Duios cu plagiatorii, Popa introduce cursuri obligatorii de etică la masterat și doctorat

Dora Vulcan | 31.01.2018

Dupa ce, la audierea sa din comisia parlamentară pentru mandatul de la Educație a susținut că plagiatele sunt "neimportante" și ca "legea nu prevede unde sa pui ghilimele", Valentin Popa a dat în prima sa zi de mandat un ordin prin care impune obligativitatea cursurilor de etică la masterat și doctorat.

Pe aceeași temă

 

 

 

”Începând cu anul universitar 2018-2019, cursurile de acest tip devin obligatorii în cadrul studiilor universitare de masterat şi doctorat, deoarece în aceste cicluri de studiu creaţia individuală şi cercetarea ştiinţifică au o pondere majoritară”, a anunţat Ministerul Educaţiei, într-un comunicat remis presei miercuri.

 

 

Pentru studiile universitare de licenţă, cursul are deocamdată caracter opţional, întrucât partea de creaţie are o pondere mai mică, precizează ministerul.  

 

 

"Adoptarea acestui ordin are rolul de a asigura, în mod structurat, pentru promoţiile viitoare, începând cu anul I de studii, cunoştinţele şi deprinderile necesare unei activităţi academice şi de cercetare, în acord cu cerinţele eticii şi deontologiei universitare.

 

 

În acest context, ordinul completează cadrul normativ existent, care până acum prevedea doar obligativitatea evaluării lucrărilor ştiinţifice sub aspectul eticii universitare, fără ca anterior să fie dobândite, în mod obligatoriu, competenţele necesare pentru cei care le redactează. Documentul a fost elaborat cu scopul unei implementări coerente şi unitare a Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2016-2020 şi se fundamentează inclusiv pe dispoziţiile Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

 

 

Conform legii, instituţiile de învăţământ superior adoptă un cod de etică şi deontologie profesională universitară, care include obligatoriu şi „măsurile educaţionale, administrative şi tehnice care se iau pentru garantarea originalităţii lucrărilor de licenţă, master, doctorat, articolelor ştiinţifice sau a altor asemenea lucrări, precum şi sancţiunile aferente, a transmis, marţi seară, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).   

 

 

In comunicatul in care este anuntata aceasta masura, Ministerul spune ca Valentin Popa "este adeptul abordarii Toleranta 0 fata de abaterile de la normele de etica si deontologie universitara, iar emiterea acestui ordin constituie primul pas din mandatul sau in aceasta directie".

 

 

Cu o zi in urma, Valentin Popa declara, la iesirea de la audierea in comisia parlamentara in care a primit avizul pentru functia de ministru al Educatiei, ca se discuta prea mult despre plagiate si ca sunt umbrite astfel valorile invatamantului romanesc.

 

 

"Am avut intotdeauna absolventi extraordinari care au plecat in strainatate. Este pacat cu umbrim valorile invatamantului prin scoaterea in evidenta a unor elemente nu atat de importante, precum cum ar fi plagiatele. Vorbim mult prea mult despre de 0,1% din tezele de doctorat care ar fi plagiate", a declarat Valentin Popa.

 

 

 „Învăţământul nostru este bun. Chiar foarte bun în anumite domenii, pe anumite programe de studiu, este excelentă şi este păcat că umbrim aceste valori ale învăţământului românesc printr-o scoatere în evidenţă a unor elemente nu atât de importante, cum ar fi plagiatele, mai ales că nici legea dupa care ar trebui sa ii condamnam nu este chiar perfecta, nu prevede legea ca trebuie ghilimele la un text pe care il preluam, sau citarea imediata dupa el, desi azi cercetatorii nostri asa fac. Nici eu nu am invatat in facultate sa fac in acest mod, citarea era la final, dar nu sa o faci imediat langa text". a fost declaraţia făcută de Valentin Popa, după audierea sa în Comisia de învăţământ.

 

 

 

Background

 

 

Declarația sa s-a soldat cu demisia fostului ministru tehnocrat al Educației, rectorul Universității București Mircea Dumitru, din toate funcțiile deținute la CNATDCU. El a spus că nu se poate identifica cu ”proiectul” noului ministru al Educației. 

 

  

„În primul rând, am constatat că nu mă regăsesc în declarațiile publice și în programul pe care l-a anunțat actualul ministru al educației. Eu am lucrat în ultima vreme destul de mult pentru a consolida spiritul unei cercetări oneste, în limitele regulilor deontologice profesionale. Am constatat ieri, după ce actualul ministru desemnat al educației, dl. profesor universitar Valentin Popa,  a spus ca nu mai e o prioritate în momentul de față acest aspect important - după părerea mea - al cercetării științifice, am constatat că nu mă mai pot identifica cu acest proiect și mă dau la o parte, pentru că trebuie să fie răspunderea actualei echipe modul în care implementează proiectul și, bineînțeles, să poată să culeagă și laurii rezultatelor pozitive și să dea seama și de viitoarele lipsuri sau eșecuri. Acesta este motivul pentru care am crezut că este bine și pentru mine, și pentru instituție să-mi dau demisia”, a explicat profesorul Mircea Dumitru.

 

 

„La o anumită vârstă, trebuie să pui în acord credințele tale, principiile, valorile pentru care militezi cu acțiunile publice. Nu poți să trăiești într-o fractură între valori și acțiuni. E mai bine și pentru mine, și pentru ceilalți pe care probabil că i-am deranjat foarte mult în ultimii ani. Să vedem dacă proiectele domniilor lor sunt mai bune, sunt potrivite pentru cercetarea din România, pentru învățământ și pentru educație. Voi fi primul care să-i felicite”, a declarat Mircea Dumitru la Digi24.

 

 

Întrebat despre declarația ministrului Popa referitoare la calitatea învățământului și discuțiile excesive despre plagiate, Mircea Dumitru a arătat că cele două lucruri nu se exclud în mod necesar. „Învățământul poate avea aspecte bune și chiar și are, pentru altfel nu s-ar justifica faptul că sunt mulți dintre absolvenții universităților din România care sunt foarte bine pregătiți. Aceasta nu înseamnă că trebuie să închidem ochii la frauda academică și la furtul intelectual! Cele două lucruri nu se exclud. Modul în care au fost prezentate - că dacă vorbim și dacă încercăm să rezolvăm problema plagiatelor aruncăm cu noroi în învățământ - mie îmi aduce aminte de un reflex din vremea comunistă. Potrivit dogmelor comuniștilor, nu există o realitate despre care nu vorbești. Deci, dacă taci din gură, atunci lucrurile dispar. Și lucrurile nu stau așa, totuși. Lucurile nu dispar, ele există acolo și ne urmăresc în continuu. Dar ceea ce mă deranjează  - și nu neapărat la dl Popa, cu care am avut o relație profesională normală și corectă, nu e o chestiune în primul rând personală împotriva domniei sale - mă deranjează modul acesta în care nu reușim să ne asumăm niște răspunderi publice și un gen de superficialitate și de demagogie”, a spus rectorul Universității București.

 

 

45 de rectori de universități  din întreaga ţară și-au exprimat duminică susţinerea pentru nominalizarea rectorului Valentin Popa ca ministru al Educaţiei Naţionale, afirmând că acesta este "un cadru didactic şi cercetător de prestigiu". 

 

 

Semnatarii scrisorii nu spun și în raport cu cine îl susțin pe rectorul de la Suceava, pentru că nominalizarea sa la Educație nu a fost contestată oficial de nicio autoritate, doar au devenit virale înregistrări cu Valentin Popa, care dovedesc că acesta a pierdut bătălia cu limba română. 

 

 

Popa a devenit și subiectul unui conflict între șeful PSD Liviu Dragnea și secretarul general Codrin Ștefănescu, dar în final Comitetul Executiv al PSD l-a nominalizat pe Valentin Popa, în defavoarea Ecaterinei Andronescu, pentru portofoliul de la Educație. Poate apariția unor stenograme din ședința CEx al PSD, la doar o zi de la ședință, în presa afiliată PSD, care redau schimbul de replici dur dintre cei doi să dea notă despre condițiile în care minoritatea cedează în PSD în favoarea majorității. 

 

 

De remarcat că, printre semnatarii scrisorii se află și fosta secretară de la Arad, Ramona Lile, devenită rector al Universității ”Aurel Vlaicu”; o maestră a plagiatelor comise în cea mai grosolană și lipsită de complexe manieră, intrată la un moment dat în atenția CNATDCU. Despre plagiatele ei, Revista 22 a realizat propria sa investigație aiciaici și aici.

 

 

"Cu o experienţă de peste 25 de ani în educaţie, domnul profesor Valentin Popa a parcurs toate etapele carierei academice, afirmându-se ca un cadru didactic şi cercetător de prestigiu în domeniul său de activitate. Activitatea managerială a domniei sale a debutat în anul 2004, fiind încununată prin alegerea ca rector al Universităţii 'Ştefan cel Mare' din Suceava, dar şi ca preşedinte al consorţiului 'Academica Plus', care reuneşte 11 universităţi din România", se arată în scrisoarea deschisă publicată de Agerpres.

 

 

Potrivit semnatarilor, Valentin Popa a reuşit transformarea Universităţii "Ştefan cel Mare", care oferă "un climat potrivit pentru performanţă în dezvoltarea profesională".

 

 

"Cu o personalitate dinamică, de luptător, alături de întreaga comunitate academică, domnul rector Popa a reuşit transformarea Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava în ceea ce este astăzi: un număr dublu de studenţi, de patru ori mai multe programe de studii, o creştere majoră a fondurilor obţinute din activitatea de cercetare şi extinderea într-un ritm alert a infrastructurii universitare. Din ce în ce mai multe cadre didactice de o valoare incontestabilă au ales să fie titulare la Suceava, inclusiv din rândurile diasporei ştiinţifice româneşti, regăsind aici un climat potrivit pentru performanţă în dezvoltarea profesională", se precizează în scrisoarea deschisă.

 

 

De asemenea, semnatarii afirmă că prin punctele de vedere exprimate în cadrul reuniunilor Consiliului Naţional al Rectorilor, Valentin Popa a susţinut excelenţa şi calitatea în educaţie, dar şi accesul echitabil la resurse, dovedindu-se "un bun cunoscător al sistemului, extrem de pragmatic şi implicat, care stăpâneşte mecanismele de funcţionare şi finanţare universitară, cu viziune strategică, ancorată în tendinţele la nivel european şi global".

 

 

"Rectorul Valentin Popa s-a implicat în dezvoltarea legăturii între educaţia preuniversitară şi cea universitară, inclusiv prin susţinerea unor evenimente de anvergură cum ar fi Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, organizată la Suceava în anul 2014. Sub conducerea domniei sale, Universitatea 'Ştefan cel Mare' din Suceava a dezvoltat Lectoratul de limba română de la Cernăuţi, punct de reper pentru păstrarea identităţii lingvistice şi culturale a etnicilor români din Ucraina, de o deosebită importanţă în contextul politic actual. Rectorul Valentin Popa este, de asemenea preşedinte, al consorţiului universităţilor din Moldova - România - Ucraina. Susţinem astfel numirea domnului rector Valentin Popa în funcţia de ministru al educaţiei, competenţa academică şi managerială, verticalitatea şi implicarea profesională şi personală fiind argumentele care trebuie să stea la baza unei astfel de decizii", au conchis semnatarii.

 

 

Documentul este semnat de: rectorul Universităţii "Transilvania" din Braşov, Ioan Vasile Abrudan; rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Nicolae Istudor; rectorul Universităţii "Titu Maiorescu" din Bucureşti, Smaranda Angheni; rectorul Universităţii "Aurel Vlaicu" din Arad, Ramona Lile; rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei; rectorul Universităţii "Valahia" din Târgovişte, Călin-Dinu Oros; rectorul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, Iulian Gabriel Bîrsan; rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, Cosmin Alin Popescu; rectorul Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, Ioan Bondrea; rectorul Universităţii "Danubius" din Galaţi, Corneliu-Andy Puşcă; rectorul Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, Valer-Daniel Breaz; rectorul Universităţii din Petroşani, Sorin Mihai Radu; rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău; rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, Ion Rogoveanu; rectorul Universităţii din Piteşti. Dumitru Chirleşan; rectorul Universităţii "Ovidius" din Constanţa, Sorin Rugină; rectorul Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iaşi, Dan Caşcaval; rectorul Universităţii "Vasile Alecsandri" din Bacău, Carol Schnakovszky; rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Sorin Mihai Cîmpeanu; rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi, Viorel Scripcariu; rectorul Universităţii Petrol - Gaze din Ploieşti, Pascu-Mihai Coloja; rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, Ioanel Sinescu; rectorul Universităţii "Politehnica" din Bucureşti, Mihnea Cosmin Costoiu; rectorul Universităţii din Craiova, Cezar Ionuţ Spînu; rectorul Universităţii "Vasile Goldiş" din Arad, Coralia-Adina Cotoraci; rectorul Universităţii Tehnice din Cluj Napoca, Vasile Ţopa; rectorul Universităţii "Petru Maior" din Târgu Mureş, Călin Enăchescu; rectorul Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti, Radu Sorin Văcăreanu; rectorul Universităţii Româno-Americană din Bucureşti, Ovidiu Folcuţ; rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" Iaşi, Vasile Vîntu.

 

 

 

 

Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop:  N-am semnat și nu-l susțin pe Popa. Mă deranjează la culme măgăriile astea

 

 

Scrisoarea de susținere a ministrului Educației Valentin Popa începe să nască controverse. Deja unul dintre presupușii semnatari, Ioan Aurel Pop, rectorul Universității de la Cluj, Babeș Bolyai, neagă că ar fi semnat documentul lansat în sprijinul numirii la Educație a rectorului de la Suceava.

 

 

„Eu mai am câteva luni şi o să ies la pensie, nu vreau să mă implic în aşa ceva. Nu l-am susţinut şi nu-l voi susţine pe domnul Popa. Lucrez în învăţământ şi mă deranjează la culme măgăriile astea. Dacă vor continua aşa, va fi dezastru. În direcţia aia ne îndreptăm cu tot ce face PSD. N-am semnat şi nici nu se punea problema să o fac, eu nu-l susţin pe domnul Popa. Nici n-am auzit până acum că ar apărea numele meu pe lista susţinătorilor săi, mi se pare ciudat”, a declarat Pop pentru „Adevărul”.

 

 

 

Războiul cu limba română al ministrului Educației, Valentin Popa:celălanți, repercursiuni 

 

 

Dezacorduri între subiect și predicat, greșita acordare a articolelor genitivale și demonstrative, cuvinte stâlcite la nivelul unui om fără școală, pe scurt, o limbă maternă vorbită de parcă i-ar fi străină reprezintă marca în exprimare a noului ministru al Educației Valentin Popa.  

 

 

Rectorul de la Suceava are meritul de-a i se fi opus în cel puțin două rânduri ambasadorului Federației Ruse în România, care a comis subversive și grosolane sugestii menite a leza demnitatea națională. Atunci, Valentin Popa i-a tăiat amabasadorului Kuzmin apetitul pentru manipulare și l-a pus cu eleganță dar cu fermitate la punct, tot așa cum a ironizat tendința tancurilor sovietice de a nu se opri la vreme, comițând vicioase încălcări de graniță, propunând cu ironie o colaborare menită a îmbunătăți sistemul de frânare al tancurilor rusești. 

 

 

Valentin Popa nu este filolog și nici măcar nu predă vreo știință socială menită a-i rula vocabularul și care l-ar putea ajuta să deprindă termeni a căror asimiltare se produce în mod firesc, în primii ani de viață, de școală și de interacțiune cu profesorii și cărțile pe care se presupune că le parcurge un individ care ajunge la un asemenea nivel de instruire și educație, indiferent de profilul pentru care optează. El este inginer electronist și îndrumător de doctorate în domeniu. Dar până și în acest domeniu predarea se face prin cuvinte și în orice examen susținut la o facultate, până la absolvirea ei, se depunctează drastic agramatismele. Atunci când ți se mai și încredințează soarta unui minister, când primești misiunea nobilă de a administra soarta celor care învață și a celor care predau devine cel puțin nefiresc să mai porți, încă, asemenea chinuitoare războaie cu limba maternă. Pentru că nu mai este vorba doar de expunerea ta personală ci de expunerea celor pe care îi reprezinți.

 

 

Înregistrarea care arată războiul ministrului cu limba română:

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22