Asa alegi cel mai potrivit semineu pentru casa ta!

Fara Autor | 29.10.2018

De cele mai multe ori, in filme sau reviste, semineul este un element important in timpul Sarbatorilor de Iarna. Asta pentru ca, langa un semineu se regaseste bradul de Craciun, sub care stau atent asezate cadourile, iar in jurul sau familia canta melodii de sarbatoare sau se bucura de o cana aburinda cu vin fiert sau ciocolata calda.

SHARE 1

Pe aceeași temă

Inca din cele mai vechi perioade, semineul a reprezentat sursa de incalzire a locuintelor pe timp de iarna, iar in zilele noastre, tot mai multe persoane opteaza pentru modelele pe gaz sau electrice, atat datorita puterii calorice, cat mai ales a design-ului elegant si rafinat.

 

Pe langa rolul estetic al unui semineu pe lemne, care pune in valoare stilul arhitectural al living-ului si impresioneaza oaspetii, foarte importanta este utilitatea acestuia. Modelele moderne de seminee au un randament caloric mai ridicat decat sobele clasice, acesta avand capacitatea de a retine si emana caldura, chiar si dupa intreruperea focului, aspect ce se va reflecta pozitic in factura de energie.

 

Mai mult, se poate opta pentru un model de semineu mai mare, care poate incalzi mai multe incaperi, prin crearea unei instalatii de canalizare a aerului cald. Astfel, aerul va fi pus in miscare cu ajutorul unui ventilator tangential si a unui regulator de viteza, iar debitul poate fi controlat foarte simplu.

 

Amplasarea unui semineu – cateva reguli

 

Daca detii o casa pe care vrei sa o incalzesti rapid si fara facturi costisitoare, poti opta pentru amplasarea unui semineu intr-un colt al incaperii, cat si pe unul dintre pereti (in functie de spatiul disponibil). In alegerea amplasarii semineului se iau in considerare urmatoarele criterii: focarul, elementele de decor (imbracaminte, ancadramente) si accesoriile de montaj (grile de ventilatie si decompresie, racorduri, cos de fum).

 

Spre exemplu, daca se opteaza pentru constructia semineului odata cu living-ul, decizia de amplasare a acestuia se poate lua mai usor, avand in vedere ca acesta trebuie sa se integreze armonios cu restul decorului, fara a parea un obiect “intrus”.

 

 

Functionalitatea unui semineu – ce ar trebui sa stii?

 

Puterea calorica a unui semineu este determinata, in primul rand, de modelul pentru care se opteaza, precum si de suprafata ce urmeaza a fi incalzita. Astfel, cu un semineu traditional se poate incalzi, spre exemplu, living-ul, pe cand cel cu un sistem de canalizare a aerului cald poate incalzi intreaga locuinta.

 

Puterea calorica a unui semineu este data si de materialele folosite pentru imbracarea acestuia. Spre exemplu, un focar semineu din fonta, imbracat cu caramida sau samota se incalzeste repede si retine caldura pentru timp indelungat. Iar daca vrei sa ii conferi o nota aparte, de eleganta si rafinament, care sa se potriveasca intregii incaperi, poti opta pentru imbracarea focarului in piatra decorativa.

 

Dincolo de modelele traditionale de seminee, pe piata se regasesc si modelele cu boiler incorporat, ce ofera, pe langa caldura, si o sursa de apa calda. De asemenea, se regasesc si modele prevazute cu grilaje pentru gatit, ideale pentru pizza sau paine pe vatra.

 

Daca esti in cautarea unui semineu care sa se potriveasca dorintelor si nevoilor tale, intra acum pe Alego.ro, parte a grupului PEFOC, unde vei regasi modele elegante, extrem de eficiente si cu randament caloric ridicat, ce functioneaza pe lemne, peleti, gaze sau energie electrica.

TAGS:

Comentarii 0

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22