Guvern: Cota unică de impozitare nu dispare, dar va fi redusă la 10%. Reacțiile opoziției

Dora Vulcan | 12.04.2017

Ministrul de Finante Viorel Stefan a spus că Guvernul nu vrea sa renunte la cota unica de impozitare doar că se urmareste ca nivelul acesteia sa fie redus la 10% de la 1 ianuarie 2018, urmand ca aceasta cota de impozitare sa se aplice venitului global al unei gospodarii.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Potrivit ministrului, notiunea de gospodarie inseamna "un grup de persoane, indiferent daca sunt rude sau nu, care au un patrimoniu comun". Stefan a spuscă ca Executivul vrea sa introduca neimpozitarea veniturilor sub 2.000 de lei și că impozitarea veniturilor va fi globalizata, scrie ziare.com.

 

 

 

"Globalizarea impozitarii veniturilor inseamna ca, daca un salariat realizeaza venituri principale din relatii de munca, el va plati 10% impozit pe venit in fiecare luna, dar la sfarsitul anului pana in luna mai a anului urmator va depune o declaratie fiscala in legatura cu toate veniturile realizate si va avea loc o regularizare", a declarat Stefan, potrivit News.ro. Prin regularizare, contribuabilul fie va trebui sa mai plateasca la Fisc, in caz ca a avut venituri suplimentare, fie i se vor deduce anumite sume.

 

 

 

Ministrul nu a spus insa care vor fi cheltuielile contribuabililor care vor putea fi deductibile de la impozitare. El a precizat ca, in functie de politica de stimulare a unor activitati adoptata de Guvern, acestea ar putea fi contributiile la pilonul II de pensii, asigurarile private de sanatate sau cheltuielile cu educatia copiilor.

 

 

 

Viorel Stefan a mai afirmat ca un alt avantaj al schimbarii modului de gestionare a impozitarii veniturilor este modificarea comportamentului cetatenilor fata de comercianti prin faptul ca primii vor fi stimulati sa pastreze toate bonurile cu achizitiile facute pentru a face dovada efectuarii unor cheltuieli deductibile de la impozitare. In plus, vor exista deduceri pentru un anume volum al bonurilor prezentate.

 

 

 

"Mecanismul de globalizare a impozitarii veniturilor nu va putea functiona fara consiliere fiscala", a mai spus Viorel Stefan, adaugand ca va trebui constituit un corp de consultanti fiscali angajati de catre stat sa ofere consultanta fiscala persoanelor fizice.

 

 

 

In replica, presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anuntat ca liberalii vor reintroduce cota unica de impozitare, daca PSD va renunta la ea.

 

 

 

"Daca PSD are de gand sa renunte la cota unica, PNL o va reintroduce! Este decizia PSD daca vrea sa se joace cu stabilitatea legislatiei fiscale si sa bulverseze pe toata lumea. Dar, eu le-as sugera sa renunte la idee intrucat este nociva pentru sanatatea economiei.

 

 

 

Cota unica este cea care valorizeaza munca si sprijina interesele angajatilor productivi - cine castiga mai mult oricum plateste deja la stat mai mult. Din acest motiv, este un punct pe care PNL nu-l poate abandona si la care nu poate renunta", a scris pe ">Facebook Raluca Turcan.

 

 

 

 

 

 

Si prim-vicepresedintele PNL, Catalin Predoiu, anuntase, marti seara, ca PSD are intentia sa renunte la cota unica de 16 la suta, adaugand insa ca PNL va face tot posibilul pentru a impiedica acest lucru

 

 

 

De asemenea, deputatul USR Cristian Ghinea a mentionat ca nu exista un asa-numit "impozit pe gospodarii" si ca, astfel, PSD isi doreste sa reintroduca impozitul progresiv.

 

 

 

"PSD are acest talent de a inventa etichete. Cred ca vine de la consultanti israelieni ideea asta (privind impozitul pe gospodarii - n.red.). Suntem unici in lume. Inventam impozitul pe gospodarie. Nu exista impozit pe gospodarie. Impozitul se plateste pe venit. Aceasta este o alta forma de a nu spune ca vor reintroducerea impozitului progresiv, acel impozit la care cu cat castigi mai mult, cu cat muncesti mai mult, cu atat statul te pedepseste pentru acest efort", a spus Ghinea, citat de Mediafax.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22