Decizie. Consiliul Național de Etică: Rectorița Ramona Lile a plagiat masiv, în blocuri de texte

Andreea Pora | 12.03.2021

Revista 22 a avut dreptate: Ramona Lile, rector la Universitatea ”Aurel Vlaicu” din Arad, este o adevărată campioană la plagiat.

SHARE 11

Pe aceeași temă

Este vorba despre unul dintre cele mai grave cazuri de plagiat din cercetarea academică românească de după 1989”, se arată în Raportul final nr.4/15.01.2021 adoptat de Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării - CNECSDTI prin Hotărârea nr.4/28.01. 2021.

După o serie de articole publicate de revista 22 care demonstrau că rectorița, aflată acum la al treilea mandat, s-a cățărat în grade universitare și ierarhii pe baza a numeroase plagiate, redacția a decis să depună sesizări la CNECSDTI referitor la scandalosul caz. Prima sesizare datează din noiembrie 2016, cu mai multe reveniri: 80/20.09.2017 și 738/03.09.2020. Redacția semnala, prin punerea la dispoziție a membrilor CNECSDTI a lucrărilor plagiate și a textelor furate, că se află în fața unei fraude de durată care, deși autoarea a fost sancționată cu avertisment în 2012 pentru o lucrare, nu s-a oprit și nici nu a avut consecințe în parcursul profesional al Ramonei Lile.

Articolele despre plagiatele Ramonei Lile:

După mai mult de patru ani, probabil grație schimbării componenței sale, CNECSDTI a luat o decizie intransigentă. Din analiza riguroasă, pe 36 de pagini, rezultă că membrii comisiei au constatat în șase din cele șapte texte analizate „plagieri masive, constituite din blocuri de texte preluate, majoritar, fără modificări ulterioare și fără citarea de rigoare”.

DECIZIA CONSILIULUI NAȚIONAL DE ETICĂ AICI

Publicate sub cel puțin două semnături, lucrările plagiate urmează un model comun de plagiere, care sugerează că plagiatul colectiv a avut un numitor comun, fie într-o persoană comună în toate echipele de semnatari, fie în cultura organizațională, consemnează Raportul. De aceea, CNECSDTI a decis să disjungă cazul unui alt autor, analizat separat pentru aceeași abatere de la etica universitară.

Comisia de Etică a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad este și ea trasă de urechi pentru încercarea de a o exonera de vină pe „șefa”, care nu ar fi știut că este trecută la coautori. Încercarea este cu atât mai penibilă cu cât Ramona Lile s-a folosit de aceste lucrări, trecute în CV și pe listele operelor sale „științifice”, pentru a avansa.

Tocmai de aceea CNECSDTI cere ca sancțiune retrogradarea din gradul de profesor universitar în gradul de conferențiar și suspendarea pe 5 ani a dreptului de înscriere la un concurs pentru grade didactice superioare, pentru funcții de conducere, de îndrumare și control și ca membră în comisii de concurs.

CNECSDTI operează prin puterea Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, care la art 7. f 1) este autorizată să emită „hotărâri prin care se constată dacă a fost realizată o abatere de la normele de bună conduită; în cazurile în care au fost constatate abateri, hotărârile numesc persoana sau persoanele fizice vinovate de respectivele abateri şi stabilesc sancţiunile ce urmează a fi aplicate”.

Revista 22 va reveni pe larg la acest caz de impostură academică sancționat exemplar.

Comentarii 9

bogdan bogdan - 03-20-2021

PLÂNGERE (DENUNȚ) Lile Ramona pentru trafic de influenta https://www.aventuripebicicleta.ro/plangere-denunt-lile-ramona-pentru-trafic-de-influenta/

Răspunde

Aga - 03-15-2021

In legatura cu atitudinea Comisiei de Etica de la Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad se poate spune: "Cornix cornici nunquam oculos effodit" (Corb la corb nu-si scoate ochii). Va rog ca in revenirile ulterioare sa ne lamuriti daca aceasta universitate este de stat sau privata.

Răspunde

Irina Ciocan - 03-14-2021

Nu retrogradare, sa i fie interzis sa mai profeseze. Astfel de profesori, au distrus învățământul. Sa restituie toți banii incasati pt sporul de doctorat. Sa i fie controlata averea. Sa lucreze pe salariul minim. Rusine pt ea și pt toți care i au permis astfel de hoții.

Răspunde

Cretu Dan - 03-12-2021

Nu este singurul rector plagiator care s-a catarat pe functii si care a fost ocrotit de comisii de etica de la CNTDCU sau de la universitate. Se poate verifica sesizarea nr 2199 din 12 septembrie 2016 de pe site-ul CNATDCU rubrica Sesizari acceptate. Au trecut aproape 5 ani si inca nu s-a dat un raspuns. Si-a creat un grup de apropiati care au monopolizat universitatea.

Răspunde

Hans Hedrich - 03-12-2021

Suspiciuni masive de plagiat, bine documentate, exista si in mai multe lucrari ale Dr. Ioan Aurel Pop, istoric, presedinte al Academiei Române, cât si in mai multe lucrari ale Dr. Ioan Bolovan, istoric, UBB Cluj.

Răspunde

Ungureanu - 03-12-2021

Sa vedeți câte articole ISI are doamna în cauză, mă întreb dacă știu colaboratorii dânsei cu cine scriu articolele...

Răspunde

Alex - 03-12-2021

Sincere felicitári Doamna Pora. In sfársit,eforturile dv. au dat roade! Sincer,am dubii privind aplicarea practicà a sancțiunilor datoritá relaţiilor suspuse cu care se laudá. Mizeriile dânsei sunt mult mai multe!Eu am semnalat,íncá din 2016, parte din ele,intr-o Scrisoare deschisá adresatá organelor de conducere ale UAV la care nu am primit nici un ráspuns!!! Pot sá o pun la dispoziţie celor interesați!

Răspunde

Raul Sorin Fântână - 03-12-2021

Mi s-ar părea normal sa i se retragă titlul de doctor și sa revina la funcția de asistent universitar, cu retragerea întregii remunerații obținute fraudulos, atât că funcție universitară, cât și că funcții de conducere.

Răspunde

Bogdanov Ivan - 03-12-2021

Plagiatul s-a extins ca obicei extrem de mult în România. Obiceiul obținerii de foloase necuvenite este, de altfel, generalizat. Iar furtul a devenit dovadă de deșteptăciune. Sau..?

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22