Mediafax Group respinge acuzatiile care i se aduc: Drepturile de AUTOR nu pot fi incadrate la EVAZIUNE FISCALA. Avem un punct de vedere DIFERIT si il vom promova in JUSTITIE

P.c. | 12.12.2014

Pe aceeași temă

Intr-un comunicat facut public astazi, Mediafax Group respinge acuzatiile care i se aduc sustinand ca drepturile de autor nu pot fi incadrate la evaziune fiscala, asa cum au facut procurorii ICCJ, si ca va lupta in instanta pentru a-si apara propria pozitieConform referatulului procurorilor Parchetului General, Grupul Mediafax folosea terte firme pentru plata partiala a angajatilor pe drepturi de autor, insa acele firme aveau rolul de a acumula datorii in cascada, ajungand in incapacitatea sa plateasca taxe si impozite, relateaza Hotnews.

 

"In fapt, procurorii si inspectorii antifrauda califica activitatile de drept de autor independente ca dependente si le incadreaza la evaziune fiscala. Avem un punct de vedere diferit asupra faptelor si il vom promova cu vigoare in justitie", se arata in comunicat, citat de agentia Mediafax.
 

Raportul inspectorilor antifrauda facut la cererea procurorilor si sechestrul asigurator au fost desfiintate de instanta in data de 25 noiembrie 2014. Procurorii au impus imediat un nou sechestru facand imposibila plata salariilor jurnalistilor. "Actiunea in forta a procurorilor impotriva Mediafax Group a fost determinata de solutia pronuntata de Judecatoria Sector 2 prin care au fost desfiintate masurile asiguratorii instituite de inspectorii antifrauda fata de Mediafax Group in urma cu aproximativ trei luni si jumatate. Pretinsul prejudiciu estimat de inspectorii antifrauda s-a bazat pe recalificarea veniturilor din drepturi de autor in venituri din activitati dependente, desi legea interzice expres acest lucru", precizeaza Mediafax Group.
 

Decizia pronuntata de Judecatoria Sectorului 2 are autoritate de lucru judecat relativa si in fata procurorilor.
 

La doua ore dupa deblocarea conturilor bancare de catre ANAF ca urmare a sentintei pronuntate de Judecatoria Sector 2, procurorii au instituit din nou masurile asiguratorii fata de Mediafax Group, intr-un dosar penal avand ca obiect o presupusa evaziune fiscala rezultata din recalificarea veniturilor din drepturi de autor.
 

In fapt, actiunea procurorilor decredibilizeaza nejustificat Mediafax in fata clientilor si a furnizorilor creand premisele rapide pentru lichidarea fortata a societatii. Si aceasta se intampla intr-o tara a Uniunii Europene in 2014.
 

Persoanele din management anchetate, femei, au fost hartuite fizic si psihic, fiind tinute peste 12 ore pe holurile Parchetului pentru o declaratie formala, de 10 minute, inainte de a primi ordonante de retinere. "In ultima saptamana, persoane din management s-au prezentat in fata procurorilor si au motivat decizia externalizarii drepturilor de autor. Ele s-au declarat permanent la dispozitia procurorilor. In urma perchezitiilor de joi dimineata, au fost duse la parchet, cu mandate de aducere cu insotitor, desi acestea se emit numai impotriva celor care se sustrag convocarilor Parchetului. Aici au fost tinute peste 12 ore pe holuri, hartuite psihic si fizic, pentru o declaratie formala, de 10 minute. Tratamentul umilitor a continuat in special pentru persoanele de gen feminin, care au fost tinute in arest in conditii improprii", precizeaza Mediafax Group.
 

Surprinzator, in presa au aparut informatii inca de la ora 17.00 privind retinerea acestor persoane, cu nume, anticipand o decizie pe care procurorii au luat-o sapte ore mai tarziu. Mediafax Group va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii asupra acestor practici.
 

Persoanelor anchetate li s-a schimbat calitatea din suspecti in inculpati in doar cateva ore fara administrarea vreunei probe decisive care sa justifice agravarea calitatii initiale. "Schimbarea la interval de ore a calitatii anchetatilor din suspecti in inculpati, fara ca in rastimpul scurs sa se fi administrat vreo proba decisiva care sa justifice agravarea calitatii initiale este de natura sa creeze suspiciunea ca asistam la solutii prestabilite in afara dosarului", se mai arata in comunicat.

 

CITITI SI: DOSARUL MEDIAFAX: Patru persoane, plus Mediafax Grup, puse sub URMARIRE PENALA pentru evaziune fiscala si spalare de bani


Presupusul prejudiciu nu poate sa fie stabilit decat de o expertiza financiar contabila independenta, apreciaza Mediafax Group, mentionand ca avocatilor nu li s-a permis accesul la dosar, desi au depus o cerere inca din data de 4 decembrie 2014. "Singura metodologie de stabilire a cuantumului unui prejudiciu este expertiza financiar contabila facuta de un expert impartial. Constatam ca procurorii mai intai aresteaza, anuntand prejudicii nefondate si impun sechestre in conditiile in care celor anchetati si aparatorilor lor nu li se permite sa consulte dosarul, incalcandu-se dispozitiile codului de procedura penala care prevad imperativ acest drept", considera Mediafax Group.
 

Utilizarea drepturilor de autor este larg raspandita in industria media. De la declansarea crizei economice in Romania, Mediafax Group, una dintre putinele institutii media independente fata de politic, a fost obligata, ca si alte organizatii similare, sa isi reduca drastic numarul de angajati, compensatiile, doar pentru a se mentine in operare si a-si indeplini misiunea de informare obiectiva si de promovare a libertatii de opinie.


Mediafax Group mentioneaza ca pentru a-si proteja activitatea a fost obligata sa aleaga calea insolventei temporare. "In aceasta perioada vom continua sa tratam relatiile cu furnizorii in spiritul bunei credinte pentru a ne lichida debitele acumulate in ultimele luni din cauza sechestrului impus de inspectorii antifrauda si mai apoi de procurori", asigura Mediafax Group.
 

Mediafax Group mai anunta ca nu va face comentarii jurnalistice in acest caz, dar ca absenta acestora nu trebuie interpretata ca o recunoastere a acuzelor procurorilor."Acest lucru nu trebuie interpretat drept o recunoastere a acuzelor procurorilor, asupra carora pot decide doar instantele de judecata. Activitatea jurnalistilor din Mediafax Group va continua, condusa de aceleasi principii deontologice", se mai arata in finalul comunicatului.
 

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a anuntat, vineri, inceperea actiunii penale impotriva SC Mediafax Group si a patru persoane aflate in stare de retinere

 

Conform Parchetului ICCJ, SC Mediafax Group este acuzata de spalare de bani. Cele patru persoane sunt: Daniela Cozac, acuzata de complicitate la evaziune fiscala, Roxana Dorina Grigoruta, acuzata de evaziune fiscala si spalare de bani, Sorin Nicolae Dinu si Gheorghe Dragos Chis, ambii acuzati de complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani.
 

Roxana Dorina Grigoruta, Sorin Nicolae Dinu si Gheorghe Dragos Chis sunt prezentati judecatorului de drepturi si libertati din cadrul Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 30 de zile.


Procurorii sustin ca, in contextul unei esalonari la plata pe o perioada de 24 de luni a obligatiilor fiscale exigibile, in suma totala de 3.949.358 lei, acordata in 23 aprilie 2013, SC Mediafax Griup, reprezentanti ai acesteia, precum si persoane din cadrul unor cabinete de avocatura implicate in avizarea legalitatii actelor acestei societati, "au creat si aplicat, in mod continuat, o schema de sustragere de la plata taxelor si impozitelor, implicand constituirea unor societati fantoma pe numele unor persoane lipsite de posibilitati materiale, profitand tocmai de situatia acestora, societati ce au fost antrenate in circuitul comercial astfel alcatuit".
 

Conform Parchetului ICCJ, societatea era astfel protejata, "responsabilitatea platii taxelor si impozitelor fiind transferata in sarcina celorlalte societati, impotriva carora se declansau masurile de poprire a conturilor pentru neplata taxelor si executare silita a acestora, proceduri inutile deoarece nu detineau in patrimoniu bunuri sau alte active ce puteau fi executate".
 

Comunicatul Parchetului ICCJ noteaza ca nu reprezentantii de drept, ci Roxana Dorina Grigoruta, Sorin Nicolae Dinu si Dana Cozac, persoane cu functii de conducere in SC Mediafax Group SA, dispuneau platile catre colaboratorii societatilor respective, acestia fiind deja angajati cu contract individual de munca la SC Mediafax Group SA sau alte societati din grup.
 

"Practica semnarii contractelor de cesiune drepturi de autor, intre persoanele angajate ale Mediafax Group SA si societatile controlate de persoanele cercetate, se perpetua de la o luna la alta prin semnarea de acte aditionale la aceste contracte (in cadrul carora se modifica doar suma remuneratiei), angajatii fiind pusi in fata faptului implinit ori de cate ori erau chemati la departamentul resurse umane al Mediafax, unde le erau prezentate spre semnare respectivele inscrisuri, cei mai multi dintre angajati semnandu-le fara a le mai citi, activitatea fiind o pura formalitate", sustin procurorii, care adauga ca prejudiciul total produs bugetului general consolidat al statului in acest caz este in cuantum de 16.809.964 lei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22