Cum i-a mințit Meleșcanu pe liderii europeni: Noi am incrimint abuzul in serviciu

Iulia Mincu | 07.02.2017

”Noi nu am dezincriminat abuzul în serviciu, am găsit o modalitate ca să-l incriminăm, pentru că a fost declarat neconstituţional de către CCR”, a spus Melescanu la Bruxelles.

Pe aceeași temă

 

 

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a mintit, la Bruxelles, la intilnirile pe  care le-a avut  luni cu vicepresedintii Comisiei Europene Frans Timmermans si Federica Mogherini, in legatura cu motivele  emiterii Ordonanţei de Urgenţă 13/2017 si cu scopurile reale ale acesteia. Totodata, Melescanu a declarat ca protestele urmaresc contestarea rezultatelor alegerilor și ”înlocuirea de manieră ilegitimă şi ilegală a Guvernului”.

 

 „Eu am explicat foarte clar domnului Timmermans că noi nu am dezincriminat abuzul în serviciu, noi am găsit o modalitate ca să-l incriminăm, pentru că a fost declarat neconstituţional de către CCR. Trecând 45 de zile, el nu mai exista ca prevedere în Codul Penal. Sigur, poate nu a fost cea mai bună formulă, poate nu trebuia să stabilim un parg de 200.000 de lei, dar problemele respective trebuie să-şi găsească o soluţionare, aşa cum se întâmplă în orice stat democratic“, a spus Meleşcanu, într-un interviu acordat la Bruxelles ziarului Adevărul.

 

 „I-am spus domnului Timmermans că suntem conştienţi că tot nouă ne revine obligaţia de a găsi cele mai bune soluţii, însă e mult mai bine să facem o colaborare cu Comisia Europeană, cu Parlamentul European, astfel încât soluţiile agreate să se bucure de sprijin direct din partea Comisiei Europene“, a mai spus Meleşcanu.

 

Întrebat de ce nu s-a consultat cu instituţiile europene înainte de adoptarea ordonanţei de urgenţă, Meleşcanu a răspuns: „Pentru că am pornit de la un punct de vedere extrem de simplu: e obligaţia Parlamentului şi a Guvernului să pună în aplicare neîntârziat deciziile CCR, un principiu democratic care nu are nevoie de nicio consultare ante“.

 

Ministrul de Externe a anunţat că Bruxelles-ul va trimite o echipă de jurişti la Bucureşti pentru a se asigura că legislaţia penală va fi modificată corect în Parlament. „Am discutat cu domnul Timmermans, s-ar putea să vină dânsul la noi, dar în orice caz ne va ajuta cu câţiva jurişti ca să găsim cele mai bune soluţii pentru a pune în aplicare deciziile CCR, dar şi pentru celelalte proiecte de legi. Domnul Timmermans ne-a spus că în ceea ce priveşte supraaglomerarea penitenciarelor se gândeşte şi la un sprijin printr-un proiect european, să găsească nişte fonduri prin care să se construiască rapid unul sau două penitenciare noi“, a explicat Meleşcanu.

 

Cit priveste protestele care continua si dupa ce guvernul a abrogat Ordonanata de urgenta, Meleșcanu sustine, ca și seful sau de partid, Liviu Dragnea, ca acestea urmaresc ”înlocuirea de manieră ilegitimă şi ilegală a unui Guvern care a fost desemnat de către Parlament”.

 

„E o mişcare clară de contestare a rezultatelor alegerilor, care are drept scop înlocuirea de manieră ilegitimă şi ilegală a unui Guvern care a fost desemnat de către Parlament. M-au întrebat cum se poate aşa ceva. Foarte simplu: suntem la o distanţă mică după alegeri, încă nu s-au absorbit toate energiile negative de după alegeri, iar unii care au pierdut au probleme în a recepta înfrângerea. Dacă problema până acum a fost a OUG, iar Guvernul a abrogat-o, dacă continuă, manifestanţii nu pot avea decât acest obiectiv“, a relatat Meleşcanu.

 

Ministrul i-a ironizat pe românii care au ieşit în stradă la Bruxelles. „Mă întreb pentru ce protestau aici, pentru că aici nu se poate rezolva nimic, decât prin contactele pe care le facem noi şi prin discuţiile pe care le avem. Dar cunosc la fel de bine că erau organizaţi şi împinşi de anumiţi politicieni care sunt în Parlamentul European. Punct“, a încheiat Meleşcanu, potrivit Adevarul.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22