Iohannis a semnat decretul prin care a numit-o pe Ligia Deca, ministrul Educației

L. G. | 03.10.2022

În ședința Biroului Politic al PNL s-a decis susținerea actualului consilier prezidențial pe teme de Educație, Ligia Deca, pentru funcția de ministru al Educației.

Pe aceeași temă

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care a numit-o ministru al Educației pe Ligia Deca, propunerea PNL pentru această funcție, după demisia lui Sorin Cîmpeanu.

Noul ministru va depune jurământul la Palatul Cotroceni, la ora 18.00.

„Mulțumesc membrilor PNL. PNL și-a asumat încă de la început proiectul «România Educată». Încrederea primită este o misiune în acest sens. Vreau să duc la bun sfârșit ceea ce colegii mei au început. Vom operaționa România Educată în literă și în spirit. Avem nevoie de o viziune profundă”, a declarat Ligia Deca, după nominalizare.

Premierul Nicolae Ciucă a spus că Ligia Deca „este în măsură să poată să continue și să respecte calendarul de dezbatere și aprobare” a legilor educației. „Astăzi, în ședința BPN, am venit cu propunerea ca doamna Ligia Decă să fie propunerea PNL pentru funcția de ministru al Educației. Dânsa, fiind o persoană care a lucrat și a participat la procesul de elaborare a legilor educației, este în măsură să poată să continue și să respecte calendarul de dezbatere și aprobare, urmând ca până la finele lunii octombrie să fie trimis Parlamentului pentru dezbatere”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Stirea initială

Decizia PNL vine ca urmare a demisiei lui Sorin Cîmpeanu din funcția de ministru al Educației, după ce a fost acuzat de plagiat. Singurii liberali care s-au abținut la vot sunt Florin Cîțu și Florin Roman.

Dacă va fi numită, Ligia Deca va demisiona din cadrul Administrației Prezidențiale și va intra în Guvern. Ea a lucrat alături de președintele Klaus Iohannis la realizarea proiectului ”România educată”.

Ligia Deca (40 de ani) este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012).

În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat  la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).

Autoare și coautoare a numeroase articole și studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.

Ligia Deca a fost numită Consilier de Stat la data de 29 iunie 2015, iar la data de 23 decembrie 2019, a fost numită în funcția de Consilier Prezidențial.

****

Sorin Cîmpeanu a anunţat săptămâna trecută, în contextul acuzaţiilor de plagiat la adresa sa, că a decis, „din proprie iniţiativă”, să demisioneze din funcţia de ministru al Educaţiei. „A fost o şansă şi o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învăţământ”, a afirmat el. Cîmpeanu s-a descris ca „omul care construieşte” şi nu unul „care dărâmă”. „Proiectele legilor România Educata reprezintă cea mai bună şansă pentru o educaţie aşa cum cred ca ne dorim cu toţii. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educaţie de calitate, vor fi şi mai mulţi oamenii care nu percep conţinuturi şi nu înţeleg adevăratul sens al cuvintelor”, a susţinut el. 

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că a acceptat demisia ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, căruia i-a mulţumit „pentru colaborarea de până acum”. „Urmează să ne consultăm în Partidul Naţional Liberal şi în cadrul coaliţiei de guvernare şi să validăm, cu celeritate, propunerea pe care o voi înainta domnului preşedinte al României, Klaus Iohannis”, a arătat el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22