Dosarul Petromservice: Vintu, dus la Rahova dupa condamnarea la peste 6 ani de inchisoare

Vlad Toma | 22.07.2016

Curtea de Apel București l-a condamnat astazi pe Sorin Ovidiu Vîntu la șase ani și două luni de închisoare în dosarul Petromservice. Liviu Luca, colaborator al lui Sorin Ovidiu Vantu, a fost de asemenea condamnat la 6 ani de inchisoare cu executare, anunta B1 Tv.

Pe aceeași temă

 

UPDATE 16.00 - Sorin Ovidiu Vintu a fost ridicat de politisti si dus la Rahova, unde va sta o perioada de 21 de zile in carantina pana la incarcerare.

 

Gheorghe Supeala, fost director Petromservice, a fost condamnat la 6 ani de inchisoare cu executare iar Octavian Turcan a fost condamnat la cinci ani si jumatate de inchisoare cu executare. Zizi Anagnastopol, fostul director financiar al Petromservice, a fost condamnat la trei ani şi şase luni cu executare, Sorin Mihai la trei ani cu executare, Bogdan Negrutzi la patru ani cu executare, pe Graziano Rino Raichovich la trei ani şi şase luni cu executare. Mihai Rîmboacă şi Daniela Braşoveanu au fost condamnaţi la un an şi şase luni cu suspendare, respectiv un an cu suspendare, conform News.ro

 

Condamnatii trebuie sa plateasca 36.000.000 de euro catre Petromservice, acesta fiind prejudiciul din dosar.

 

Sorin Ovidiu Vîntu, colaboratorul sau Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi doi foştii directori ai Petromservice, Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnastopol, au fost trimişi în judecată in septembrie 2012 pentru spălare de bani şi delapidarea companiei.

 

Procurorii DIICOT au dispus atunci începerea urmăririi penale faţă de învinuiţii  Luca Liviu, Şupeală Gheorghe, Bohâlţeanu Ioan, Tănăsescu Nicolae, Petrovici Elena, Comănescu Gabriel Valentin, Ciocănelea Florin Radu, Nache Emil, Anagnastopol Zizi, în calitate de reprezentanţi ai conducerii executive a S.C. PSV Company S.A. ( fosta S.C. Petrom Service S.A.) şi membri ai Consiliului Director al Asociaţiei Salariaţilor din cadrul S.N.P. Petrom S.A. – Petrom, precum şi  faţă de Vântu Sorin Ovidiu şi Ţurcan Octavian, în calitate de împuterniciţi ai societăţilor off - shore Comac Ltd., Stone Com Ltd şi Elbahold Ltd,  pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere, constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani.

 

Procurorii i-au acuzat pe învinuiţi ca "au constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat în scopul delapidării patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor din cadrul S.N.P. Petrom S.A. – Petrom, în modalitatea  însuşirii,  pentru societatea nerezidentă Elbahold Ltd., a unei părţi din activul patrimonial pe care-l deţinea, fapt realizat prin diminuarea participaţiei deţinute la S.C. Petrom Service S.A., de la 50% la 25% din acţiunile emise."

 

DIICOT arata ca, pentru realizarea acestui obiectiv, "au fost utilizate sume de bani aparţinând Asociaţiei Salariaţilor din cadrul S.N.P. Petrom S.A. – Petrom şi ale membrilor acesteia. Urmare a activităţii infracţionale, patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din cadrul S.N.P. Petrom S.A. – Petrom a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 12.000.000 Euro."

  

In 2014, procurorii DIICOT au decis trimiterea in judecata a celor 10 inculpati invinuiti in acest dosar, acestia fiind acuzati ca au format un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi spălare de bani, conform unui comunicat al institutiei.

 

În rechizitoriul procurorilor se arata ca, "în perioada 2005 - 2006, inculpatul LIVIU LUCA împreună cu inculpaţii VÎNTU SORIN OVIDIU şi ŢURCAN OCTAVIAN au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat ce a avut ca scop iniţial obţinerea de fonduri materiale din patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, prin delapidarea acesteia, fonduri care în final au fost utilizate chiar în dauna Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA şi implicit a membrilor săi, prin participarea offshore-ului ELBAHOLD LTD (controlat la acel moment de VÎNTU Sorin Ovidiu şi ulterior de Luca Liviu) la majorarea de capital social al SC PSV COMPANY SA (fosta SC PETROMSERVICE SA), participaţiile (acţiunile) Asociaţiei Salariaţilor diminuându-se de la 50% la 25%."

 

Procurorii considerau ca scopul final al grupului infracţional iniţiat şi constituit de cei trei inculpaţi LIVIU LUCA, VÎNTU SORIN OVIDIU şi ŢURCAN OCTAVIAN a fost dobândirea controlului total în Adunarea Generală a Acţionarilor la SC PSV COMPANY SA (fosta SC PETROMSERVICE SA), cu bani din patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA.

 

DIICOT acuza atunci faptul ca acest grup "a fost sprijinit de ŞUPEALĂ GHEORGHE, BOHÂLŢEANU IOAN, TĂNĂSESCU NICOLAE, PETROVICI ELENA  persoane aflate în Comitetul Director al Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, precum şi de Anagnastopol Zizi, Nache Emil şi Davidescu Reveica, persoane aflate în organele de conducere ale SC PSV COMPANY SA (fosta SC PETROMSERVICE SA), apropiaţi ai inculpatului Luca Liviu, membrii grupului acţionând în cadrul acestuia în perioada martie 2005 – septembrie 2006, într-un mod coordonat pentru îndeplinirea scopului final, respectiv dobândirea de către inculpaţii LIVIU LUCA şi VÎNTU OVIDIU SORIN, prin intermediul societăţii de tip offshore - ELBAHOLD LTD, a majorităţii în  cadrul Adunarii Generale a Acţionarilor la SC PSV COMPANY SA (fosta SC PETROMSERVICE SA)."

 

Rechizitoriul procurorilor descria diferitele etape ale planul infracţional al grupării:

 

"- în prima etapă, LUCA LIVIU, PETROVICI ELENA, TĂSĂSESCU NICOLAE, BOHÂLŢEANU IOAN şi ŞUPEALĂ GHEORGHE, în calitate de membri ai Comitetului Director al Asociaţiei Salariaţilor din S.N.P. Petrom SA – PETROM, organ decizional conform statului, care deţinea 50% din capitalul social al SC PSV COMPANY SA (fosta SC PETROMSERVICE SA) au aprobat majorarea capitalului social prin emisiunea de noi acţiuni;

 

- în cea de a doua etapă, s-a urmărit pe de o parte neexercitarea dreptului de preemţiune de a subscrie acţiuni de Asociaţia Salariaţilor din S.N.P. Petrom SA, iar pe de altă parte crearea unui flux de lichidităţi pentru  SC PSV COMPANY SA (fosta SC PETROMSERVICE SA), prin creditarea acestei societăţi, prin patru contracte de împrumut asigurându-se un plus în activul societăţii PSV COMPANY SA (fostă PETROMSERVICE) în cuantum de 90 mil. RON. Tot la acest moment s-a urmărit ca organele de conducere a SC PSV COMPANY SA (fosta SC PETROMSERVICE SA) şi ulterior acţionariatul să încuviinţeze participarea unui offshore controlat de inculpatul Vîntu Ovidiu Sorin, ajutat de Ţurcan Octavian (WELLSERV LTD sau ELBAHOLD LTD) la majorarea de capital social.

 

- în cea de a treia etapă, o parte din fondurile pe care Asociaţia Salariaţilor din S.N.P. Petrom SA - PETROM le împrumutase SC PSV COMPANY SA (fosta SC PETROMSERVICE SA) au fost transferate către COMAC Ltd - Cipru şi STONECOM Ltd - Cipru, prin achiziţia mai multor pachete de părţi sociale sau acţiuni la mai multe societăţi comerciale deţinute de către cele două offshore-uri, care nu aveau legătura cu activitatea de bază a societăţii, la preţuri supraevaluate.

 

- în cea de-a patra etapă, sumele încasate de COMAC Ltd. şi STONECOM Ltd. au fost transferate imediat către ELBAHOLD LIMITED – Cipru, care a subscris toate acţiunile rămase, reprezentând aproximativ 50% din capitalul social al SC PSV COMPANY SA (fostă SC PETROMSERVICE SA)."

 

DIICOT arata ca inculpaţii au prejudiciat patrimoniul Asociaţiei şi implicit a membrilor săi (74.475 persoane), cu suma de 41.213.717 ron. In plus, "patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din SNP "Petrom" SA... a mai fost prejudiciat şi cu suma de 12.808.332 euro, pe care inculpatul LUCA LIVIU şi-a însuşit-o odată cu preluarea controlului ELBAHOLD LTD la data de 11.09.2006, provenită din folosirea şi traficarea sumei de 90 milioane lei, din fondurile Asociaţiei, obţinută de SC PSV COMPANY SA (fostă SC PETROMSERVICE SA), din patru contracte de împrumut."

       

Procurorii anuntau atunci ca in cauză s-au dispus măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor.

      

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22