Pe aceeași temă
Așa susține Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) și lector la Institutul Bancar Român (IBR).
Potrivit unui studiu de impact privind efectul pe care noile reglementări fiscale îl vor avea asupra mediului de afaceri, impozitul de 1% aplicat cifrei de afaceri pentru toate companiile cu venituri sub 1 milion euro, precum și majorarea salariului minim la 1.900 lei vor avea un impact direct asupra a 90% dintre companiile active în România.
'Firmele cu venituri între 0-500.000 euro, care înregistrează zero angajați, vor fi influențate pozitiv, deoarece acestea plătesc astăzi un impozit de 3% din cifra de afaceri, care urmează să fie redus la 1% prin noile reglementări. 104.097 de firme se regăsesc în această situație. Considerând noile reglementări fiscale propuse, aceste companii vor plăti un impozit pe cifra de afaceri de trei ori mai mic, scăderea estimată (bazată pe veniturile înregistrate în anul 2016) fiind de la 342 milioane lei (aferent impozitului actual) la 114 milioane lei (estimările privind impozitul nou)', arată Guda, citat de Agerpres.
El susține că firmele cu cel puțin un angajat nu vor fi afectate de noua măsură, deoarece acestea plătesc și în momentul de față un impozit de 1% pe cifra de afaceri. În această situație se regăsesc 291.937 de firme, care vor înregistra o sarcină fiscală similară celei din anul 2016, singura diferență fiind în funcție de nivelul veniturilor înregistrat în viitor.
Potrivit acestuia, firmele cu venituri între 500.000 și 1.000.000 de euro plătesc în condițiile actuale un impozit de 16% aplicat profitului brut.
'Astfel, trecerea la impozitul de 1% pe cifra de afaceri va avea un impact diferențiat în funcție de profitabilitatea acestora. Firmele care înregistrează pierderi vor înregistra costuri fiscale mai mari, deoarece în momentul de față acestea nu plătesc impozit pe profit. Un număr de 2.177 de companii se regăsesc în această situație și vor plăti un impozit suplimentar de 68 milioane lei începând cu anul 2018. Firmele care înregistrează o margine a profitului brut între 0% — 6,25% vor înregistra costuri fiscale mai mari, deoarece impozitul de 16% aplicat profitului brut este inferior impozitului de 1% aplicat cifrei de afaceri. Un număr de 8.239 de companii se regăsesc în această situație, acestea înregistrând costuri fiscale în creștere de la 110 milioane lei (aferente activității desfășurate în anul 2016) la 260 milioane lei (aferente estimărilor pe același venit și profit brut, dar considerând noul nivel de impozit)', a spus președintele AAFBR
În plus, acesta precizează că firmele care înregistrează o margine a profitului brut peste 6,25% vor înregistra costuri fiscale mai mici, deoarece impozitul de 16% aplicat profitului brut este superior impozitului de 1% aplicat cifrei de afaceri. Un număr total de 9.247 companii se regăsesc în această situație (4.853 înregistrând un profit brut între 6,25% — 15% și 4.394 un profit brut peste 15%). Aceste companii vor plăti un impozit estimat de 292 milioane lei, comparativ cu 915 milioane lei în momentul de față.
'Astfel, din totalul celor 415.698 companii cu venituri sub 1 milion de euro, aproximativ 70% vor plăti un impozit identic cu cel actual, 27% vor înregistra un impozit inferior și doar 3% vor plăti un impozit mai mare. Mai exact, impozitul total plătit de toate companiile care înregistrează o cifră de afaceri sub 1 milion euro urmează să scadă de la 2,476 miliarde lei (aferent activității desfășurate în anul 2016) la 1,845 miliarde lei (conform estimărilor realizate în baza noului impozit), impactul bugetar negativ asupra încasărilor impozitului asupra acestor companii fiind de 631 milioane lei', conform oficialului AAFBR.
În schimb, spune el, cota unică de impozitare a cifrei de afaceri cu 1% pentru toate companiile care înregistrează venituri sub pragul de 1 milion euro poate reprezenta o pierdere a motivării fiscale privind politica de angajare pentru companiile care înregistrau un singur angajat.
'Astfel, în baza Codului fiscal valabil în momentul de față, companiile cu venituri sub 500.000 de euro plătesc impozit pe cifra de afaceri în valoare de 1% dacă au cel puțin un angajat. Există 112.153 de companii în această situație, care prefera sa înregistreze un angajat (probabil, de cele mai multe ori, acesta fiind acționarul companiei plătit la nivelul salariului minim pe economie), deoarece costurile suplimentare cu cei 112.153 angajați (211 milioane lei estimate la nivelul salariului minim pe economie actual) sunt acoperite de impozitul inferior de 1% comparativ cu 3% dacă nu ar avea nici un angajat (optimizarea fiscală fiind de la 481 milioane lei la 160 milioane lei, deci 321 milioane lei taxe mai mici)
. În noul context, în care impozitul pe cifra de afaceri este de 1% pentru toate companiile cu venituri sub 1 milioane euro (indiferent de numărul de angajați) și salariul minim brut pe economie crește la 1.900 lei, probabil aceste companii vor anula majoritatea contractelor de muncă cu personalul respectiv', se atrage atenția în studiul realizat de Iancu Guda.
*****************
Ionuţ Mişa, ministrul de Finanţe, a prezentat, joi, măsurile pe care Guvernul intenţionează să le aplice din 2018, printre care instituirea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care au o cifra de afaceri de sub un milion de euro şi tranferul unor contribuţii în contul angajatului.