Grecia in criza. Timpul curge, iar discutiile dintre Atena si Bruxelles nu dau rezultate. Bancile elene continua sa ramana inchise

T.d. | 09.07.2015

Pe aceeași temă

Patru zile mai are la dispozitie Grecia pentru a veni in intampinarea Bruxellesului cu un nou set de propuneri de reforme. Altfel, summitul extins programat duminica va pune pe masa discutiilor scenariul pe care toata lumea vrea sa il evite: Grexit-ul, iesirea Atenei din zona euro.

In tot acest timp, grecii se confrunta cu o situatie din ce in ce mai complicata pentru traiul zilnic. Bancile elene vor continua sa ramana inchise, continuand o stare de fapt ce a pornit in 28 iunie.

Anuntul a fost facut de Banca Centrala a Greciei, care arata ca “bancile vor ramane inchise pana luni, iar limita de extragere a cel mult 60 de euro zilnic de la bancomate va fi aplicata in continuare”, potrivit Romania Libera.

Situatia de acum este urmarea votului dat de cetatenii greci la referendumul organizat duminica trecuta, atunci cand 61% au votat impotriva masurilor de austeritate propuse de creditorii internationali. De altfel, Atena se afla deja in incapacitate de plata, dupa ce nu a platit o noua transa de bani catre Fondul Monetar International.

Cu o datorie publica totala de peste 320 de miliarde de euro – dintre care 65% catre tarile din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana -, peninsula elena devina prima economie dezvoltata intrata in incapacitate de plata.

Situatia pare cu atat mai critica, in conditiile in care discutiile dintre Atena si Bruxelles nu par sa dea vreun rezultat viabil. Reuniunea Eurogrupului si summit-ul extraordinar de marti nu au furnizat vreo alternativa la dosarul grecesc. Mai mult, lucrurile par sa fi intrat intr-un blocaj, in conditiile in care Executivul elen nu a venit cu noi propuneri, in ciuda tuturor asteptarilor.


Tsipras a mers in fata eurodeputatilor

In tot acest peisaj marcat de tensiuni la nivel continental, controversatul premier de stanga radicala Alexis Tsipras si-a sustinut cauza in Parlamentul European.

Intr-un discursus in fata eurodeputatilor, Tsipras a subliniat faptul ca toata criza elena este un semn al neputintei colective a europei. El a cerut din nou renuntarea la “masurile extreme” de austeritate.

"Ma gasesc astazi in mijlocul dvs. la numai cateva zile dupa ce poporul grec s-a exprimat cu putere, facand o alegere, a fost decizia noastra sa lasam poporul sa isi hotarasca viitorul.

Am primit asadar mandatul sa incercam sa gasim o solutie durabila si corecta pentru greci, evitand greutarile din trecut, fara masuri extreme de austeritate care sa condamne economia la un cerc vicios si la recesiune", a sustinut Tsipras in Plenul PE.

In aplauzele reprezentantilor formatiunilor extremiste, Tsipras a fost taxat de eurodeputatii moderati.

 “Domnule Tsipras, extremistii Europei va aplauda. V-ati inconjurat cu prietenii gresiti. Nu mai mintiti oamenii, taierea datoriei nu va afecta bancherii, va lovi in asistente medicale din Slovacia si in functionari publici din Finlanda”, a spus eurodeputatul german Manfred Weber.

El i-a transmis premierului grec ca distruge credibilitatea Europei. “Nu spuneti oamenilor adevarul. Asta nu e politica demna. (...) Slovacii s-au saturat sa plateasca pentru Grecia".

Si fostul premier al Belgiei, Guy Verhofstadt, actualmente eurodeputat, l-a criticat dur pe seful Executivului de la Atena:

"Sunt furios pe Tsipras pentru ca am mers ca somnambulii catre un Grexit de cinci ani, iar acum alergam spre el cu ochii deschisi.(…) Aceasta nu este o dezbatere de tipul ce a fost intai, oul sau gaina. Tsipras trebuie sa vina in intampinare cu un program de reforme mai intai”.

Din punctul de vedere al lui Verhofstadt, alegerea pe care Tsipras o are de facut e simpla: “Cum vreti sa ramaneti in istorie? Ca un accident electoral care si-a saracit si mai mult poporul? Sau vreti sa ramaneti in istorie ca un adevarat reformator revolutionar?”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22