Doar unul din cinci romani inteleg concepte financiare elementare. Cea mai scazuta rata UE

Tudor Despina | 19.11.2015

Romanii au cea mai slaba educatie financiara din Europa, releva datele unui studiu publicat de Standard&Poor’s. Doar unul din cinci adulti romani dispun de cunostinte elementare privind conceptele financiare.

Pe aceeași temă

 

Peste 50% (52%, mai exact) dintre adultii la nivel global sunt alfabetizati in domeniul financiar, intelegand conceptele financiare elementare. Cele mai ridicate rate de alfabetizare financiara se inregistreaza in tarile nordice (Danemarca, Germania, Olanda, Suedia), in vreme ce cotele cele mai reduse in sudul continentului nostru. In Grecia si Spania, ratele de alfabetizare sunt 45% si respectiv  49%. In Bulgaria si Cipru, 35%. "Romania, cu doar 22% dintre adulti care au cunostinte in domeniul financiar, are cea mai scazuta rata din Uniunea Europeana", se arata in studiul S&P citat de Hot News.

 

Mai mult, Romania dispune de cel mai mare deficit in ce priveste gradul de colectare a TVA raportat la toata Europa Centrala si de Est, potrivit unor date prezentate de Comisia Europeana. Statele membre ale Uniunii Europene din Europa Centrala si de Est au printre cele mai ridicate niveluri de deficit in colectarea TVA. Intre 22,4% in Cehia si 41,1% in Romania se situeaza nivelurile, potrivit datelor CE citate de Daniel Anghel, lider Impozite Indirecte CEE la PwC.

 

Oficiali din cadrul ministerelor de Finante si ale Economiei din cinci tari din Europa Centrala si de Est (Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia) au facut apel la o abordare comuna pentru combaterea fraudei de TVA si cresterea colectarii veniturilor bugetare din TVA, in cadrul unei conferinte organizate de PwC in Budapesta.

 

Si celelalte state reprezentate la conferinta dispun de cifre mari in ce priveste colectarea TVA: 24,4% (Ungaria), 26,7% (Polonia) si 34,9% (Slovacia). In ultimii ani, cateva tari CEE (cum ar fi Romania, Slovacia, Polonia) au initiat reforme ale administratiilor fiscale, precum si programe de modernizare menite sa reduca deficitul de colectare a TVA-ului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22