Liviu Voinea, fost ministru in guvernul Ponta, ”tehnocratul” PSD pentru functia de premier

Tudor Despina | 09.11.2015

Social-democratii au mers la consultarile de la Cotroceni cu un nume de premier, a aratat luni liderul partidului, Liviu Dragnea. Anuntul sau nu este, de altfel, o surpriza.

Pe aceeași temă

 

Liviu Voinea este numele cu care social-democratii au mers la consultarile de luni seara de la Cotroceni. Liderul PSD Liviu Dragnea il considera pe Liviu Voinea un tehnocat cu sustinere politica din partea PSD. In prezent, Liviu Voinea este viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei.

 

Vezi aici CV-ul lui Liviu Voinea.

 

"Ne-am gandit la dl Liviu Voinea, care indeplineste criteriile de integritate si de expertiza" si care "se bucura de credibilitatea unor institutii financiare importante", a spus Dragnea, la finalul consultarilor dintre Iohannis si delegatia PSD.

 

"Am discutat cu guvernatorul BNR care ne-a asigurat ca daca Liviu Voinea va fi nominalizat va avea tot sprijinul institutional al BNR", a adaugat Dragnea.

 

Seful PSD a precizat ca este vorba despre un guvern cu "un mandat limitat, foarte clar si precis", care va trebui sa asigure cele doua runde de alegeri programate anul viitor, cele locale si cele parlamentare.

 

Dragnea a precizat ca a prezentat aceasta propunere si "coalitiei de guvernare", respectiv UNPR si ALDE, care "nu a respins-o".

 

"Reactia a fost ca e o propunere rezonabila", a adaugat Liviu Dragnea, mentionand ca presedintele Iohannis "a spus ca dupa ce va avea a doua runda de intalniri cu toate partidele va face propunerea pe care o considera dumnealui potrivita".

 

"Presedintele a spus ca nu crede ca anticipatele e o varianta care ar putea fi pusa in practica rapid", deoarece ar genera "cateva luni de interimat cu consecinte destul de rele pentru economie si stabilitatea tarii".

 

”In opinia presedintelui, probabil cea mai buna varianta ar fi un guvern de tehnocrati, si ca premier, si ca ministri", a mai spus Dragnea, care a adaugat ca seful statului va anunta nominalizarea pentru postul de premier probabil marti, dupa finalizarea intalnirilor cu toate partidele.

Ca ministru al Bugetului, Liviu Voinea a introdus euroacciza si taxa pe stalp. Numele sau a fost vehiculat de PSD pentru functia de premier si in  2009, in situatia in care Mircea Geoana ar fi castigat alegerile prezidentiale.

Tot in 2009, Liviu Voinea a devenit membru in Consiliul de Administratie al Eximbank de unde a incasat, conform declaratiilor de avere, peste 4000 de euro lunar. Din aceasta pozitie, Voinea a adus critici Tratatului Fiscal, gest pentru care europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a solicitat revocarea acestuia dintr-o funcţie remunerată de stat. Voinea a fost şi director executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), precum şi preşedinte al Voinea Business Development.

In timp ce ocupa functia de ministru delegat al Bugetului in guvernul Ponta, Liviu Voinea a fost asociat cu transmiterea, in vara anului 2014, de catre Institutul National de Statistica, a unor informatii cu privire la situatia economica a Romaniei catre Eurostat diferite de cele comunicate oficial de catre Guvernul Romaniei in tara. Dupa aceasta gafa, Liviu Voinea a parasit guvernul in favoarea functiei de viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei.

 

 

***

In seara asta o sa-i propunem presedintelui un nume de premier”, a spus seful PSD inaintea consultarilor cu Iohannis din aceasta seara. Desi nu a dat un nume, Dragnea a adaugat ca nominalizarea va raspunde “tuturor rigorilor” momentului.

 

La finalul saptamanii trecute, acelasi Liviu Dragnea spunea ca social-democratii nu vor renunta la ideea de a propune un prim-ministru.

 

“Dreptul constitutional de a face o propunere este al presedintelui”, spunea vineri Dragnea, la sediul PSD, adaugand ca “PSD nu renunta la ideea de a propune un premier, are variante de propuneri, nu membri de partid, ci tehnocrati, care pot gestiona Guvernul”.

 

In ce priveste oportunitatea unui guvern de uniune nationala condus de un technocrat, Dragnea s-a aratat deschis la aceasta optiune daca partidele reusesc sa stabileasca un plan de obiective strategice dupa care sa se ghideze. 

 

La finalul primei runde de negocieri organizate saptamana trecuta la Cotroceni, social-democratii aveau pe masa toate optiunile momentului: “Un guvern de tehnocrati, alegeri anticipate, toate aceste obiective trebuie centralizate dupa discutii cu toate partidele. I-am propus presedintelui, dupa discutiile cu toti actorii, sa avem o alta runda de consultari”, a spus Liviu Dragnea acum cateva zile.

 

Nu e eficient ca azi sa vorbim despre o persoana pentru functia de premier. I-am propus presedintelui Iohannis o alta abordare. Sa ne stabilim de comun acord, partidele, sub coordonarea presedintelui, si tinand cont de ceea ce cer romanii, sa stabilim obiectivele de tara care trebuie atinse”, a continuat liderul PSD.

 

Dragnea a subliniat ca discutiile nu trebuie sa plece de la o persoana propusa pentru functia de premier: “vreau sa facem un pachet de obiective politice ca raspuns la cerintele societatii. Trebuie un moment de rascruce pentru reformarea clasei politice”.

 

Noi consultari

 

Astazi au fost demarate noi discutii intre presedinte si partidele parlamentare in vederea desemnarii unui nou premier. In aceasta seara sunt asteptati social-democratii si liberalii la Cotroceni, incepand cu orele 18, respectiv 19.

 

Delegatia PSD este formata din Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea, Ecaterina Andronescu, Gabriela Firea si Georgian Pop, aceeasi ca la consultarile de saptamana trecuta.

Programul consultarilor arata in felul urmator:


Luni, 9 noiembrie 2015:

  • Ora 18.00 - Partidul Social Democrat (PSD);
  • Ora 19.00 - Partidul National Liberal (PNL).

Marti, 10 noiembrie 2015:

  • Ora 11.00 - Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR);
  • Ora 11.30 - Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR);
  • Ora 12.00 - Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE);
  • Ora 12.30 - Grupul parlamentar al minoritatilor nationale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22