Autodenunț la Parchet: Echipa de HR de la BRD recunoaște mita dată unor funcționari de la CNAS

Laurentiu Gheorghe | 15.11.2019

Directorul de resurse umane, Adela Jansen, de la BRD, împreună cu alți șapte angajați, recunosc în faa procurorilor mita dată unor funcționari de la CNAS pentru a fi returnați banii pe concediile medicale.

Pe aceeași temă

Informatia a fost dezvaluita de Profit.ro, insa nu este precizat nici despre ce fel de cadouri este vorba si nici care e intervalul de timp in care s-a perpetuat aceasta practica ilegala.

Publicatia anunta ca si la nivelul BRD se desfasoara in acest moment verificari interne.

Companiile trebuie sa dea in judecata statul sa-si primeasca banii inapoi

Angajatii au dreptul la concediu platit de stat, insa angajatorii sunt cei care trebuie sa faca plata, dupa care depun la CNAS cerere de recuperare a sumei. Restituirea acestor sume este facuta constant cu intarzieri peste termenele prevazute in lege, insa nu exista niciun fel de sanctiune pentru stat, astfel ca firmele isi cauta dreptatea in instanta.

Profit.ro scrie ca Adela Jansen lucreaza de 16 ani la BRD-Groupe Societe Generale, din care 11 a coordonat directia de resurse umane, responsabila pentru peste 6.800 de angajati la nivelul anului trecut. Anterior a ocupat functia de secretar general al bancii. Ea este si vicepresdinte al Camerei Franceze de Comert, institutie pe care o reprezinta, ca membru in consiliul director, si in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).

BRD a mentionat, intr-o declaratie pentru publicatia citata, doar ca "Adela Jansen este inca director executiv de resurse umane in momentul acesta". Jansen nu si-a inaintat demisia.

BRD și echipa Adelei Jansen, directorul de HR, autodenunț la Parchet pentru oferirea de cadouri unor funcționari din CNAS. Banca face verificări interne

BRD și 7 angajați din echipa Adelei Jansen, directorul executiv de resurse umane, au depus autodenunț la Parchet. Aceștia au informat procurorii că au oferit diverse cadouri unor funcționari CNAS pentru a grăbi restituirea sumelor datorate de stat băncii în contul plății concediilor medicale ale angajaților, potrivit informațiilor Profit.ro. BRD face în momentul acesta verificări interne.

Statul decontează frecvent cu întârziere către angajatori sumele pe care aceștia le-au plătit angajaților proprii pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate. Potrivit legii, plata concediilor medicale se suportă din bugetul FNUASS, însă angajatorii sunt cei care trebuie să plătească sumele angajaților, urmând să depună apoi cereri de recuperare la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Termenele sunt frecvent încălcate de către stat, iar companiile au numeroase procese în instanță pentru obligarea la plată a Casei.

Pentru a grăbi recuperarea de la stat a banilor pe care CNAS îi datora băncii, Adela Jansen și colegi din departamentul de HR au organizat oferirea, cu diverse ocazii, de cadouri unor funcționari ai Casei, fapte pentru care s-au autodenunțat recent la Parchet. Autodenunțul în astfel de situații poate înlătura răspunderea penală sau o poate atenua, reducând limitele pedepsei. “Adela Jansen este încă director executiv de resurse umane în momentul acesta. Atât putem menționa ca poziție a băncii”, a transmis pentru Profit.ro secretarul general al BRD, Flavia Popa. O demisie a Adelei Jansen nu a fost depusă până astăzi la bancă. Banca derulează verificări interne pentru situația Adelei Jansen și a colegilor din departamentul acesteia care s-au autodenunțat la Parchet. Adela Jansen lucrează de 16 ani la BRD-Groupe Societe Generale, din care 11 ani a coordonat direcția de resurse umane, responsabilă pentru peste 6800 de angajați la nivelul anului trecut și un buget de personal de peste 700 milioane de lei. Anterior a ocupat funcția de secretar general al băncii.

Adela Jansen este și vice-președinte al Camerei Franceze de Comerț (CCIFER), instituție pe care o reprezintă, ca membru în consiliul director, și în Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR).

Jansen a asigurat în a doua jumătate a anului trecut coordonarea CDR, aceasta fiind ocupată prin rotație, din șase în șase luni, de reprezentanții organizațiilor membre: Romanian Business Leaders (RBL), Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera Americană de Comerț în România, (AmCham), Camerai Franceză de Comerț (CCIFER), Camera Germană de Comerț (AHK), Confederația CONCORDIA, Consiliului Investitorilor Străini (FIC) și Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNPIMMR).

În momentul de față, până la finele anului, coordonarea și secretariatul CDR sunt asigurate de AmCham. CDR este o inițiativă privată, apolitică, construită ca acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi, având drept scop consultarea cu Guvernul și alte instituții publice pe teme care au impact asupra climatului economic și de afaceri din România.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22