Mama unei fetițe cu sindrom Down, la șefia Autorității pentru drepturile persoanelor cu dizabilități

Dora Vulcan | 14.11.2019

Maria Mădălina Turza, mama unei fetițe cu sindrom Down, a fost numită de premierul Ludovic Orban președinte al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.

Pe aceeași temă

UPDATE - Maria Turza, despre numirea sa:

”Dragii mei prieteni,

Acum câteva minute a fost publicată în Monitorul Oficial numirea mea ca preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Dreprurile Persoanelor cu Dizabilitāţi, Copii şi Adopţii.

Vreau să ştiţi că pentru mine este o responsabiltate uriaşă pe care mi-am asumat-o după o decizie luată cu adânca înţelegere a ideii că SERVESC copiii şi persoanele cu dizabilităţi cu toatã bună credinţa mea de om onest, mamă a unui copil cu dizabilităţi şi activist pentru drepturile omului de mulţi şi grei ani.

În momentele acestea de mare încărcătură pentru mine ca om şi ca profesionist nu pot să vă spun decât că îmi doresc ca această instituţie să îşi dea la o parte zidurile şi să vã AUDĂ.

Rămân la un click distanţă de voi şi revin în cel mai scurt timp cu informaţii.”

***

Maria Mădălina Turza, 41 de ani, președinte al Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități, a vrut să candideze ca independent la alegerile europarlamentare din 26 mai, dar Biroul Electoral Central i-a respins candidatura după ce i-au fost invalidate unele semnături, ceea ce a adus-o sub pragul de 100.000 cerut de lege pentru o candidatură independentă, scrie G4Media.

Ea este mama unei fetițe cu sindrom Down, activistă pentru drepturile omului și voluntar pentru drepturile copiilor cu dizabilități de mai bine de 10 ani.

Despre ea, vorbește chiar Mădălina Turza, în propria prezentare făcută pe pagina CEDCD.

”M-am nascut in 1978, în București și sunt absolventă a Facultații de Științe Politice în Limba Engleza din cadrul Universității București.

Am urmat studiile de masterat în domeniul Politologiei și, ulterior, în Drept Internațional Umanitar. În prezent sunt doctorand în Științele Comunicării în cadul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Am o experiență de aproximativ 10 ani în PR guvernamental și Afaceri Europene și mi-am început cariera într-o organizație non-guvernamentală dedicată protecței și promovării drepturilor omului și, în special, a refugiaților.

Prin natura activităților desfășurate în acești ani, expertiza mea acoperă o arie destul de largă, care variază de la comunicare publică, comunicare politică, managemet de proiect, cooperare internațională, afaceri europene și, nu în ultimul rând, drepturile omului.

Activitatea pe care o desfășor în prezent în cadrul CEDCD este o provocare personală și profesională, ale cărei motivații se regăsesc dincolo de o simplă opțiune de carieră și pentru aceasta voi încerca să utilizez la potențial maxim resursele și experiența dobândite în toți acești ani.

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități este pentru mine o misiune.

O misiune in care cred.”

Ce uită să spună Turza despre ea este că are și un Master în Politici de Educație Incluzivă și Psihopedagogie Incluzivă la Universitatea din Minnesota, SUA și o serie de cursuri de specializare în domeniul dreptului persoanelor cu dizabilități, al instituțiilor și legislației europene privind combaterea discriminării.

În 2016-2017, Maria Mădălina Turza a fost beneficiara unei burse Fulbright/Humphrey a Departamentului de Stat al SUA în domeniul drepturilor omului și al politicilor de educație incluzivă.

„Am votat. Este singura ocazie în care Clara intră într-o şcoală. Atunci când votăm. Vreau să auziţi mesajul ăsta domnule viitor Preşedinte”, a scris Maria Mădălina Turza pe pagina sa de Facebook, comentând la o imagine cu fiica sa, Clara, care a însoțit-o la vot.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22