Pe aceeași temă
Întrebarea ramane, spune Monica Țariuc, cum vor fi acoperite aceste goluri la bugetul de stat. Interesant este insa ca in conditiile in care ar fi implementate doar modificarile propuse in Programul de guvernare privind contributiile de asigurari sociale (nu si diminuarea ratei de impozitare a venitului la 0%, respectiv 10%), vom experimenta o scadere a venitului salarial net de aproximativ 4,5%, mai spune Monica Tariuc în interviul acordat Hotnews.ro.
Rep: Din experienta Dvs, exista in alte state europene un asemenea mecanism (de a "muta" contributiile sociale exclusiv in sarcina angajatilor)?
Monica Tariuc, Deloitte: Conform studiilor noastre, nu exista in acest moment un alt stat european care sa aiba adoptat un sistem de asigurari sociale bazat strict pe contributia angajatului. Sistemele de asigurari sociale sunt insa extrem de diferite in Europa atat din perspectiva contributiilor cat si din cea a beneficiilor. Astfel, exista situatii in care unele contributii acoperite de sistem sunt datorate strict de angajat, in timp ce altele doar de angajator sau suportate solidar. Spre exemplu, in Croatia, contributia de asigurari sociale de sanatate este suportata integral de angajator, in timp ce contributia de asigurari sociale (i.e. pensie) doar de angajat.
Masura propusa de actualul Guvern privind transferul integral al contributiilor sociale de la angajator la angajat ar fi una cu adevarat benefica pentru persoanele fizice daca ar genera beneficii reale la nivelul angajatului (e.g. daca, spre exemplu, contributia sporita de asigurari sociale de sanatate ¬ prin cumularea celor doua cote existente astazi ¬ ar rezulta intr-un pachet de servicii medicale mai generos sau daca noua cota cumulata de contributie de asigurari sociale ar genera un venit suplimentar pentru angajat la momentul pensionarii). Din pacate, nu ne aflam intr-o astfel de situatie acum. Pachetul de asigurari sociale de sanatate este unul standard, indiferent de valoarea contributiei in timp ce contributia de asigurari sociale se calculeaza prin raportarea la venitul baza de calcul nu la contributia efectuata in sine.
Rep: Care este media europeana a contributiilor sociale in sarcina angajatorului, respectiv a angajatilor?
Monica Tariuc, Deloitte: Media europeana se situeaza undeva la aproximativ 12,5% la nivelul angajatului si aproximativ 22% la nivelul angajatorului, iar media creste cu aproximativ 1-2 puncte procentuale daca luam in calcul doar statele membre UE, conform mai multor publicatii de profil (e.g. Deloitte International Tax Highlights, OECD data, Trading Economics, etc.). Astfel, putem concluziona ca Romania se claseaza la nivelul mediei UE privind contributiile angajatorului, iar la nivelul angajatilor aplica un cost cu aproximativ 3 puncte procentuale mai mare decat media la nivelul UE.
Avand in vedere ca aproximativ jumatate din statele europene aplica plafoane pentru calculele contributiilor sociale, media ratelor nu poate fi considerata cel mai potrivit indicator de referinta. O rata de 30% plafonata la o baza relativ mica (e.g. 2-5 salarii minime pe economie), se poate transcrie intr-o rata efectiva mai mica de taxare.
interviul integral, AICI
- Taxele CAS şi CASS rămân pe modelul actual, vor fi plătite de angajator, anunță Tudose
"Nu știu de unde tot scoateți lucrul acesta. Spuneți-mi și mie cine v-a spus dumneavoastră că cele două (CAS și CASS) ... Nu, ele vor rămâne pe modelul actual. Toate taxele de genul acesta, CAS, CASS, vor fi plătite de angajator, fiindcă astfel riscăm", a afirmat Tudose, întrebat despre posibila trecere a plății CAS și CASS din sarcina angajatorului în cea a angajatului, conform Agerpres.
Întrebat dacă la fel vor sta lucrurile și anul viitor, premierul a răspuns: "Și anul viitor".
Întrebarea era fireasca de vreme ce tot de la Guvern venise informatia legata de contributiile la sanatate si pensii, care vor trece de la angajator la angajat.