Guvernul poate supraviețui și cu un vot negativ în parlament. Soluția: moțiunea de cenzură

Dora Vulcan | 30.08.2019

Decizia ALDE de a ieși din coaliția de guvernare cu PSD pentru a face o alianță electorală cu Pro România pentru a-l susține pe ”independentul” Mircea Diaconu a băgat România în criză.

Pe aceeași temă

După ultimatumul dat de președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care și-a amenințat miniștrii că-i dă afară din parid dacă nu părăsesc guvernul, PSD le-a găsit imediat înlocuitori. Cu excepția Ramonei Mănescu de la Externe, care a spus că-și sacrifică interesul politic personal pentru țară, ceilalți trei miniștri și-au dat demisia: viceprim-ministrul Graţiela Leocadia Gavrilescu, de la Mediu, Anton Anton, de la Energie și Viorel Ilie, ministrul pentru relația cu Parlamentul.

Ei au fost înlocuiți de PSD cu Niculae Bădălău, ministrul Economiei, care urma să preia și Energia, Ioan Deneş, de la Ape, care ar fi trebuit să preia Mediul și cu Radu Oprea, de la IMM-uri, propus la relaţia cu Parlamentul.

Numai că miercuri președintele a respins atât propunerile de înlocuitori pentru miniștrii ALDE cât și titularizările de la Justiție, cu controversata Dana Gîrbovan în locul Anei Birchall, agreată de americani, și pentru postul de vicepremier pe probleme economice, eliberat de Viorel Ștefan, care a plecat la Curtea de Conturi a UE și unde Dăncilă l-a numit pe Iulian Iancu.

Președintele Iohannis a trimis-o pe Dăncilă să-și ia votul de încredere din parlament, dat fiind că s-a schimbat structura guvernului.

Deși s-a arătat ofensată de decizia președintelui, pe care l-a încadrat în seria ”bărbaților” de stat care nici n-ar avea ceva mai bun decât să o insulte și cărora ea e singura femeie care li se opune, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că guvernul ei se va duce în parlament pentru a-și lua presupusa susținere.

În acest moment nu se știe nici care este termenul în care Dăncilă trebuie să-și ia votul din parlament, nici ce se va întâmpla dacă votul va fi unul de respingere, nici dacă acesta va fi unul de susținere a guvernului.


Pe de altă parte, odată cu refuzul președintelui Iohannis de a-i valida pe înlocuitorii miniștrilor ALDE și, mai mult, odată cu acceptarea demisiei miniștrilor ALDE, guvernul pur și simplu se golește de miniștri, devine o formă fără conținut. Cine va conduce aceste ministere? Cine va plăti salariile subordonaților? Aceste atribuții nu pot fi preluate de secretarii de stat fără o delegare a lor. Ministerele respective au fost pur și simplu decapitate odată cu plecarea ALDE de la guvernare și au rămas în aceeași situație prin refuzul președintelui de a le valida capii.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean a explicat pentru Ziare.com că președintele nici nu avea cum să accepte remanierea făcută de premier prin schimbarea culorii politice, adică a structurii guvernului, și că este de competența parlamentului să treacă noua structură guvernamentală prin votul său.

Zegrean recunoaște, însă, că nici Constituția nu stabilește vreun termen limită în care premierul poate cere acest vot de validare și spune că prioritară pentru Dăncilă acum este campania pentru prezidențiale.

Cât privește variantele de lucru de după votul din parlament, Zegrean spune că există două posibilități: dacă remanierea trece de parlament, președintele este obligat să o aprobe iar dacă parlamentul invalidează noua structură, guvernul poate rămâne așa cum este în prezent cu miniștrii interimari.

Fostul președinte al CCR admite, însă, că cea mai bună soluție, în cazul în care guvernul nu primește votul parlamentului, este moțiunea de cenzură, ”pentru că nu este normal să avem miniștri interimari la nesfârșit chiar dacă Codul administrativ permite acest lucru”.

"Faptul ca Parlamentul nu aproba cererea nu duce la demiterea guvernului. Nu pica guvernul pe aceasta procedura. Guvernul pica doar pe procedura motiunii de cenzura sau daca premierul este in imposibilitate de a conduce mai mult de 45 de zie, daca este pus sub interdictie, daca este condamnat, daca demisioneaza. Suntem la situatia de remaniere, nu de demitere a guvernului. Iar remanierea se face cu aprobarea Parlamentului", a explicat Augustin Zegrean.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22