Pe aceeași temă
DNA a efectuat astazi perchezitii la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, in cazul fostului rector Vasile Astarastoae care nu si-a dat demisia timp de un an, pana acum cateva zile, desi fusese declarat incompatibil printr-o decizie a ICCJ. Procurorii DNA au cautat actele prin care UMF a luat act de decizia ANI prin care rectorul Vasile Astarastoae a fost gasit in conflict de interese si cauta sa vada care a fost reactia institutionala a Senatului UMF in acest caz, relateaza Hotnews.
"Este vorba de un dosar de abuz in serviciu privind nepunerea in practica a unei hotarari judecatoresti data de Inalta Curte de Casatie si Justitie in iulie 2014, prin care rectorul Vasile Astarastoae a fost gasit in conflict de interese. Dosarul vizeaza refuzul Senatului de a pune in aplicare decizia judecatoreasca", au precizat procurorii DNA.
Acestia au mai adaugat ca nu s-a pus sub invinuire nicio persoana si ca se cerceteaza fapta.
UPDATE: Intr-un comunicat difuzat joi dupa-amiaza, DNA informeaza ca "procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Iasi efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni asimilate celor de coruptie, comise in perioada 2014-2015".
"In cursul zilei de 12 februarie 2015, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate un numar de 9 perchezitii domiciliare la sediul unei institutii publice din municipiul Iasi", se arata in comunicat.
In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Directiei Generale Anticoruptie si din partea Inspectoratului de Jandarmi Judetean Iasi, mentioneaza DNA. DNA mai precizeaza in comunicat ca, "raportat la actele procedurale efectuate in prezenta cauza, atunci cand imprejurarile vor permite, vom fi in masura sa oferim detalii suplimentare".
CITITI SI: Presedintele Colegiului Medicilor Romania, Vasile Astarastoae, CONDAMNAT DEFINITIV de ICCJ pentru conflict de interese sustine ca NU are motive SA DEMISIONEZE. Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu: Respect deciziile instantelor
Potrivit deciziei de anul trecut, Vasile Astarasoae ar fi trebuit sa renunte la functia de rector. In urma cu o saptamana, Vasile Astarastoae si-a dat demisia din functia de rector al Universitatii de Medicina si Farmacie Gr.T. Popa din Iasi. El a ramas membru in Senatul UMF Iasi si presedintele Colegiului Medicilor din Romania.
Amintim ca DNA a dispus inceperea urmaririi penale pentru abuz in serviciu in cazul refuzului conducerii UMF Iasi de a dispune demisia lui Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, institutie implicata in ultima perioada in mai multe cazuri de coruptie si abuz in serviciu.
Conducerea UMF Iasi a refuzat sa puna in aplicare decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin care, in iulie 2014, se stabilea definitiv ca Vasile Astarastoae a fost in conflict de interese, angajandu-se pe sine si pe fiica sa in mai multe proiecte europene derulate chiar de institutiile pe care le conducea.
Desi Ministerul Educatiei a inceput procedura de demitere a lui Vasile Astarastoae din functia de rector al UMF Iasi, la 8 luni de la decizia celei mai inalte instante judecatoresti din Romania Vasile Astarastoae se afla inca in functia de rector.
In octombrie 2014, membrii senatului UMF Iasi au fost amendati cu cate 2000 de lei pentru ca au refuzat sa puna in aplicare decizia instantei. Senatul a decis doar retragerea calitatii de ordonator principal de credite detinuta de Vasile Astarastoae.
Conducerea UMF Iasi a refuzat aplicarea deciziei celei mai inalte instante din Romania deoarece considera ca, potrivit legislatiei in vigoare, functiile detinute de Vasile Astarastoae nu au caracter de functie publica, astfel ca nu li se poate aplica regimul conflictului de interese. Un membru al Senatului UMF Iasi a declarat pentru HotNews ca deciziile din Senat nu sunt luate la nivel individual, acestea avand caracter colectiv.