Pe aceeași temă
"Cred ca subiectul acesta (al lucrarilor stiintifice din inchisori - n.red.) este intr-un spatiu mai amplu legat de etica si integritate academica. De asemenea, nu cred ca este un subiect care sa aiba un singur raspuns. Pe de alta parte, profesorii, cercetatorii, cei care sunt implicati in aceste cazuri sunt implicati in nume personal, deci, nu sunt abordari institutionale.
Sunt profesori, cercetatori, la institutii de invatamant superior, de cercetare din Romania, dar actiunile dansilor sunt actiuni individuale. Sunt convins ca in institutiile de invatamant superior sau institutiile de cercetare vor avea grija, prin prisma mentinerii prestigiului lor, sa discute subiectele acestea si sa ia decizii", a declarat Curaj la Digi 24.
Ministrul a subliniat nevoia de responsabilitate a institutiilor de invatamant superior si a institutiilor de cercetare: "Insist pe responsabilitatea institutiilor de invatamant superior si a institutiilor de cercetare, numai acolo exista expertiza necesara sa decida asupra unui subiect sau altul. In cazul nedorit al unor decizii nepotrivite sau lipsei de decizie vom vedea daca la nivelul Consiliilor consultative ale Ministerului poate fi facut ceva, insa niciun consiliu, la momentul acesta, nu are in atributii astfel de lucruri", a adaugat Curaj.
Ministrul Justiției: Vor exista sancţiuni dure în privinţa cărţilor scrise în închisori
Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat zilele trecute că va analiza cu atenţie problema lucrărilor științifice scrise în închisoare, acestea permiţând scăderea pedepselor celor condamnaţi. Ministrul a precizat că va verifica dacă aceste lucrări au fost realizate cu respectarea procedurilor legale, promiţând sancţiuni dure pentru orice încălcare a legii.
„Din 2007 până în 2010 am avut o lucrare pe an. În 2011 sunt trei lucrări, în 2012 șase, în 2013 sunt 11 lucrări, în 2014 sunt 69 și în 2015 se atinge un vârf - 331 de lucrări științifice. E o procedură care cere ca persoana care dorește să scrie o lucrare să atașeze cererii sale o recomandare scrisă de la un profesor universitar care atestă importanța temei pentru domeniul respectiv. Doresc să înțeleg cum s-a aplicat procedura. Dacă voi constata că s-a aplicat defectuos, nu o să fiu timidă în a propune măsuri”, a precizat Raluca Prună, conform Digi 24.
„E o procedura care cere, printre altele, ca persoana care doreste sa scrie o asemenea lucrare stiintifica sa ataseze cererii sale o recomandare scrisa de la un profesor universitar sau un conferentiar, care atesta importanta temei alese in domeniul stiintific respectiv (...). Am cerut pentru lucrarile din 2015 sa mi se puna la dispozitie toate recomandarile scrise ale profesorilor universitari sau conferentiarilor. Pot exista anumite indoieli, citind numai titlurile, ca unele lucrari nu pot fi calificate ca lucrari stiintifice”, a mai spus ministrul.