Expoziție inedită: Cărțile scrise în închisoare sunt expuse la Biblioteca Națională

Iulian Popescu | 04.02.2016

O parte dintre cărțile scrise de condamnații care au profitat de prevederile legale pentru a-și reduce pedeapsa cu 30 de zile pentru fiecare "lucrare științifică" publicată, sunt expuse la Biblioteca Națională, începând de joi, 4 februarie.

Pe aceeași temă

 

Din lista completă de lucrări științifice publicate în detenție în perioada 2010-2015, comunicată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la solicitarea Ministerului Justiţiei, la finalul anului 2015, Biblioteca Naţională a României deţine în prezent aproximativ o treime. Doar 80 dintre aceste titluri sunt însă accesibile, precizează Biblioteca Națională, restul (dintre cele publicate în special în 2014 şi 2015) fiind în curs de prelucrare.

 

Din acest motiv, Biblioteca Naţională, prin intermediul Serviciului Depozit Legal, trimite către instituțiile editoare atenționări referitoare la respectarea Legii privind Depozitul Legal de documente nr. 111/1995, republicată (obligația de a Bibliotecii Naționale numărul de exemplare prevăzut prin lege).

 

Orice intenție de publicare (și cu atât mai mult orice materializare a acestei intenții) este, din punct de vedere documentar, importantă, Biblioteca Națională neavând menirea de a emite judecăți de valoare asupra conținutului ori asupra aspectului grafic al lucrărilor, ci aceea de a oferi o imagine exhaustivă asupra producției editate la nivel național. Este o instituție care trebuie să adune tot ceea ce se editează pe teritoriul unei țări, se precizează într-un comunicat al instituției.

 

„O persoană capabilă să elaboreze invenţii şi inovaţii valoroase sau lucrări ştiinţifice de certă valoare nu poate fi bănuită că nu a fost conştientă de consecinţele faptelor sale antisociale. Simpla continuare a activităţii sale uzuale de creaţie în penitenciar nu garantează că atitudinea antisocială a persoanei se va schimba în bine”, se afirmă în expunerea de motive formulată, la începutul acestui an, de iniţiatorii proiectului de modificare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, aceştia adăugând şi că sunt sceptici în ceea ce priveşte competenţa Comisiei de eliberare condiţionată de a judeca „valoarea unei invenţii sau a unei lucrări ştiinţifice”, de a garanta „că respectiva invenţie sau lucrare nu este elaborată de cineva din afara penitenciarului şi însuşită de deţinut contra cost”.

 

Nu este rolul Bibliotecii Naționale să delibereze asupra calității științifice a acestor cărți sau, și mai puțin, asupra justeței păstrării, pe mai departe, în legea privitoare la executarea pedepsei, a unor articole care fac referire la beneficii de reducere a pedepsei în cazul unor servicii în folosul societății (prestarea unor zile de muncă, instruire școlară, formare profesională, elaborare de lucrări științifice). Biblioteca Naţională oferă, în schimb, cadrul de referință necesar pentru o dezbatere pe această temă, o „fotografie-martor”, din punct de vedere documentar.

 

Cărțile publicate în ultimii ani în regim de detenție constituie o colecție în sine, cu specificitățile sale, cu bagajul său informațional care face vorbire despre contextul social, politic și cultural care le-a făcut posibile, despre practicile de generare și editare a lucrărilor științifice existente în România la ora actuală, despre maturitatea, coerența, corectitudinea și eficiența sistemelor de validare, la nivel de instituții academice și editoare.

 

***

 

Guvernul a decis miercuri să suspende până în toamnă aplicarea prevederii legale prin care deținuții puteau primi reduceri de pedeapsă contra unor lucrări redactate. Inițial, ministrul Justiției a cerut abrodarea legii.

 

Conform purtătorului de cuvânt al Executivului, decizia suspendării a fost luată în concordanță cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, care nu a fost de acord cu abrogarea legii, așa cu ceruse ministrul Justiției. Dan Suciu a precizat că ordonanța privind suspendarea nu e retroactivă, potrivit Digi24.

 

La finalul lunii trecute, conducerea CSM anunța că se opune abrogării articolului de lege care face posibilă scăderea zilelor de închisoare pe baza realizării de lucrări științifice.

 

Plenul CSM a respins in cele din urma abrogarea articolului care permitea detinutilor sa obţină o reducere a pedepsei dacă scriau carti în închisoare. Plenul CSM a decis, cu noua voturi pentru si opt impotriva, sa-si insuseasca punctul de vedere al Directiei legislatie, documentare si contencios, in sensul crearii unor criterii obiective, echitabile si transparente in ceea ce priveste stabilirea caracterului stiintific al lucrarilor elaborate si publicate, precum si al unor criterii mai riguroase pentru procesul de elaborare a lucrarilor.

 

Conducerea CSM consideră că abrogarea ar da naştere unei discriminări între cei care fac munci fizice şi cei care fac munci intelectuale si au cerut o modificare a articolului, nu abrogarea acestuia. "Noi am analizat în Comisia 1 tot ceea ce au însemnat discuţiile din spaţiul public, care par a fi negreşit justificate, şi s-a ajuns la concluzia că în ce priveşte condiţiile pentru acordarea unor beneficii celor care scriu lucrări ştiinţifice trebuie să fie determinate de calitatea acelui înscris, a acelei lucrări. S-a considerat că definirea caracterului ştiinţific al lucrării trebuie foarte bine stabilită (...). Abrogarea unei astfel de dispoziţii poate crea mai mult rău şi de aceea am considerat că nu abrogarea este poate soluţia cea mai bună, ci înăsprirea sau stabilirea mai corectă a condiţiilor în care un deţinut poate beneficia (...) de un câştig ", a spus Adrian Bodea, fost şef CSM, şeful comisiei de legislaţie din CSM.

 

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a criticat aceasta hotarare a CSM. Prună a cerut abrogarea legii în cauză.

 

Ministrul Justiției cere abrogarea

 

La jumătatea lunii ianuarie, ministrul Justitiei a cerut abrogarea legii care permite detinutilor sa scrie carti contra unei reduceri a pedepsei.

 

Anuntul ministrului Raluca Pruna venea la scurt tipa dupa ce DNA s-a autosesizat in privinta detinutilor “scriitori” din inchisori. Ministrul spunea atunci că va promova o Ordonanta de Urgenta pentru abrogarea legii avute in vedere.

 

Ministrul Pruna avea in vedere articolul care le permite detinutilor care scriu carti stiintifice sa primeasca o reducere de pedeapsa de 30 de zile pentru fiecare carte scrisa. “Fenomenul a scapat de sub control”, a spus Raluca Pruna.

 

"Tocmai constatand ca fenomenul este scapat completamente de sub control, propun Guvernului ca printr-o OUG care sa fie promovata in prima sedinta din februarie cer abrogarea acestei dispozitii", a declarat ministrul, in cadrul unei coferinte de presa. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22