Pe aceeași temă
Printre chestiunii cele mai importante, care ii va afecta in mod direct pe romanii care lucreaza in Marea Britanie, se numara posibila aplicare a asa-numitei "frane de urgenta" care, daca va fi aprobata de restul statelor membre, va permite anularea pentru o perioada de 4 ani a ajutoarelor sociale pentru muncitorii migranti din alte tari europene, transmite Hotnews, care citeaza The Guardian.
Liderii tarilor din grupul de la Visegrad - Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria – vor avea o intalnire la Praga, astazi, pentru a adopta o pozitie comuna in cazul Brexit.
Potrivit unor surse citate de The Guardian, statele est-europene vor garantii ca nu li se va permite si altor tari UE sa limiteze drepturile imigrantilor est-europeni, dupa modelul Marii Britanii.
Polonia a anuntat la sfarsitul anului trecut ca ar putea sustine solicitarile britanice privind limitarea drepturilor migrantilor daca Londra va milita pentru o prezenta sporita a NATO in centrul Europei. Varsovia a obtinut de curand din partea Londrei sprijin militar: Marea Britanie va avea 1.000 de militari permanent stationati in Polonia pentru exercitii NATO incepand de anul viitor, a anuntat luna trecuta ministrul Apararii de la Varsovia.
In cadrul intalnirii sale de la Bucuresti cu premierul britanic David Cameron, intalnire care a avut loc in decembrie, presedintele Iohannis ar fi avut insa o pozitie inflexibila in privinta cererilor acestuia.
***
UE a prezentat, pe 2 februarie, o propunere de acord pentru evitarea unui "Brexit", bazat pe creearea unei "frane de urgenta" pentru ca Londra sa poata taia ajutoarele sociale pentru muncitorii europeni, dand de asemenea garantii ca Londra nu va avea de suferit din cauza unei consolidari a zonei euro.
Cerintele Londrei sunt legate de eliminarea discriminarii existente tarile care sunt si cele care nu sunt membre ale zonei euro, de un accent mai mare pus competitivitate, de restabilirea suveranitatii tarilor (drept de veto pentru parlamentele nationale) si de limitarea imigratiei europene.
Majoritatea reactiilor venite din tarile UE au demonstrat deocamdata absenta unui acord cu intelegerea Tusk-Cameron.
Pe langa statele est-europene, Franta se opune in continuare cererilor Marii Britanii. Presedintele Frantei, Francois Hollande, a declarat se opune oricarei "noi negocieri" la summitul UE si ca "nu pot avea drept de veto tari din afara zonei euro" asupra unor decizii luate de tarile din zona euro, din care Marea Britanie nu face parte.
Spania reproseaza de asemenea Bruxelles-ului ca nu a fost suficient de ferm in ceea ce priveste solicitarea lui David Cameron de a-i priva de beneficii sociale pana la 4 ani pe muncitorii europeni angajati in Marea Britanie.
Numarul britanicilor care vor iesirea din UE depaseste cu 9% cifra celor care sunt pentru ramanerea tarii lor in blocul comunitar, conform unui sondaj de opinie recent realizat de YouGov.