Coaliția respinge acuzația PSD-ului de fraudă la votul moțiunii împotriva ministrului Ghinea

Laurentiu Gheorghe | 15.06.2021

Moțiunea simplă împotriva ministrului Cristian Ghinea a fost respinsă, în sistem de vot hibrid, al celor prezenți în sală și online, contestat de AUR și PSD.

Pe aceeași temă

Deputatul USR PLUS Cristina Prună care a condus ședința de plen de marți a Camerei Deputaților a spus că acest sistem de vot hibrid a mai folosit fără probeleme la alte două moțiuni care nu au trecut de Parlament fără să nicio contestație din partea opoziției, relatează Agerpres.

„Am văzut, astăzi, în Parlament, un circ ieftin din partea PSD şi AUR. Moţiunea aceasta a picat cu 171 de voturi împotrivă, deci matematica ne arată clar că nu avea cum să treacă această moţiune simplă împotriva ministrului Ghinea. De altfel, sistemul acesta de vot l-am mai folosit la alte două moţiuni – la cea împotriva lui Vlad Voiculescu şi a ministrului Agriculturii, domnul Oros, şi de asemenea acele moţiuni au fost respinse tot utilizând acest sistem hibrid – voturi în sală şi voturi la distanţă. (….) Este doar o manipulare şi o încercare de intimidare. Eu nu mă voi lăsa intimidată de astfel de comportamente. (…) Dacă au ceva de contestat, pot foarte bine să o facă la Curtea Constituţională”, a declarat Cristina Prună.

Totodată, și președintele PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a afirmat că moţiunea simplă a fost respinsă.

„Trebuie să numere mai bine (cei care au spus că a fost adoptată – n.r.). Până acum nu s-au luat în calcul toate voturile online exprimate la toate moţiunile, la toate modificările de regulament, la toate hotărârile Camerei Deputaţilor? Repet, moţiunea a fost respinsă”, a afirmat Orban, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

Ședința camerei Deputaților a fost condusă de Cristina Prună, care a anunțat în plen că moţiunea simplă iniţiată de PSD împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a fost respinsă, înregistrându-se 143 de voturi ‘pentru’, 171 ‘împotrivă’ şi o abţinere.

Liderii deputaţilor PSD şi AUR au susţinut însă că moţiunea simplă a fost adoptată de plen, deoarece nu trebuie luate în calcul voturile date pe tabletă.

„Vreau să se consemneze că moțiunea simplă împotriva ministrului Ghinea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților, și am să vă spun de ce. Potrivit Regulamentului Camerei, putem dezbate și vota prin mijloace electronice strict actele normative. Moțiunea simplă nu este un act normativ. Rezultatul pe votul din sală ne arată o diferență de peste 20 de voturi în favoarea adoptării moțiunii… nu puteți lua în calcul voturile date pe tabletă. Colegii dumneavoastră chiulangii trebuiau să fie în sală să îl susțină pe domnul Ghinea. Prin urmare, să plece Ghinea, moțiuna a fost adoptată”, a declarat liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a acuzat, într-o postare pe Facebook, pe reprezentanții coaliției de guvernare că încearcă „prin furt” să-l păstreze ca ministru pe Cristian Ghinea și că „vor răspunde în fața legii”.

„Adevărul este că, regulamentar, moțiunea a trecut! În sală, au fost consemnate 139 de voturi pentru și doar 126 contra! Disperați, politicienii puterii au adunat și voturile de pe tabletă, deși această modalitate este permisă doar în cazul actelor normative. Aceasta este o ilegalitate gravă pentru care, dacă la guvernare ar fi fost PSD, acum procurorii ar fi descins deja la Parlament! Nu vom tolera ca această gașcă de hoți, care vrea să-și bage în buzunare 2 miliarde de euro pe consultanța din PNRR, să fraudeze votul legal dat azi în sala de ședință! Toți cei care încearcă prin furt să-l țină în continuare în scaun pe Ghinea ca să deturneze miliarde din banii europeni vor răspunde în fața legii!”, a scris Marcel Ciolacu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22