Pe aceeași temă
Un angajat la stat care are același salariu brut acum cu cel prevăzut în grila salarizării unitare va avea a salariu mai mic cu 16% decât acum, calculat la brutul mediu curent din administraţia publică.
Anul viitor contribuţia angajatorului va fi transferată în salariul brut al angajatului, prin majorare. Nici o problemă pentru mediul privat, care va face doar o mutare contabilă prin care va ceşte brutul. Dar este mare problemă la stat, unde salariile brute vor fi fixate la un anumit nivel strict prin legea salarizării unitare, astfel că creşterea contribuţiilor personale va ocupa acest brut fix, conform economica.net.
Am luat referinţă un brut de 5.034 de lei, reprezentând câştigul salarial mediu brut din administraţia publică în luna februarie 2017, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Un angajat are acum în sarcină plata a circa 16,5% contribuţii, după care plătește 16% impozit pe venit, deci îi rămâne un venit net, în mână, de circa 3.531 lei.
Dacă schimbările fiscale despre care se discută azi, în speţă, introducerea unui impozit pe venitul global şi trecerea contribuţiilor în sarcina angajatului, vor intra în vigoare, situaţia se va schimba aşa: din acelaşi brut, angajatul are în sarcină să plătească 35% contribuţii (incluzând și partea angajatorului), apoi vine impozitul anual de 10% pe ce depăşeşte 2.000 de lei, rezultând un venit net de circa 2.969 de lei.
În această situaţie, un angajat la stat care ar avea în 2018 acelaşi salariu brut de acum ar avea un venit net cu 16% mai mic decât azi.