Analiza Stratfor: Nu sunt motive solide pentru a crede ca un eventual GREXIT ar putea destabiliza euro. Dar exista pericole mult mai mari

T.d. | 08.07.2015

Pe aceeași temă

Desi toata lumea astepta o rezolvare rapida a crizei grecesti, Bruxellesul nu are solutii. Se pare ca negocierile de marti nu au ajutat prea mult. Grexit sau nu, Europa va trebui sa astepte cel pana la finalul acestei saptamani pentru a vedea un rezultat la situatia creata.

Situatie care nu ar trebui sa fie o surpriza pentru nimeni, cu atat mai putin pentru Europa, crede analistul George Friedman.

Intr-o analiza Stratfor, citata de Business24, Friedman evoca trei motive principale pentru votul negativ de la referendumul de duminica din Grecia.

  1. Alexis Tsipras si formatiunea de stanga radicala Syriza au ajuns la putere pentru ca au simtit starea de spirit a grecilor;
  2. Atitudinea manifestata de liderii UE fata de Tsipras i-a oferit acestuia sansa sa pozeze in erou popular;
  3. Europa a impins peninsula elena intr-o situatie din care nu mai avea nimic de pierdut.


Europenii si penibilul

“Problema pe care o analizam priveste toate cele 28 de state membre, situatia afecteaza Bulgaria, Romania si alte state, a spus marti noaptea seful Comisiei Europene, dupa discutii maraton cu premierul grec Tsipras.

Juncker a punctat ca tot contextul actual impune un summit extins, toate cele 28 de state membre fiind implicate. Mai mult, Atena are timp pana vineri sa vina cu un nou plan de propuneri in ce priveste datoria publica si contracararea crizei economice severe in care se gaseste.

Dar chiar daca au insistat pe taierea de pensii – in incercarea de a parea duri -, europenii au reusit sa se apropie mai mult de penibil, sustine Friedman. Niciuna dintre masurile de austeritate impuse de creditori nu putea asigura returnarea datoriilor fara o restructurare.
 

Colaps subit sau suprimare financiara treptata

Asadar, puncteaza Stratfor, grecii au fost pusi sa aleaga intre doua rele: un colaps economic subit insa cu sanse de redresare pe termen mediu sau o suprimare financiara treptata, pe termen lung si fara o posibilitate de iesire viabila.

Deci, in conditiile in care liderii UE aveau de-a face deja cu o criza si un guvern ostil la Atena, peninsula mediteraneana a devenit un camp optim pentru disputele politice ale continentului, mai arata analiza Stratfor.

Dar se pare ca Bruxellesul si-a calculat gresit strategia prin care voia sa arate costurile nerespectarii regulilor jocului pe continent. Asta pentru ca populatia greaca a realizat faptul ca nu mai poate oferit efectiv nimic mai mult decat a facut-o.
 

Pericolul post-GREXIT

Cu economia pusa pe butuci si cu creditorii insistand ca solutia sta intr-o austeritate extrema, in locul unor stimului fiscali, grecii au ajuns intr-o situatie in care falimentul si o scurta perioada de criza au parut un pret mult mai usor de platit.

George Friedman subliniaza ca, desi nu sunt motive solide pentru a crede ca un eventual GREXIT ar putea destabiliza moneda unica europeana, exista pericole mult mai mari.

Cum ar fi ca, ulterior iesirii Greciei din zona euro, sa se dovedeasca faptul ca tara a rezistat socului si s-a dezvoltat intr-un ritm mai accelerat decat ar fi facut-o in cadrul uniunii monetare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22