Pe aceeași temă
Procurorii DNA au anunţat, pe 6 septembrie, că Victor Ponta este acuzat de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani, aminteste Digi24.ro.
Potrivit procurorilor, Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.
Miza - premierul de atunci ar fi câștigat capital politic, din mediatizarea întâlnirii cu o personalitate internațională, iar deputatul ar fi candidat pentru un nou mandat într-un colegiu eligibil la alegerile parlamentare din 2012.
Sechestrul ar fi fost de fapt instituit in 12 octombrie, spune News.ro, imobilul deţinut de Ponta fiind singurul bun pus sub sechestru până în prezent, în acest dosar.
Declaratia de avere a lui Victor Ponta, din luna iunie a acestui an, postata pe pagina Camerei Deputatilor, arata ca Ponta are impreuna cu sotia lui, europarlamentarul Daciana Sârbu, două apartamente în Bucureşti, unul de 95 de metri pătraţi, cumpărat în 2012, şi altul, cu o suprafaţă de 176 metri pătraţi, obţinut printr-un contract de schimb în 2015. El mai are si o vila la Cornu, in judetul Prahova. Daciana are si ea inca o casa de vacanta in aceeasi localitate.
Fostul premier Victor Ponta a fost plasat sub control judiciar in urma cu o luna, pentru o perioada de 60 de zile, de către procurorii DNA, sub acuzaţiile de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani. Ponta ar fi primit 220.000 de euro de la un om de afaceri pentru a organiza vizita unei personalităţi politice străine, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.
Procurorii DNA Ploiesti au dispus inceperea urmaririi penale si punerea sub control judiciar a lui Victor Ponta pe o durată de 60 de zile, începând de marţi. Fostul premier este acuzat de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de complicitate la spălare de bani.
"Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, într-un colegiu electoral în care formaţiunea politică să aibă certitudinea că va obţine mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de preşedinte al respectivului partid politic, şi-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidaţi. Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obţinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalităţi politice străine", susţin procurorii.
Ei arată că Ponta ar fi urmărit să câştige capital electoral.
"Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internaţională, Ponta Victor Viorel să câştige capital electoral, în condiţiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale şi parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obţinută prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil", potrivit anchetatorilor.
DNA susţine că vizita fostului lider străin a fost organizată prin intermediul unei organizaţii nonprofit, iar plata celor 220.000 de euro s-a făcut prin interpuşi.