionist” de talia lui e cam rusinos sa vorbesti din auzitele penalilor si nu pe datele Ministerului public. Caci, in ultima instanta, in cine are incredere, in inculpati si televiziunile mogulilor sau in institutiile statului? Complicata intrebare.
In special pentru ca ministrul Justitiei trebuie si el sa respecte legea chiar daca Dragnea &comp ii prind unghiile in usa. Iar art. 54 al. 4 din Legea 303/2004 zice asa: "Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori a procurorului general al Parchetului National Anticoruptie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevazute la art. 51 alin. (2) care se aplica in mod corespunzator". Adica "in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor manageriale privind organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale". Or, fara rapoarte cum dovedesti toate astea?
Depasind insa partea procedurala, legala si tehnica a problemei matrasirii lui Kovesi e clar ca totul tine de decizia politica. Nu stim daca Dragnea incearca sa negocieze ceva pentru fiul sau, asa cum sustine Ponta, si mai ales cu cine. Probabil ca incearca, dar putin probabil ca va si reusi. Nu stim nici ce au discutat Dragnea- Dancila cu Iohannis, dar inmuierea tonului celor doi arata ca le-a spus clar sa se potoleasca cu revocarea caci nu o va semna. Cit despre Toader, stie si el ”argumentele” cerute de seful statului nu exista si ca doar din vreun joben sau de pe prompterul A3 si RTv le poate extrage, dar presedintele a spus deja de citeva ori cam cite parale da pe ele.
Decizia lui Toader, Dragnea, Tariceanu si toata gasca pleaca de la o singura realitate la care trebuie sa se raporteze: Klaus Iohannis nu va semna revocarea lui Kovesi. Si atunci ce le ramine de facut? Fie nu apasa pe butonul nuclear al revocarii, fie o fac si merg la ”rupere”. In prima situatie Tudorel Toader va fi mazilit macar ca sa inchida gurile baronilor si ”festivalul infractorilor” va continua ca si pina acum, dar alte consecinte nu vor fi. Vedem deja furia care inunda ecranele mogulilor si presiunea care se pune pe ministru, semn ca nucleara nu va fi declansata, cel mult aminata.
In a doua varianta, atacul se va muta pe Iohannis, care nu are insa decit de cistigat din punct de vedere electoral pentru ca va deveni jucator exact pe terenul preferat de suporterii sai. Nici macar nu trebuie sa se agite prea mult, trebuie doar sa spuna ”nu si iar nu”. Pare putin plauzibil ca PSD sa impinga lucrurile spre o suspendare, n-ar avea decit de pierdut.
In concluzie nu stim inca ce varianta va alege Dragnea, dar e clar ca Toader va pierde aproape in orice situatie. Are de ales intre a fi ministrul justitiei si a fi ministrul penalilor. Intre functie si onoare. Depinde foarte mult in ochii cui alegi ”sa te faci de ris”.