Pe aceeași temă
Martin Schulz, presedintele PE, a declarat, in cadrul Consiliului European, ca ar fi necesara o accelerare a discutiilor legate de Uniunea Energetica, acesta fiind un demers esential atat pentru siguranta energetica a UE cat si pentru sprijinul Ucrainei, relateaza Hotnews.
Martin Schulz a a declarat, joi, ca un domeniu in care Kiev ar putea primi mai mult sprijin este securitatea energetica, spunand ca trebuie sa se dea dovada de solidaritate prin cresterea fluxurilor inverse de gaze pentru Ucraina: "este nevoie de o solutie pe termen lung pentru a asigura livrarea gazului rusesc pentru Ucraina si statele membre ale UE ar trebui sa dea dovada de solidaritate prin cresterea fluxurilor inverse pentru Ucraina. Cu toate acestea, atat pentru Ucraina, cat si pentru securitatea energetica a UE pe termen lung, crearea Uniunii Energiei este de maxima importanta", a spus Schulz.
El a subliniat faptul ca UE trebuie sa-si diversifice furnizorii de petrol si gaze si sa actioneze unitar atunci cand are de-a face cu terte parti. Daca depinde doar de anumiti furnizori, ca Rusia, statele UE sunt predispuse unor amenintari de blocare a rutelor de aprovizionare cu energie: "Pe termen scurt, prin urmare, ar trebui sa ne conectam la cat mai multi furnizori diferiti daca este posibil, in special in sud-estul Europei. Iar pe termen lung, noi ar trebui sa reducem importurile de energie. Europa este cel mai mare importator de energie din lume. Mai mult de jumatate din energia noastra provine din tari terte. Acest lucru ne costa 400 de miliarde de euro pe an" a spus Schulz.
El a adaugat ca, pe plan intern, trebuie sa se reduca nevoile energetice prin prioritizarea eficientei energetice."Cea mai ieftina si mai curata energie este cea care nu este consumata in primul rand. In plus, noi trebuie sa crestem si sa diversificam productia noastra de energie proprie intr-un mod inteligent si prietenos cu clima. Solidaritatea trebuie sa fie un sprijin al politicii noastre energetice. Numai prin conectarea completa la conductele noastre interne si retele, ne putem asigura ca energia noastra poate circula liber in Europa, precum ca va ajunge in locul unde este cea mai mare nevoie la preturi echitabile", a mai spus Schulz.
Potrivit presedintelui PE, energia la preturi accesibile este vitala pentru pastrarea industriei si pentru pastrarea cetatenilor europeni in siguranta deoarece foarte multi oameni din Europa nu pot plati factura de electricitate sau nu isi pot permite sa isi incalzeasca casele in timpul iernii."Combaterea saraciei energetice trebuie sa fie in partea de sus a agendei fiecarui guvern. In loc de a plati miliarde pe energie provenind din afara Uniunii noastre este cu siguranta de preferat sa se creeze locuri de munca si crestere economica, investind banii intr-o uniune de energie", a mai spus Martin Schulz.
Potrivit presedintelui PE, Comisia Europeana estimeaza ca un trilion de euro vor trebui investiti in sectorul energetic al UE pana in 2020, iar acesti bani trebuie cheltuiti intr-un mod inteligent, astfel incat sa se poata atinge obiectivele stabilite, in primul rand crearea de locuri de munca si crestere economica.