Pe aceeași temă
Un cărbune încins de autorități iresponsabile care au capitalizat politic isteria declanșată artificial pe un caz de adopție care s-a produs sub stricta monitorizare a Convenției de la Haga. Instanțele aruncă una de la alta o speță devenită controversată doar prin intervenția artificială a procurorului general. Inițial, instanța de la Mehedinți și-a declinat competența la sesizarea făcută de interimarul de la conducerea Parchetului General, după ce Bogdan Licu a cerut suspendarea adopției la urletele maselor înfierbântate de manipulare, până la anchetarea speței de SS, secția care anchetează magistrați și nu adopții. Marți, instanța a admis cererea familiei adoptive de strămutare a cazului, de teama linșajului local la care sunt supuși de familia fostei asistente maternale.
Magistrații din Olt trebuie să decidă dacă fata va putea pleca în Statele Unite.
Familia Săcărin, cea care a adoptat-o pe Sorina, a cerut ca dosarul să fie strămutat, de teamă că vor fi linșați și "pentru a evita un scandal monstruos".
Inițial, procesul a fost deschis la Tribunalul Mehedinți, la solicitarea procurorului general Bogdan Licu, iar această instanță și-a declinat competența către Judecătora Drobeta Turnu Severin.
Marți, magistrații Curții de Apel Craiova au admis această solicitare și au decis ca dosarul să fie strămutat de la Judecătoria Drobeta Turnu Severin la Tribunalul Olt.
"S-a dispus strămutarea cauzei, înregistrată inițial la Tribunalul Mehedinți, la Tribunalul Olt. Instanța a constat desființată de drept sentința din 25 iunie a Tribunalului Mehedinți, prin care soluționarea procesului era declinată către Judecătoria Drobeta Turnu Severin. S-a dispus refacerea tuturor actelor îndeplinite de instanță înainte de strămutare", a precizat pentru Hotnews.ro Ionel Grigorie, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Craiova.
Părinţii adoptivi ai Sorinei au trimis o scrisoare deschisă procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Dimitrie Bogdan Licu, în care îi cer să formuleze o cerere de strămutare pentru motive de siguranță publică a ordonanței preșidențiale depuse de Licu lunea trecută, la Tribunalului Mehedinți, prin care acesta a cerut interzicerea părăsirii teritoriului României de către minoră, până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.
„Având în vedere manifestațiile care au loc zilnic în ultimele zile în fața tuturor instituțiilor publice, fiind iminentă o asemenea manifestație și în fața Tribunalului Mehedinți, vă solicităm respectuos să formulați o cerere de strămutare către un tribunal aflat la o distanță mai mare de zona Baia de Arama - Craiova. Conform art. 140 alin 3 Cod de procedură civilă: Constituie motiv de siguranţă publică împrejurările excepţionale care presupun că judecata procesului la instanţa competentă ar putea conduce la tulburarea ordinii publice. Conform art. Art. 141 alin 2 Cod de procedură civilă Strămutarea (…) întemeiată pe motiv de siguranţă publică poate fi cerută numai de către Procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată în scrisoarea soților Săcărin.
Aceștia au cerut strămutarea pentru a nu fi linșați public când își „susțin drepturile” și pentru evitarea „unui scandal monstruos la Tribunalul Mehedinți”.
În paralel, judecătorul de caz a considerat că cererea procurorului general a fost îndreptată greșit spre Tribunalul Mehedinți, care nu are competență în speță, motiv pentru care cererea procurorului general trebuie ar trebui, de fapt, soluționată de Judecătoria Drobeta Turnu Severin.
Licu ceruse lunea trecută instanței emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să se interzică părăsirea teritoriului României de către minora adoptată, până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.
Totodată, printr-o acțiune separată adresată Curții de Apel Craiova, procurorul general a transmis o cerere de revizuire a deciziei civile din 23 aprilie, pronunțată de Curtea de Apel Craiova, prin care s-a dispus încuviinţarea adopţiei internaţionale a Sorinei, "solicitându-se schimbarea în tot a deciziei atacate, în sensul respingerii apelurilor ca nefondate, iar în temeiul art. 512 Cod procedură civilă a fost solicitată și suspendarea executării acestei hotărâri".
citește și