Curtea Constitutionala: Angajarea raspunderii pe Legea Educatiei poate continua

Fara Autor | 24.11.2010

Pe aceeași temă

Procedura angajarii raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei poate fi continuata in Parlament, au hotarit, miercuri, judecatorii Curtii Constitutionale, cu un vot de 5 la 4. In fapt, ei au decis ca exista un conflict intre Guvern si Parlament, prin faptul ca Parlamentul refuza dezbaterea motiunii de cenzura depuse de Opozitie dupa ce Guvernul si-a angajat raspunderea pe aceasta lege.




Prin urmare, procedura angajarii raspunderii va continua, Birourile Permanente trebuind sa stabileasca data citirii motiunii de cenzura, precum si data la care aceasta va fi votata, spune CCR.




Dupa ce Curtea Constitutionala a publicat motivarea deciziei privind neconstitutionalitatea angajarii raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei, premierul Emil Boc a cerut precizari suplimentare. El a scris pe 15 noiembrie CCR cerand solutionarea conflictului juridic generat de refuzul Parlamentului de a permite prezentarea si dezbaterea motiunii de cenzura.




Curtea Constitutionala a publicat, in urma cu aproape doua saptamani, motivarea deciziei din data de 3 noiembrie, prin care a constatat ca asumarea raspunderii Guvernului asupra Legii educatiei este neconstitutionala deoarece exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Guvern, in conditiile asumarii raspunderii Executivului asupra unei legi aflate deja in dezbatere parlamentara.




Motivarea CCR nu a adus, insa, mult-asteptatul raspuns privind continuarea sau intreruperea procedurii asumarii raspunderii Guvernului asupra Legii Educatiei: "Cu privire la solicitarea autorului sesizarii, in sensul ca instanta de contencios constitutional sa oblige Guvernul sa renunte la procedura angajarii raspunderii, Curtea constata ca aceasta cerere excedeaza competentei sale, solutia apartinand in exclusivitate autoritatilor publice aflate in conflict", se arata in motivarea CCR.




Premierul a precizat in sesizarea sa ca, dupa depunerea contestatiei la CCR, Senatul a aprobat un calendar al procedurii de angajare a raspunderii, iar primele etape au fost depasite, Guvernul prezentand textul legii in plen si Opozitia depunand o motiune de cenzura.




Rand pe rand, presedintele Senatului, Mircea Geoana, dar si premierul Emil Boc si presedintele Camerei Deputatilor Roberta Anastase si-au prezentat punctele de vedere in fata judecatorilor Curtii. Miercurea trecuta, acestia au amanat deliberarile pe sesizare cu inca o saptamana.





Intre timp, senatorii din Comisia pentru invatamant au lucrat continuu, inclusiv in weekend, adoptand peste 200 de articole ale propriei variante de lucru a Legii Educatei, cu speranta ca aceasta va ajunge in plenul Senatului inaintea variantei Guvernului.




Astfel, la aproape o luna de la data la care Guvernul si-a angajat raspunderea asupra Legii Educatiei nationale in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, la 28 octombrie, CCR a luat o decizie privind reluarea procedurii.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22