Decizie. Consiliul Național de Etică: Rectorița Ramona Lile a plagiat masiv, în blocuri de texte

Andreea Pora | 12.03.2021

Revista 22 a avut dreptate: Ramona Lile, rector la Universitatea ”Aurel Vlaicu” din Arad, este o adevărată campioană la plagiat.

Pe aceeași temă

Este vorba despre unul dintre cele mai grave cazuri de plagiat din cercetarea academică românească de după 1989”, se arată în Raportul final nr.4/15.01.2021 adoptat de Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării - CNECSDTI prin Hotărârea nr.4/28.01. 2021.

După o serie de articole publicate de revista 22 care demonstrau că rectorița, aflată acum la al treilea mandat, s-a cățărat în grade universitare și ierarhii pe baza a numeroase plagiate, redacția a decis să depună sesizări la CNECSDTI referitor la scandalosul caz. Prima sesizare datează din noiembrie 2016, cu mai multe reveniri: 80/20.09.2017 și 738/03.09.2020. Redacția semnala, prin punerea la dispoziție a membrilor CNECSDTI a lucrărilor plagiate și a textelor furate, că se află în fața unei fraude de durată care, deși autoarea a fost sancționată cu avertisment în 2012 pentru o lucrare, nu s-a oprit și nici nu a avut consecințe în parcursul profesional al Ramonei Lile.

Articolele despre plagiatele Ramonei Lile:

După mai mult de patru ani, probabil grație schimbării componenței sale, CNECSDTI a luat o decizie intransigentă. Din analiza riguroasă, pe 36 de pagini, rezultă că membrii comisiei au constatat în șase din cele șapte texte analizate „plagieri masive, constituite din blocuri de texte preluate, majoritar, fără modificări ulterioare și fără citarea de rigoare”.

DECIZIA CONSILIULUI NAȚIONAL DE ETICĂ AICI

Publicate sub cel puțin două semnături, lucrările plagiate urmează un model comun de plagiere, care sugerează că plagiatul colectiv a avut un numitor comun, fie într-o persoană comună în toate echipele de semnatari, fie în cultura organizațională, consemnează Raportul. De aceea, CNECSDTI a decis să disjungă cazul unui alt autor, analizat separat pentru aceeași abatere de la etica universitară.

Comisia de Etică a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad este și ea trasă de urechi pentru încercarea de a o exonera de vină pe „șefa”, care nu ar fi știut că este trecută la coautori. Încercarea este cu atât mai penibilă cu cât Ramona Lile s-a folosit de aceste lucrări, trecute în CV și pe listele operelor sale „științifice”, pentru a avansa.

Tocmai de aceea CNECSDTI cere ca sancțiune retrogradarea din gradul de profesor universitar în gradul de conferențiar și suspendarea pe 5 ani a dreptului de înscriere la un concurs pentru grade didactice superioare, pentru funcții de conducere, de îndrumare și control și ca membră în comisii de concurs.

CNECSDTI operează prin puterea Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, care la art 7. f 1) este autorizată să emită „hotărâri prin care se constată dacă a fost realizată o abatere de la normele de bună conduită; în cazurile în care au fost constatate abateri, hotărârile numesc persoana sau persoanele fizice vinovate de respectivele abateri şi stabilesc sancţiunile ce urmează a fi aplicate”.

Revista 22 va reveni pe larg la acest caz de impostură academică sancționat exemplar.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22