Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: Romania prefera cotele voluntare de refugiati

Paul Cristescu | 09.09.2015

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat astazi ca Romania prefera cotele voluntare in problema refugiatilor, precizand ca numarul de refugiati propus de Comisia Europeana ca si cota obligatorie va fi supus unei analize interne interinstitutionale si negocierii intre statele membre.

Pe aceeași temă

"Vom vedea elementele pe care presedintele Comisiei le va prezenta. Pozitia pe care atat primul-ministru, cat si presedintele Romaniei au exprimat-o este de a prefera un sistem cu cote voluntare si nu obligatorii. Orice fel de propunere a Comisiei, de cifra care ar putea fi avansata este supusa procesului de analiza interna interinstitutionala si negocierii intre statele membre", a spus Aurescu, potrivit Agerpres.  
 

Bogdan Aurescu a precizat ca dupa ce statele membre vor primi in mod oficial planul Comisiei, pe baza unei analize, institutiile vor elabora mandatul care va fi supus spre aprobare in sedinta de saptamana viitoare a CSAT. 
  

Aurescu a adaugat ca prima runda de negociere a propunerii Comisiei Europene va avea loc pe 14 septembrie cu ocazia reuniunii ministrilor de Interne, urmand ca apoi sa se discute in octombrie tot la o astfel de reuniune, dar si in Consiliul European. 
 

Bogdan Aurescu mai spune ca aderarea Romaniei la Schengen ar contribui la intarirea spatiului european: "Chestiunea migratiei este o chestiune extrem de sensibila, un dosar complicat care afecteaza capacitatea statelor membre de a se concentra pe alte chestiuni, dar aderarea Romaniei la spatiul Schengen, mai ales in aceste conditii in care spatiul Schengen este supus unor presiuni din punct de vedere securitar, al migratiei ar intari securitatea spatiului Schengen, ar aduce o contributie de fond in intarirea frontierelor europene. Avem nu doar drepturi, cat si obligatii, solidaritatea europeana trebuie sa functioneze in dublu sens. Nu este vorba de o conditionare, dar nu facem altceva decat sa subliniem apasat ca aderarea la Schengen a Romaniei mai ales in aceasta perioada in care este supus unor presiuni consistente nu ar face altceva decat sa intareasca acest spatiu si securitatea spatiului european in ansamblul sau."

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22