Pe aceeași temă
Premierul nu ar fi de acord cu un impozit "clasic" pe cifra de afaceri, ci, eventual, cu un impozit "gradual si doar pe anumite tipuri de activitati", potrivit surselor citate de Hotnews.ro. Orizontul de timp al unei decizii finale nu e clar, dar sursele citate au declarat luni ca premierul vrea sa ia decizia inaintea acestei toamne. In ce priveste impozitul pe venitul global al persoanelor fizice, aparut in programul guvernului Tudose, premierul e mai degraba reticent in privinta capacitatii ANAF de gestionare a acestui tip de impozit, au declarat luni sursele guvernamentale citate.
Potrivit unor surse guvernamentale citate de News.ro, premierul asteapta rezultatul simularilor Ministerului de Finante privind impozitul pe cifra de afaceri si ulterior va lua o decizie in acest sens.
Tudose ar fi de acord cu un impozit pe cifra de afaceri pentru companii, dar gradual si doar pe unele tipuri de activitati, o decizie in acest sens urmand sa fie luata pana la toamna, au mai spus sursele guvernamentale.
Modificari radicale in programul PSD, cu impact major pentru firme si populatie: Nu mai scade TVA, se introduc impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate
Noul program de guvernare al coalitiei PSD-ALDE prevede ca toate firmele din Romania vor plati, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri in locul impozitului pe profit, care va disparea.
Masura, o mare noutate fiscala, aduce beneficii statului, care incaseaza bani indiferent daca firmele fac sau nu profit, si dezavantajeaza puternic companiile, mai ales cele aflate la inceput de drum, care vor plati sume tot mai mari pe masura ce se dezvolta.
Masurile sunt justificate de PSD prin faptul ca Romania are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la buget din Uniunea Europeana, insa au fost criticate dur de patronate si de oamenii de afaceri.
Premierul Mihai Tudose este nemultumit de incasarile ANAF la colectarea TVA, potrivit unor surse guvernamental, citate de Hotnews.ro. Tudose i-a dat sefului ANAF, Bogdan Stan, mai multe sarcini pentru cresterea incasarilor, iar la finalul acestei saptamani e programata o intalnire a celor doi.
O eventuala schimbare a conducerii ANAF nu e exclusa, daca situatia incasarilor la buget nu se va redresa, potrivit surselor citate.
Tudose ar fi cerut ca deficitul bugetar sa ramana sub 3% "cu orice pret".
- Sorin Grindeanu, la plecare: îl îndemn pe viitorul premier să schimbe echipa de la ANAF
Sorin Grindeanu l-a sfatuit pe viitorul premier sa schimbe echipa de conducere a ANAF-ului, întrebându-se, retoric, cum este posibil ca încasarile din impozitul pe profit sa scadă in conditiile in care Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din UE.
Tardiv şi defazat, Grindeanu a lansat sub formă de sfaturi şi de întrebări retorice teme de discuţie care ar fi trebuit abordate frontal şi cu mult curaj exact în perioada în care era prim-ministru.
Acesta a notat si ca incasarile la accize au scazut cu peste 4%, desi consumul de produse accizabile a crescut cu peste 6 %.
Grindeanu a precizat ca a adresat aceste intrebari conducerii ANAF in urma cu doua saptamani.
"Il indemn pe viitorul premier sa se uite foarte atent la aceste lucruri" si "sa schimbe echipa de la ANAF daca vrea sa imbunatateasca" lucrurile, a mai spus Sorin Grindeanu.