Daniel Horodniceanu, nemultumit de modificarea competentelor DIICOT

Dora Vulcan | 17.11.2016

Desi considera OUG adoptata recent de guvern un "pas bun in dezvoltarea DIICOT", seful institutiei, Daniel Horodniceanu, este nemultumit de modificarile prin care DIICOT pierde o serie de competente, in special in domeniul evaziunii fiscale, si reclama opozitia permanenta pe care a intampinat-o din partea MAI.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

"Într-un grup de lucru am făcut o analiză pe necesități în ceea ce privește activitatea anterioară a DIICOT. Am identificat o serie de instrumente care erau necesare și care urmau să fie baza unei strategii viitoare a dezvoltării DIICOT. Acestea au fost puse într-un proiect de lege, pe care l-am prezentat Ministerului Justiției încă din 2015 și care a fost postat pe site-ul ministerului în luna aprilie 2016. Pe 16 noiembrie 2016, a fost emisă ordonanța de urgență a Guvernului", a spus Horodniceanu, într-o conferință de presă, citat de Agerpres. .

 

El spune ca OUG este un pas bun în dezvoltarea DIICOT, dar reclamă faptul ca nu toate instrumentele identificate în proiectul inițial se găsesc și în OUG iar pentru asta ii atribuie MAI opozitia permanenta, in special cu privire la transferul de politisti la Judiciar.

 

"Din păcate, nu toate celelalte ministere au înțeles necesitatea modificărilor legislative. Am avut tot timpul o opoziție de la mai multe ministere, în special de la Ministerul de Interne. (...) În proiectul inițial, se stipula preluarea de către DIICOT a 290 de polițiști, care urmau să se constituie în unități de suport", a precizat Horodniceanu.

 

El este nemultumit in special de faptul ca nu s-a tinut cont de propunerile sale:

 

"Uitați-vă la proiectul depus pe site-ul MJ în aprilie 2016 și la ce a ieșit ieri. Unitățile de suport care erau prevăzute în proiectul inițial și pe care noi le-am dorit, iar ministrul Justiției le-a susținut nu au putut fi adăugate în acest moment capacității DIICOT din mai multe motive".

 

El este, totusi, optimist si este convins ca, in viitor, instituția își va recupera o parte din instrumentele pe care, la un anumit moment, le-a avut - fara a preciza si pe ce anume se bazeaza. 

 

Pe langa situatia transferurilor de politisti, Horodniceanu este nemultumit si de faptul ca DIICOT nu va mai ancheta cazurile de evaziune fiscală, cu exceptia celor aflat deja in lucru. 

 

"Dosarele de evaziune fiscală de la DIICOT rămân în lucru. Niciun dosar de evaziune fiscală aflat în lucru la DIICOT nu va fi declinat. Nu a fost dorința DIICOT-ului de modificare a competenței. S-a considerat că este mai important ca toate cauzele de acest fel să fie într-un singur loc, adică la parchetele regulare. Vom vedea, pentru că vom face o analiză în perioada următoare, peste un an, în speță. Noi am făcut o analiză pe dosarele pe care le avem în lucru și peste un an vom vedea cum este gestionat acest fenomen. În acest moment, la DIICOT sunt în jur de 320 de dosare de evaziune fiscală, dintre care 74 cu prejudiciu mai mare de 20 milioane de lei. Acestea rămân în lucru la DIICOT, dar DIICOT nu va mai lucra dosare noi de evaziune fiscală, cel puțin o perioadă. Dar asta nu a fost dorința noastră", a mai spus Horodniceanu.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22