Pe aceeași temă
Guvernul a anuntat un buget fara majorari de taxe, pentru 2015. Executivul se bazeaza, in acest sens, pe fondurile Uniunii Europene. Astfel, anul urmator va presupune o presiune suplimentara pe autoritatile responsabile cu absorbtia fondurilor europene, potrivit Capital.
Pentru ca Executivul sa isi onoreze promisiunea privind stagnarea nivelului taxelor, in 2015, toate ministerele si autoritatile care gestioneaza banii europeni vor trebui sa mareasca eficienta. Transporturile, Secretariatul General al Guvernului (SGG), Agricultura sau Finantele vor avea portofolii marite in privinta fondurilor nerambursabile.
Şi restul ministerelor sau autorităţilor ar trebui să atragă mai multe fonduri comunitare. Evident că banii europeni, chiar dacă sunt nerambursabili, nu vin complet gratuit. Statul român trebuie să contribuie cu cel puţin 5% pentru a-i primi. Implicit, cheltuielile în acest scop sunt mult mărite faţă de 2014.
Prestatia autoritatilor romane arata, insa, ca Bucurestiul are deficiente majore in absorbtia fondurilor comunitare.
La jumătatea anului, doar jumătate din suma propusă prin buget fusese efectiv încasată. Prin urmare, cheltuielile pe care Finanţele le prevăzuseră pentru aducerea banilor europeni au fost diminuate drastic.
Fondurile UE sunt strâns legate de investiţii. Guvernul este optimist în 2015 şi prevede peste 44 miliarde lei, în total. Doar ca realitatea difera de cifrele pe hartie. În 2014, investiţiile publice totale ar fi trebuit să ajungă la 40 miliarde lei, numai că, execuţia bugetară la 10 luni arată că fuseseră efectiv folosite doar 20 miliarde lei.