Pe aceeași temă
Tudose a spus că ar putea să ia în calcul renunțarea la transferul contribuțiilor - și a explicat că legea salarizării nu poate fi pusă în aplicare fără trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat.
"Vreau să spun că și eu aș fi avut poate aceeași reacție și vreau să explic asta, pentru că s-a discutat cu sindicatele și ieri, și astăzi și se discută și mâine. Aș vrea să și spunem despre ce este vorba, cu tot respectul față de mișcarea sindicală", a precizat Liviu Dragnea, aseară, la RTV, conform Agerpres.
"Fondurile pentru cheltuielile salariale în 2017 sunt undeva la 14 miliarde de lei (în sănătate — n.r.). Pentru 2018 ca efect al legii salarizării acest fond crește cu 2,9 miliarde. Să zicem 3 miliarde de lei în plus la salarii pentru anul viitor. Sigur că îți pui întrebarea, dacă cele 3 miliarde de lei în plus generează proteste. Discutăm de 32.000 de oameni din sistemul de sănătate cărora le pot scădea veniturile, nu salariile. Asta este o chestiune pe care o poți aborda separat, punctual și știu că premierul, dacă nu a făcut-o, sper să ceară, dacă nu mâine, zilele următoare, să vedem de ce n-au venit informațiile de la Ministerul Sănătății când ministrul Muncii și noi în Parlament lucram la legea salarizării, mă refer la informațiile legate de salarii. Eu am înțeles astăzi că n-au vrut să dea informațiile de acolo niște funcționari pentru că, vezi Doamne, sunt date cu caracter personal", a spus liderul PSD.
Dragnea a explicat că nu se poate pune în aplicare legea salarizării fără să se implementeze și transferul de contribuții de la angajator la angajat, ceea ce va fi în beneficiul salariaților. Altfel, a spus el, dacă există nemulțumiri, atunci se poate face o creștere a salariilor cu 5% și lucrurile pot rămâne la fel.
"Despre mutarea contribuțiilor, normal că premierul a avut o astfel de reacție, poate că aș fi avut-o și eu, pentru că aici poți să spui așa: bun, dacă vă deranjează această mutare de contribuții, care mărește contribuția la pensii pentru fiecare, o dăm la o parte, dar asta înseamnă că nu mai punem în aplicare legea salarizării. A, păi nu, că legea salarizării o vrem. Păi nu, că una fără alta nu merge. Și atunci, sigur că poți să ai o astfel de reacție. Pe de altă parte, dacă mărim cu 3 miliarde fondul de salarii, vorbim la sănătate, și tot sunt nemulțumiri, atunci facem altceva, nu mai mărim cu 3 miliarde, mărim cu 5%. La fiecare 5% și atunci nu mai sunt supărări", a afirmat Liviu Dragnea.