Frans Timmermans: Nu vom ezita să aducem guvernul în fața instanței dacă regulile sunt încălcate

Redactia | 02.10.2018

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a criticat dur modificările aduse legilor Justiţiei si Codurilor penale de PSD-ALDE si a facut apel la guvern ”să readucă pe calea cea bună procesul de reforme. Concret, asta înseamnă să dea curs recomandărilor noastre din raportul MCV, recomandărilor Comisiei de la Veneția și GRECO".

Pe aceeași temă

 

Timmermans a atentionat ca "Dacă vom ajunge la concluzia că regulile sunt încălcate, nu vom ezita să luăm măsurile necesare, chiar să aducem în fața instanței guvernul român”.

 

Declaratiile au fost facute luni seara la ședința extraordinară a Comisiei LIBE (libertăți civile și justiție) din Parlamentul European, în care s-a discutat despre situația din România.

 

 

Despre modificările aduse legilor Justiției

 

Timmermans a afirmat că CE nu va ezita să aducă "în fața instanței guvernul român dacă regulile sunt încălcate".

"Cu toții suntem conștienți că inițiativele autorităților române începând cu 20017 în ceea ce privește Codul penal, Codul de procedură penală și în general prevederile din domeniul judiciar au dus la îngrijorări la o serie întreagă de actori atât din România, cât și în Europa și la nivel internațional. (...) Dacă se adoptă fără modificări legile Justiției modificate și codurile penale modificate ar afecta sistemul judiciar, inclusiv capacitatea de a combate corupția și alte infracțiuni. Asta e cu atât mai important cu cât s-a obținut atât de mult în lupta împotriva corupției la nivel înalt în România în ultimii ani. Asta ar însemna un regres grav față de evaluarea pozitivă a Comisiei din ianuarie 2017. Însă legile nu au fost încă promulgate. Deci nu este prea târziu pentru ca instituțiile române să dea un pas înapoi", a declarat Frans Timmermans în timpul dezbaterii din Comisia LIBE despre situația din România, potrivit Mediafax.

 

El a mai spus că oficialii Comisiei Europene vor evalua cu foarte mare atenție legile adoptate și conformitatea lor cu legea europeană.

"În următorul MCV, de luna viitoare, vom face o evaluare a raportului. Situația față de ultimele rapoarte s-a deteriorat. Fiți siguri că toate elementele vor fi analizate și incluse în acest raport. După cum am mai spus de mai multe ori, un pas înapoi ar fi o mare dezamăgire pentru toți prietenii României, dar mai ales pentru cetățenii români. S-au făcut progrese, însă ele nu sunt ireversibile. Dimpotrivă, evoluțiile recente pun sub semnul întrebării acest progres și riscă să submineze obiectivul nostru comun, să existe o evoluție pozitivă în România, astfel încât MCV să nu mai fie necesar. Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului ați începe să alergați în cealaltă direcție. Asta este ceea mă îngrijorează", a adăugat prim-vicepreședintele CE.

Timmermans a menționat că dialogul cu autorităție române va continua.

"Dacă vom ajunge la concluzia că regulile sunt încălcate, nu vom ezita să luăm măsurile necesare, chiar să aducem în fața instanței guvernul român. Facem apel la Guvernul României să readucă pe calea cea bună procesul de reforme. Concret, asta înseamnă să dea curs recomandărilor noastre din raportul MCV din ianuarie 2017, recomandărilor Comisiei de la Veneția și Greco", a mai spus Timmermans.

 

"Mulţi români sunt îngrijoraţi că modificările propuse pentru aceste legi ar putea submina eforturile îndelungate în combaterea corupţiei şi în asigurarea independenţei justiţiei, iar Comisia Europeană împărtăşeşte foarte mult aceste preocupări", a adăugat Timmermans, observând că amendamentele propuse la legile justiţiei au fost contestate de multe ori, atrăgând critici atât de la instituţii din România, cât şi din străinătate.

"Din nefericire, realitatea este că Parlamentul României nu a dat până acum semne că ar vrea să răspundă la avizele şi recomandările care au fost emise" de organisme precum GRECO (Grupul de State împotriva Corupţiei) şi Comisia de la Veneţia.

Legile justiţiei "sunt cruciale pentru capacitatea procurorilor de a investiga şi pentru ca judecătorii să poată lua decizii în dosarele de corupţie la nivel înalt", a subliniat prim-vicepreşedintele CE.

 

Despre evaluarea proocurorului general

 

"Aș vrea să amintesc că activitatea DNA a fost unul dintre motivele principale pentru care raportul din ianuarie 2017 din MCV a fost unul mai degrabă pozitiv. Procedurile robuste pentrui numirea și demiterea procurorilor au făcut întotdeauna parte din recomandările noastre. Întotdeauna am solicitat autorităților române să facă apel la recomandările Comisiei de la Veneția pe acest subiect. Este unul dintre elementele din MCV care nu au fost implementate. Procedura de evaluare lansată de curând în ceea ce privește procurorul general ridică întrebări similare și îngrijorătoare".

 

Despre impartialitatea procurorilor si abuzuri


"În acelaşi timp, au apărut reclamaţii privind abuzuri comise de Birourile procurorilor şi de serviciile de informaţii. Acestea necesită investigaţii imparţiale efectuate de autorităţile competente, dar, în primul rând, autorităţile naţionale, Parlamentul României şi instanţele trebuie să supravegheze activităţile serviciilor de informaţii", a continuat Timmermans.

"Pentru a putea evalua în totalitate impactul reformelor din domeniul justiţiei, cerem clarificari suplimentare despre modul în care elementele specifice ale acestor legi ar trebui interpretate", a subliniat Timmermans.

 

Despre Protocoale

 

Protocoalele secrete trebuie să fie toate făcute publice şi investigate, dar nu pot fi folosite ca scuză pentru a justifica schimbările în legislaţie care ar limita lupta împotriva corupţiei.

 ”In ceea ce priveste protocoalele secrete: chiar nu imi dau seama cum pot fi folosite acestea ca o scuza pentru a justifica schimbari in legislatie care sa justifice limitarea luptei anticoruptie”

 

Despre proteste

 

”Am vazut cu totii imaginile de la proteste si marturiile oamenilor de dupa. Nu erau oameni pe care sa ii definesti ca huligani. Au fost protestatari pasnici. Dar sa asteptam rezultatul anchetei.

”Cu toții am fost șocați de imaginile cu protestatarii pașnici bătuți de forțele de ordine”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22